logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z Tomato 1.28, zamiennik Ovislink WL-1600GL z odkręcaną anteną

kasta2 25 Mar 2013 09:56 3354 15
REKLAMA
  • #1 12108444
    kasta2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!
    Szukam routera o podobnych parametrach jak w temacie. Ruter ten jest już dość leciwy i choć odpukać działa niezawodnie nie wiem czy nie padnie po dopięciu dodatkowych kompów. W sensie czy nie będzie to dla niego zbyt wielki wysiłek. Szukam czegoś pod czym będzie latało tomato i będzie równie niezawodne jak Ovislink. Tak naprawdę po poprawnym skonfigurowaniu można o nim zapomnieć. Można go restartować zdalnie i nie ma tendencji do zapychania się. Dobrze byłoby aby ruter miał odkręcaną antenę - korzystam z zewnętrznej Interline maxi.
  • REKLAMA
  • #3 12108599
    kasta2
    Poziom 13  
    hermes-80 napisał:

Asus RT-N10U v1 - co sądzicie o tym modelu? Jak rozpoznać w sklepie internetowym gdzie nie jest podawana pełna specyfikacja. Do niektórych można wgrać soft do innych nie a wygląd ten sam.
  • #4 12108638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 12114090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 12114159
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    Niestety nie ma.

Ale inne pytanie. Co takiego ma Tomato, czego nie ma Open-WRT, DD-WRT lub Gargoyle?

Bo mało jest ciekawych urządzeń w przystępnej cenie z Broadcom-em na pokładzie.

Poprostu korzystałem z tego softu i zwyczajnie mi on odpowiada. Jeśli uważasz ze Open-WRT jest lepsze to chętnie wysłucham opinii. Dobrze byłoby aby można sterować pasmem dla każdego user'a.
  • #8 12114180
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12114223
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    kasta2 napisał:
    Jeśli uważasz ze Open-WRT jest lepsze to chętnie wysłucham opinii.
    Nie o to chodzi, czy lepsze, czy gorsze tylko, że jest większy wybór urządzeń, które spełniają Twoje kryteria.
    kasta2 napisał:
    Dobrze byłoby aby można sterować pasmem dla każdego user'a.
    Da się, ostatnio nawet o tym pisałem: Link. Z tym, że polecam Open-WRT/Gargoyle od Obsego.

Tomato cenie sobie za przejrzystość, stabilność i po konkretnej konfiguracji można o nim zapomnieć. Sam się restartuje. Ale wracając do Open-WRT; jaki ruter polecasz?
  • #10 12114274
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12121433
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    TP-Link TL-WR1043ND/WDR3600/WDR4300.

Pierwszy ruter:
    Cytat:

Wady

- przeciętna czułość i zasięg radia, pomimo 3 anten
    - niedopracowane sterowniki WiFi (Gargoyle by obsy)
    - kiepsko działający "printserwer" USB, niekompatybilny z wieloma drukarkami (Gargoyle by obsy)

Drugi ma takie same opinie.

Nie wiem kto opiniuje ten sprzęt ale jak z taką ilością anten sprzęt może mieć słaby zasięg? TP-Link zawsze były dość niezawodne. Sam używam produktów tej firmy od 3 lat. Hm, ale przy najbliższej okazji zakupię pierwszy z listy. I sam się przekonam jak to wygląda w praktyce. Dziękuje za pomoc.
  • #12 13297328
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    TP-Link TL-WR1043ND/WDR3600/WDR4300.

A może polecicie jakiś ruter MikroTika?
  • #13 13299929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 13300328
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    A ile masz na to pieniędzy? Bo to nie jest tani sprzęt. W przystępnej cenie to RouterBOARD RB951G 2HnD. Wydajny, niezawodny, przejrzyste GUI, ale brak złącza antenowego. Jest w droższym modelu RouterBOARD RB751G 2HnD, ale MMCX.

Spora część sprzętu jest w cenie w.w tp linków. A czy pigtailem nie można dopiąć tej anteny do rutera który wymieniłeś?
  • #15 13303270
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 13922211
    kasta2
    Poziom 13  
    jurek.adam napisał:
    Nie wiem, nie sprawdzałem, unikam Mikrotika, bo łamie licencję GPL. Może ktoś inny się wypowie.

Ponawiam prośbę. Wypowie się ktoś? Szybki ruter z zewnętrzną anteną dobrze aby był to microtik choć niekoniecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera o parametrach zbliżonych do Ovislink WL-1600GL, który obsługuje oprogramowanie Tomato i ma odkręcaną antenę. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym Asus RT-N10U v1 oraz Netgear WNR3500L ver.2, który jest polecany ze względu na wydajność przy dużym obciążeniu. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice między Tomato a innymi systemami, takimi jak Open-WRT i DD-WRT, podkreślając stabilność i łatwość konfiguracji Tomato. Wspomniano również o routerach TP-Link TL-WR1043ND, WDR3600 i WDR4300 jako solidnych opcjach. Pojawiła się także sugestia dotycząca sprzętu MikroTik, jednak z uwagi na wyższe ceny i brak złącza antenowego w niektórych modelach, użytkownicy są ostrożni w wyborze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA