logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie odtwarzające dźwięk - do świadomych snów

Demoneo 06 Kwi 2013 14:33 2190 5
REKLAMA
  • #1 12162979
    Demoneo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Potrzebne mi urządzenie, które będzie potrafiło odtworzyć nagrany przeze mnie dźwięk o określonej porze (np. cyklicznie co pół godziny).

Konkretnie potrzebne mi to do wspomagania wywoływania świadomych snów. W nocy co pół godziny nagrany przeze mnie wcześniej tekst (np. zdanie "Jesteś we śnie, zrób test rzeczywistości") byłby przez to urządzenie odtwarzany.

Właściwie to udało mi się coś takiego osiągnąć przy użyciu iPhona i aplikacji "Interval Timer - Seconds", problem tylko w tym, że iPhone musi działać przez całą noc (podłączony do prądu), co zapewne dobrze nie wpłynie ani na baterię ani na ekran. Ale może się mylę?

Wobec tego, jakie rozwiązaniem moglibyście polecić?

Dodam, że nie chciałbym stosować żadnych "masek" do świadomych snów (typu REM-Dreamer), czy nawet używać słuchawek, bo to wiążę się z pewnym dyskomfortem podczas zasypiania.
  • REKLAMA
  • #2 12163084
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Nagrać tekst w audacity, dodać pół godziny czy ile tam potrzebujesz ciszy zgrać jako mp3 i wrzucić na odtwarzacz, puścić w repeat i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 12163376
    Demoneo
    Poziom 11  
    To będzie najprostszy i najlepszy wybór.

Czy do odtwarzacza mp3 można zwykle podłączyć normalne głośniki 2.0?
    Pytam, ponieważ tak jak pisałem wcześniej, nie chciałbym używać słuchawek.
  • REKLAMA
  • #4 12163425
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Głośniki komputerowe? Pewnie.
  • REKLAMA
  • #5 12171315
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    Nie sądzę aby iPhone podłączony do prądu w ogóle korzystał z baterii a co za tym idzie w jakiś sposób zmniejszał jej żywotność (gdy bateria osiąga 100% naładowania jest odłączana przez układ ładujący)
    A ekran LCD jest w stanie wytrzymać wiele takich nocy, szybciej Ci coś innego padnie albo ekran pęknie przez jakiś upadek.

To tylko aby rozwiać te wątpliwośći, na przyszłość :)

Czy to, co piszesz o dźwiękach w świadomym śnie to jakaś metoda? Nigdy o niej nie słyszałem, możesz podać gdzie znalazłeś ?
  • #6 12171965
    Demoneo
    Poziom 11  
    riodoro1 napisał:
    Nie sądzę aby iPhone podłączony do prądu w ogóle korzystał z baterii a co za tym idzie w jakiś sposób zmniejszał jej żywotność (gdy bateria osiąga 100% naładowania jest odłączana przez układ ładujący)
    A ekran LCD jest w stanie wytrzymać wiele takich nocy, szybciej Ci coś innego padnie albo ekran pęknie przez jakiś upadek.

To tylko aby rozwiać te wątpliwośći, na przyszłość :)

Mimo wszystko, bardziej przekonuje mnie to rozwiązanie z odtwarzaczem mp3 :)

riodoro1 napisał:

Czy to, co piszesz o dźwiękach w świadomym śnie to jakaś metoda? Nigdy o niej nie słyszałem, możesz podać gdzie znalazłeś ?

Ten pomysł z dźwiękiem wynika po prostu stąd, że do snu przenikają zwykle bodźce ze świata zewnętrznego. Np. śnisz o powodzi, a budzisz się rano i okazuje się, że pada deszcz :) Mózg usłyszał krople deszczu spadające na szybę i zmieszał to z treścią snu.

Ja będę na początek eksperymentował z takim bezpośrednim sygnałem - będzie to zdanie "Jesteś we śnie, zrób test rzeczywistości", bo to jakby bezpośrednio zasugeruje mi co mam zrobić :).

Ale można oczywiście zastąpić to np. jakąś piosenką, tylko że wtedy trzeba by było poćwiczyć na jawie - np. kilkakrotnie dziennie odsłuchać tą piosenkę i podczas jej słuchania myśleć o tym, żeby zrobić test rzeczywistości (ogólnie rzecz biorąc chodzi o tą świadomość podczas słuchania tej piosenki, że to morze być sen) - wtedy powstanie takie skojarzenie w mózgu, że jak słyszysz tą piosenkę, to robisz automatycznie test rzeczywistości.
REKLAMA