logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć komputer z internetem Telestrada do sieci z drukarką?

Crossbow 27 Mar 2013 19:45 1287 3
REKLAMA
  • #1 12119510
    Crossbow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Mam następujący problem:
    W pracy mam stworzoną sieć łączącą 5 komputerów i drukarkę sieciową. Są one połączone za pomocą zwykłego switcha. Na komputerach tych zainstalowane są windowsy 7 oraz windowsy XP. Nie ma na nich internetu. Jest też komputer niepodłączony do sieci, na którym znajduje się internet z telestrady. Chciałbym teraz dołączyć ten komputer z telestradą do pozostałych komputerów, ale tak, żeby rozdzielić również internet. Nie wiem jak to zrobić. Docelowo chcę, żeby każdy komputer miał możliwość łączenia się z internetem oraz możliwość wydrukowania dokumentów poprzez tą drukarkę sieciową. Bardzo proszę o pomoc co muszę dokupić i jak skonfigurować taką sieć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12119756
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    W zależności jakim medium masz dostarczony internet taki kupujesz router do podziału łącza.
    Z drukarki da się korzystać przez internet jeśli masz publiczne IP jeśli nie trzeba się ratować tunelami - mało wydajne.
    Jak dopiszesz więcej informacji o medium i ISP to będzie dalsza dyskusja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12120016
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Jeśli z telestrady dostałeś TD-8840T to sprawa prosta: podłączasz switch do routera i koniec.

Dodano po 2 [minuty]:

voitek1 napisał:
    Jeśli z telestrady dostałeś TD-8840T to sprawa prosta: podłączasz switch do routera i koniec.
    Pytanie jedynie czy masz karty drukarki i kompów ustawione na auto-config. Jeśli tak, to nie musisz nic robić, poza (być może) dodaniem na nowo drukarki do kompów, bo zmieni się IP. W tym wypadku powinieneś przyznać stałe IP w routerze dla drukarki.
  • #4 13427243
    Crossbow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    voitek1 napisał:

OK tak zrobiłem i wszystko śmiga :-) Dziękuję
REKLAMA