logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta główna uległa uszkodzeniu po podłączeniu pendrive do USB?

meteorr 21 Lut 2005 00:58 2353 9
REKLAMA
  • #1 1250166
    meteorr
    Poziom 11  
    Problem moj polega na tym że włożyłem pen drivera do portu usb z przodu obudowy komputera. Komputer poimformowal mnie ze jest zawysokie napiecie i ze usb tego nie wytrzyma, po ponownym uruchomieniu nie udało sie juz odpalic komputera nawet nie moglem wejsc do biosa. Chcialbym tez dodac ze kontrolka na płycie sie swieci z włączenie zasilania ATX działa. jak myslicie plyta sie z paliła że nie idzie wejsc do biosa?. czy mozna to naprawidz? dodam ze płyta jest na gwarancji
  • REKLAMA
  • #2 1250178
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    Zresetuj CMOS zworka na plycie i zobacz czy to cos pomoze.Jezeli nie i plyta nie ma widocznych uszkodzen to oddaj ja na gwarancje skoro ja masz.
  • REKLAMA
  • #3 1250193
    meteorr
    Poziom 11  
    tak chce zrobic tylko czy zresetowane cmos nie spowoduje utraty gwarancji dodam ze plyta zostala zakuponia w proline

Dodano po 2 [minuty]:

i jeszcze jedno czy mozna wejsc do biosu jesli jest wyciagniety procesor albo pamiec operacyjna. Powiem szczerze że boje sie troche o procesor bo troche wydalem kasy na niego
  • #4 1250200
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Zerowanie CMOS nie powoduje utraty gwarancji...
    a do Biosu chyba nie wejdziesz bez procka i pamięci...

Pozdrawiam...
  • #5 1250430
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    meteorr napisał:
    czy mozna wejsc do biosu jesli jest wyciagniety procesor albo pamiec operacyjna.

Nie
    meteorr napisał:
    czy zresetowane cmos nie spowoduje utraty gwarancji

Nie
    meteorr napisał:
    Komputer poimformowal mnie ze jest zawysokie napiecie i ze usb tego nie wytrzyma, po ponownym uruchomieniu nie udało się juz odpalic komputera nawet nie moglem wejsc do biosa.

(bardzo) często przy składaniu kompa źle podłączają zewnętrzny port USB a efektem tego jest palenie płyt. Byłem świadkiem wielu takich wydarzeń. Ciekawe czy Pendrive jeszcze ci działa. Sprawdź czy Ci dobrze kabelki podłączyli (w instrukcji do płyty) - jak nie to niech Ci sprzęt wymieniają.
  • REKLAMA
  • #6 1250499
    meteorr
    Poziom 11  
    pen drive dziala. chce zresetowac cmos i mam opisane w instrukcji ze jest przesuniecie zworki CLRTC1 na normal i Clear Cmos czy to jest wlasnie reset cmos?
  • #7 1250508
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Wyjmij kartę graficzną i sprawdź czy piszczy po włączeniu(regularne pi..pi..pi.. albo wycie jak syrena). Jak piszczy to jest szansa że płyta jest w pożo, a jak nie to co się martwisz jak na gwarancji to powinni ci ją wymienić. Jeszcze możesz sprawdzić czy po wyjęciu pamięci też wydaje jakieś sygnały

Dodano po 2 [minuty]:

Ta ta zworka to reset cmosu przeczytaj dokładnie jak to się robi bo w niekturych płytach wystarczy na chwilę zewrzeć a w niekturych trzeba zewrzeć i włączyć kompa wyłączyć i rozewrzeć. Ale raczej to pierwsze... Częściej spotykałem...
  • REKLAMA
  • #8 1250519
    meteorr
    Poziom 11  
    prawda jest taka ze to ja podpinalem wyprowadzenie usb przyznaje sie do tego mam dwie takie same obudowy i dwie plyty asusa tylkoze jedna pod p4 a druga pod bartona ta pod atholna dziala mi bez zarzytu juz jest wszystko ok natomiast ta pod p4 zepsula sie po tygodniu. powiem tak ze na karcie graficznej kreci sie wentylator, swieci dioda i dziala właczenie ATX

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

niestety plyta nie działa zresetowałem cmos nie pozostaje nic innego tylko zaniesc do reklamacji
  • #9 1250911
    keylogger
    Poziom 12  
    jesli sam składałeś kompa na płycie to wymontuj ją i odnieś na gwarancji że nie działa... w miarę profesjonalny sposób opisz usterkę nie wgłębiając się w szczegóły że może to z Twojej winy ;-)

a wracając do uszkodzenia sprawdziłbym działanie płyty głównej w takiej konfiguracji: płyta + procek (co oczywiste) karta grafiki i inny zasilacz ATX
    być może uszkodzona została płyta główna ale kto wie czy zasilacz nie jest do dupy i nie dostał dodatkowo po garach
    miałem przypadki że zasilacz działał a komp nie chciał wstawać.

pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

jesli sam składałeś kompa na płycie to wymontuj ją i odnieś na gwarancji że nie działa... w miarę profesjonalny sposób opisz usterkę nie wgłębiając się w szczegóły że może to z Twojej winy ;-)

a wracając do uszkodzenia sprawdziłbym działanie płyty głównej w takiej konfiguracji: płyta + procek (co oczywiste) karta grafiki i inny zasilacz ATX
    być może uszkodzona została płyta główna ale kto wie czy zasilacz nie jest do dupy i nie dostał dodatkowo po garach
    miałem przypadki że zasilacz działał a komp nie chciał wstawać.

pozdrawiam

PS. mam nadzieję że nie powieliłem czyjejś odpowiedzi ale nadaję z pracy i nieststy nie moge poświecić całej uwagi na przeczytanie wszystkich postów i udzielenie odpowiedzi ;-)
    Proszę nie wysyłać postów jeden po drugim i na dodatek tych samych . ( TJT )
  • #10 1978060
    mata7888
    Poziom 1  
    A więc niestety płyta główna została uszkodzona pod wpływem niewłasciwego podłączenia USB na przód obudowy komputera i niedało sie juz nic zrobić, poprostu płyta już nie startowała, zdałem ją do serwisu odczekałem 1 miesiąc i dostałem nową płytke. Pen drive nie został uszkodzony, pozdrawiam i kończe temat.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po podłączeniu pendrive'a do przedniego portu USB komputera pojawił się komunikat o zbyt wysokim napięciu, a następnie komputer nie uruchamiał się i nie było dostępu do BIOS-u. Kontrolka zasilania ATX na płycie głównej świeciła się, a wentylator karty graficznej działał. Próby resetowania CMOS za pomocą zworki CLRTC1 nie przyniosły efektu. Bez procesora i pamięci nie można wejść do BIOS-u. Użytkownik przyznał, że sam podłączał wyprowadzenia USB, co mogło spowodować uszkodzenie płyty. Zalecano sprawdzenie poprawności podłączenia kabli USB zgodnie z instrukcją płyty oraz testowanie płyty w minimalnej konfiguracji z innym zasilaczem. Ostatecznie płyta główna uległa uszkodzeniu i została wymieniona w ramach gwarancji. Pendrive pozostał sprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA