logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować kondensator SMD na sterowniku pompy turbomolekularnej?

mgrmisiek 26 Mar 2013 15:24 2367 5
REKLAMA
  • #1 12114199
    mgrmisiek
    Poziom 2  
    Witam,
    Proszę kolegów o pomoc z identyfikacją typu elementu zaznaczonego na rysunku lub wskazówki jak przy pomocy miernika uniwersalnego sprawdzić co to za element.Płytka ta jest sterownikiem pompy turbomolekularnej. Jest to jeden z trzech zespołów chyba na chodzie, jeden z zawierający ten element ewidentnie się spalił, wieć szukam zamiennika. Musze jeszcze nadmienić, że moje wykształcenie nie ma nic wspólnego z elektroniką więc proszę o wyrozumiałość

Jak zidentyfikować kondensator SMD na sterowniku pompy turbomolekularnej?
  • REKLAMA
  • #2 12114217
    leonek4
    Poziom 29  
    Ocena: 638
    Kondensator smd
  • REKLAMA
  • #3 12114233
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 722
    Kondensator ceramiczny. Trzeba wylutowac jeden ze sprawnych elementów i zmierzyć pojemność.
    Dziwne uszkodzenie... Osobiście szukałbym czegoś jeszcze.
  • REKLAMA
  • #4 12115432
    mgrmisiek
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za pomoc. Kondensator 220 nF, po wymianie znowu się spalił. Szukam dalej
  • REKLAMA
  • #5 12115985
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    mgrmisiek napisał:
    Dziękuje bardzo za pomoc. Kondensator 220 nF, po wymianie znowu się spalił. Szukam dalej

Po czym wnioskujesz, że to akurat ten element jest uszkodzony?
  • #6 12116590
    mgrmisiek
    Poziom 2  
    Nie przedstawiłem zdjęcia tego wadliwego, ale z cała pewnością nadawał się on do wymiany, gdyż był wyszczerbiony, osmolony i po załączeniu zasilania iskrzył .Wiem, że jest to tylko skutek awarii, ale od czegoś trzeba było zacząć. Inną usterką był pęknięty rezystor, ale jego wymiana też nie pomogła. Po wymianie rezystora i kondensatora nowy kondensator tez się spalił. Może ktoś z Was miał możne do czynienia z takimi nietypowymi układami?
REKLAMA