logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

24c02 - procedury zapisu i odczytu kości w bascomie 51.

ssamburski 23 Lut 2005 00:15 1551 6
REKLAMA
  • #1 1256628
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!!!! Wiem ze moze tem jest banalny i wogule ale mimio to prosze o cierpliwosc i o pomoc!!! Robie mały projekcik w ktorym pamiec jak w temcie chce wykozystywc do przechowywnai 1kB danych i mam problem jake sa procedury zapisu i odczytu tych kosci w bascomie'51 jezlei powiecmy na bitach a0,a1,a2,mam stany wyskie!!!!Pozdrawiam!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1256658
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    ssamburski wrote:
    Cytat:
    Robie mały projekcik w ktorym pamiec jak w temcie chce wykozystywc do przechowywnai 1kB danych i mam problem

Myślę, że każdy miałby problem z upchnięciem tego kilobajta danych w pamięci 24C02 o pojemności 256 bajtów :wink:
  • REKLAMA
  • #3 1256698
    ssamburski
    Poziom 16  
    Oj sorki !!!! No wsumnie mi chodzi o zapisanie całej pmieci a nastepnie bede odcztywał!!! Czy mozecie powidzec jak jest procedura zapisu i odczytu tej pamieci!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #4 1257520
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Te EEPROM-y mają taki adres:
    MSB LSB
    1010xxxR
    gdzie:
    xxx - A2 A1 A0
    R - bit odczytu/zapisu

Ten adres musisz wysłać do tej pamiątki aby cokolwiek sensownego na niej robić.
  • REKLAMA
  • #5 1257839
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    A najlepiej to kliknij na szukaj i wpisz słowo I2cstart a znajdziesz mnóstwo wątków z przykładami w Bascom'ie do obsługi tych pamięci oraz ogólnie magistrali i2c.
    Może nawet uda Ci się wkleić gotowca z jakiegoś postu.
  • #6 1261830
    ssamburski
    Poziom 16  
    Czy ja wiem czy takie mnostwo!!! Akut nie mam tych wykladow z bascoma co sa o tych pamiatkach !!!! Toc zapdajcie przykłady jak zapisca i jak odczytac te pamieci!!!!
  • #7 1262278
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Witam.

Skoro masz Bascoma , to masz również na dysku katalog o nazwie "samples".W tymże katalogu , jest programik o swojsko brzmiącej nazwie "I2C.BAS" , a w tym pliku przykład , którego tak bezskutecznie szukasz.

Piotrek

PS
    Tylko nie pisz , że on (ten przykład) jest dla AT2404 :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy procedur zapisu i odczytu pamięci EEPROM 24C02 przy użyciu Bascom-51. Użytkownik chce przechowywać około 1 kB danych, jednak 24C02 ma pojemność 256 bajtów, co stanowi ograniczenie. Wskazano, że adresowanie pamięci odbywa się poprzez 7-bitowy adres I2C w formacie 1010xxxR, gdzie xxx to bity A2, A1, A0, a R to bit odczytu/zapisu. Zalecane jest użycie funkcji i2cstart w Bascomie oraz przeszukanie dostępnych przykładów w katalogu "samples" dołączonym do Bascoma, zwłaszcza pliku "I2C.BAS", który zawiera przykłady obsługi magistrali I2C i pamięci EEPROM. Podkreślono, że przykłady mogą być dedykowane innym modelom, np. AT2404, ale są pomocne przy nauce obsługi 24C02.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA