logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Luxman L-210 - Przerywanie kanałów, potencjometr czy inna część?

skyrocket 26 Mar 2013 13:32 2316 6
REKLAMA
  • #1 12113784
    skyrocket
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam,

Problem wygląda tak. Wzmacniacz po kilku miesiącach użytkowania od kiedy go kupiłem zaczął przerywać pomiędzy kanałami. Na samym początku był to tylko jeden kanał, później doszedł drugi. Przerywaniom towarzyszyły również ściszenia w kanałach. Nieraz po podkręceniu głośności na jakiś czas problem znikał. Na samym początku obstawiałem że może to być jakiś przekaźnik, ale pod podniesieniu obudowy okazało się że go nie ma ;). Teraz skłaniam się ku potencjometrowi... Domyślam się że problem jest bardzo popularny w tych wzmacniaczach. Jeśli jakaś doświadczona osoba, która miała z czymś takim do czynienia będzie mogła mnie nakierować konkretnie która część jest wadliwa byłbym wdzięczny i zaoszczędziło by mi to szukania.
    Jeśli jest to wina potencjometru to zapewne ciężko będzie znaleźć drugi taki sam, ponieważ ma nietypową ilość odczepów a zapewne psiknięcie kontaktem pr nie wiele da, albo na krótką metę.
    Liczę na Waszą konkretną pomoc w tej sprawie ;)

Z pozdrowieniami
    P.
  • REKLAMA
  • #2 12113895
    kwarek23
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Przejrzyj dokładnie płytkę pod kątem przerw i zimnych lutów.
    Powodzenia.

PS. Ciężko o konkrety :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12114278
    Mr.Ekko
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Przeczyść też ten przełącznik Input selektor odpowiedzialny za przełączanie tuner, aux, phono. Może to być mało profesjonalne ale ja przeważnie używam do tego kontaktu do potencjometrów i zawsze się sprawdza, ewentualnie kontakt S ale on nie ma właściwości smarujących.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12114743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12114860
    Mr.Ekko
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Oczywiście zgadzam się jak najbardziej, ale proszę zwrócić uwagę na obwolutę preparatu kontakt PR "Zawiera rewelacyjny składnik usuwający wszelkie zanieczyszczenia (w tym tlenki i siarczki) powstałe podczas eksploatacji. Zawiera specjalny smar zapewniający prawidłowy poślizg." Moje osobiste spostrzeżenie jest takie, kontakt S sprawdza się, ale używając go do przycisków zawsze miałem wrazenie jakby dostał sie "piasek" przy wciskaniu, używając Kontakt PR nigdy tego nie odczułem a działanie zawsze przynosiło rezultaty.
  • #6 12114900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 12126057
    skyrocket
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    W wyniku lenistwa i tego co miałem pod ręką potraktowałem kontaktem pr zarówno przełącznik jak i sam potencjometr. Efekt przerywania dźwięku oraz jego ściszania w poszczególnych kanałach zniknął, na jak długo? to się okaże ;). Teraz ciężko powiedzieć co było przyczyną ponieważ obie części posmarowałem jednocześnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Luxman L-210, który po kilku miesiącach użytkowania zaczął przerywać dźwięk pomiędzy kanałami, co objawiało się również ściszaniem. Początkowo podejrzewano przekaźnik, jednak jego brak skłonił do rozważenia potencjometru jako źródła problemu. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie płytki pod kątem zimnych lutów oraz przeczyszczenie przełącznika Input selektora. W odpowiedziach podkreślono różnice między preparatami Kontakt PR i Kontakt S, wskazując na ich zastosowanie do czyszczenia potencjometrów i styków. Autor zastosował Kontakt PR na obu komponentach, co przyniosło poprawę, ale nie jest pewny, która część była przyczyną problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA