logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 17R 7720 za 3000 zł - czy warto jako zamiennik stacjonarnego?

warka19 26 Mar 2013 14:21 1632 5
REKLAMA
  • #1 12113996
    warka19
    Poziom 2  
    Choć wcześniej pytałem o laptop w granicach 2 000zł, to okazało się, że jestem w stanie przeznaczyć na niego ~3k, a więc w związku z tym zacząłem szukać czegoś lepszego.

Nie będę ukrywał, że chcę, aby zakupiony komputer zastąpił mi stacjonarny (jestem na studiach, często w drodze z miasta do miasta i zwyczajnie stacjonarny nie jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem).
    Chciałbym jednak, aby zakupiony laptop nie tylko był w stanie odpalać płynnie najnowsze gry, ale i nie zestarzał się przez kilka następnych lat (wiadomo im dłużej będzie aktualny, tym lepiej).
    Do tego szukam czegoś wytrzymałego (dlatego szukałem głównie wśród oferty Della, słyszałem wiele opinii o ich "pancerności" w odróżnieniu od Lenovo, HP, Asusów, czy Acerów, nie chciałby jednak przepłacać za materiały i komponenty jak w przypadku Toshiby / Sony).

Znalazłem na allegro wyjątkowo atrakcyjną ofertę, mianowicie:
    Dell Inspiron 17R 7720
    Procesor - Intel Core czterodzeniówka i7-3630QM 2,4 GHz (3,4 GHz z Turbo Boost) 6MB Cache
    Pamięć RAM - 8GB DDR3
    Dysk twardy - 1000GB 5400rpm
    Karta graficzna - NVIDIA GT650M 2GB
    Dźwięk - 2 głośniki stereofoniczne + 1 głośnik niskotonowy; technologia Waves MaxxAudio® 3
    Podświetlana QWERTY układ polski programisty z klawiaturą numeryczną // Win8 // 2 lata gwarancji door-to-door // 4 porty USB 3.0

Wszystko to za 3k z groszami, cena niska gdyż modele pochodzą z nadwyżki magazynowej, normalnie ceny tego modelu z takimi samymi komponentami oscylowały w granicach dochodzących do 4k (na oficjalnej stronie Della bodajże 3 999zł).

Najbardziej zależało mi na 4-rdzeniowym procku i dobrej karcie graficznej (jak na standardy mobilnych urządzeń), z tego co wyszperałem rzeczona Nvidia GT650M mieści się w segmencie najwyższej klasy kart graficznych dla lapków i nie ma problemów z odpalaniem najnowszych gier na wysokich, a nawet ultra wysokich ustawieniach. Za taką cenę chyba trudno będzie o coś lepszego na lapka.

Jakie jest wasze zdanie? Brać tego Della?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12118059
    Elektrpp
    Poziom 10  
    A może jakiś drobny laptop + mocny komputer stacjonarny? Za taką kwotę możesz rozważyć taką opcje. Laptop by Ci dawał mobilność, a komputer byś trzymał w jednym miejscu, i na nim grał w bardziej wymagające gry
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12119371
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Już lepiej poszukać Y580 z i7, dyskiem SSD i GTX660M bo ten Dell z HDD 5400RPM to sprinterem nie będzie.
REKLAMA