Nie przesadzam.
10s na dobę daje ci średnio 300 s na miesiąc, ok. 2 minut na dwa miesiące, po pół roku masz 6 minut. Ja lubię (w zasadzie nie lubię) regulować zegarki co zmianę czasu (leni/zimowy). Dlatego po pierwsze zapytałem, jaka dokładność chce osiągniąć zibi11. Jeżeli zibi11 nie potrzebuje dużej to wystarczy system przerwań i dobranie wartości timera, nawet w bascomie. Zważ, że zibi11 napisał, że ma kwarc 11MHz a z tego nie wyciągnie się "równej" wartości czasu przewania. Do przerwania dolicz czas ponownego ustawienia wartości timera przy wywowału który sumuje się do czasu wywołania. Ja przy zegarku stosowałem kwarc 11059200 i czas wykonania 1 instrukcji to 9us (dla AVR 90S2313). Można powiedzieć, że to nic, ale ponowne ustawienie nastaw przerwania timera zajmowało ok. 50us. Te 50us * ilość wywołań = wartość czasu która powoduje miesięczną odchyłkę czasu. Im mniej wywołań tym mniejszy błąd. Najmniejsza ilość wywołań, które musi wykonać zibi11 to wywołania co 1 s (dodawanie sekund). 60sekund *60minut *24godziny *30dni(średnio) = 2 592 000. 2 592 000 * 50us = 129,6 s! Jak widzisz jest to wartość, nad którą się trzeba zastanowić. Jeśli chcesz udzielić rzetelnej odpowiedzi to trzeba o tym wspomnieć.
Pozdrawiam