logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3410 diody. Czy brak pięciu diod może powodować nie włączanie się telefonu?

jacek3210 21 Lut 2005 19:33 969 6
REKLAMA
  • #1 1252147
    jacek3210
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Czy jak brakuje diod 5szt na plycie to fon moze sie nie wlaczac czy ktos uwalil plytke wymieniajac diody???????????
  • REKLAMA
  • #2 1252312
    NOKTEL
    Poziom 27  
    Ocena: 6
    raczej to drugie diody sa od swiecenia
  • REKLAMA
  • #3 1273637
    Nita's
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    telefon bedzie dzialal nawet bez zadnej diody, nic mu nie bedzie.... przy wymianie musisz tylko uwazac zeby zwarc nie zrobic...powodzenia
  • #4 1274593
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pamietaj ,ze w tej nokii blosko diodek sa malugkie kondensatorki itp no i jest tez cobba i inne bga - jak nawalisz na diody sporo pasty to potem stopi sie ona i wleje pod uklady bga i moze spowodowac ,ze potem po wystygnieciu i zakrzepnieciu pasty fon sie nie wlacz - umyj dobrze plyte izopropanolem alebo spirytem , a najlepiej przedmuchas sprzerzonym powietrzem pod ukladami bgaale to juz dla wtajemniczonych ; )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1275558
    501238975
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Pasty do lutowania diod !!! Po co stosować pastę ??? Marnować czas, pieniądze i ryzykować uwaleniem fona. HOT`a używam tylko do demontażu a jeżeli chodzi o montaż to kolbówka w dłoń 350 stopni na blat i cyna w ręke - najlepszy i najsolidniejszy sposób !!!

Co do Twojego postu, to sprawdź czy telefonik ładuje, tzn. czy po podłączeniu ładowary skaczą kreski od baterii na wyświetlaczu. Co prawda tak jak koledzy piszą telefonik wstanie nawet bez diod, ale przy próbie wymiany i delikatnym zwarciu można uwalić telefon na amen (np. procek)
    Oby tak nie było w Twoim przypadku :-)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 1275606
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ja wymieniam diody dokladnie tak jak Ty - wylutowuje hotem i kolba wlutowuje ale pasty uzywam chocby do tego aby dioda sie do niej przykleila. Łatwiej sie wtedy ja wlutowuje - ale to nie konieczne - jak sie wymieni juz wiele podswietlan w tel to ile juz tasmowo ; ) . Ja mam odsysacz na kolbie to taki zestaw z hotem lut Aoyue 968 - czy mozna zdemontowac ten odsysacz jakoś ? Ma ktos moze taka lutownice ? Pozdrawiam
  • #7 1275666
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    501238975 napisał:
    Co do Twojego postu, to sprawdź czy telefonik ładuje, tzn. czy po podłączeniu ładowary skaczą kreski od baterii na wyświetlaczu.

oo.... ja mam taki problem ( ale stało sie to tak od siebie- żadne diody nie były wymieniane )jak to naprawić ??

Podsumowanie tematu

✨ Brak pięciu diod na płycie telefonu Nokia 3410 raczej nie powoduje problemu z włączaniem się urządzenia, ponieważ diody służą głównie do podświetlenia i ich brak nie uniemożliwia działania telefonu. Jednak podczas wymiany diod należy zachować ostrożność, aby nie spowodować zwarcia, które może uszkodzić procesor lub inne elementy. W pobliżu diod znajdują się małe kondensatory oraz układy BGA, które mogą zostać uszkodzone przez nadmiar pasty lutowniczej, co może skutkować brakiem uruchomienia telefonu po schłodzeniu. Zaleca się dokładne oczyszczenie płyty izopropanolem lub spirytusem oraz przedmuchanie sprężonym powietrzem. Wymiana diod może być wykonana tradycyjną kolbówką bez użycia pasty lutowniczej, choć niektórzy stosują pastę do lepszego przylegania diody. Sprawdzenie, czy telefon ładuje się poprawnie (reakcja wskaźnika baterii na wyświetlaczu), pomaga ocenić stan płyty po naprawie. Używanie hot air (stacji gorącego powietrza) jest popularne do demontażu, a do montażu kolbówka z cyną jest uważana za solidny sposób lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA