logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GForce4, Windows XP. Po uruchomieniu NFS 2u auto jest bez tekstury.

one_eddie 23 Lut 2005 11:15 1146 11
REKLAMA
  • #1 1257365
    one_eddie
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Mam taki sprzecik:

GForce4, Windows XP. Po uruchomieniu NFS 2u auto jest bez tekstury.

System WinXp Prof (oryginal, na licencji akademickiej, zaden pirat), DX 9.0c. 512mb ram, najnowsze stery z NVIDIA.com

Kiedy odpalam NFS 2u (oryginal), wszystko jest ok, poza autem ktore jest biale, tzn nie ma na nim tekstur.

Zastanawiam sie co moze byc nie tak, karte kupilem na allegro, wiec nie jestem pewien czy moze nie zostala uszkodzona jakims przetaktowaniem, itp

Prosze o rady?
  • REKLAMA
  • #2 1257375
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    A ja bym proponował zainstalować jakieś nowsze sterowniki.

Dodano po 2 [minuty]:

chociasz nie są stare ale podobne przyczyny mialem w Far Cry i wina lezala po stronie sterów
  • #3 1257386
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Po pierwsze, grafa potrzebuje sterów, które chodziły dobrze z DX8.1
    Karta ta nie radzi sobie z DX9. Następna sprawa, stery od płyty głównej, a dokładniej AGP. Jeśli to wszystko będzie OK to sprawdź poprawność pracy jakimś testerem grafiki. Co do gry, to oryginał nie oznacza, że nie będzie tam błędów. Może gra wymaga jakiegoś update....
    Pozdrawiam YR1
  • REKLAMA
  • #4 1257830
    one_eddie
    Poziom 25  
    Darkoe: heh z tego co napisali na nvidia.com moje sa najnowsze.

Cytat:
    Po pierwsze, karta graficzna potrzebuje sterów, które chodziły dobrze z DX8.1

Masz takie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1258329
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Mam tutaj sterowniki do nvidii: 52.16, 43.45 i jeszcze kilka innych. Dodatkowo mam też ine programy, które producenci kart dawali na swoich płytach ze sterownikami: nvflash i jeszcze kilka innych małych dodatków. Ale nie sądzę, że to coś nowego. Moja propozycja jest taka. Zainstaluj sobie stery 4x.xx i będziesz miał pewność, że nie są one zbyt nowe. Jeśli dalej będziesz miał dziwny obraz, to poszukaj problemu w OS, a dopiero wtedy w samym sprzęcie.
  • #7 1258949
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm Owszem im starsze stery tym moga byc wydajniejsze, ale mozesz miec problemy z nowszymi grami i DirectX9, ktory raczej musi byc zainstalowany.
    Na poczatek zainstaluj najnowsze sterowniki, ale z certyfikatem WHQL. Bez tego nawet nie ma co kombinowac, jak te stery ktore masz to jakies bety.
  • #8 1259021
    one_eddie
    Poziom 25  
    Najpierw mialem normalne potem dalem bete, na obydwu wersjach ten sam problem :(
  • #9 1259096
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    witam ja mam GF4 , i uzywam sterów 45.23, dx9.0c,
    NFSUG2 działa idealnie , to jest wina sterowników a nie karty ,
    gdyby karta byla uszkodzona to by sie chrzaniło podczas normalnej pracy na kompie
  • #10 1259439
    Skłodi
    Poziom 13  
    Ja miałem coś podobnego. Na max detalach nie widać było samochodu. Spróbuj zmienić detale na minimalne, wtedy samochod bedzie widoczny. Wydaje mi się, że to wina sterów, moje były za stare. Instalowałeś nowe sterowniki na stare czy na czysty system?
  • #11 1259571
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Również miałem podobny problem naGF4Ti. Nfsu2 strasznie rwał a w Fifie 2005 migał obraz. Przeinstalowałem stery na 61.77 i problem znikł, teraz mam Omega Drivers 1.61.77 i też wszystko OK...

Pozdrawiam...
  • #12 1262569
    one_eddie
    Poziom 25  
    Wielkie dzieki.
    Zainstalowalem omega drivers 1.61.77 wszystko smiga znakomicie :)
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku tekstur na samochodzie w grze Need for Speed Underground 2 uruchomionej na karcie graficznej NVIDIA GeForce4 pod systemem Windows XP z DirectX 9.0c. Pomimo posiadania oryginalnej gry i najnowszych sterowników ze strony NVIDIA, pojawiał się biały, nieteksturyzowany model auta. W dyskusji zasugerowano, że karta GeForce4 lepiej współpracuje ze sterownikami kompatybilnymi z DirectX 8.1, gdyż nie radzi sobie w pełni z DX9. Zalecano instalację starszych lub alternatywnych sterowników, takich jak Omega Drivers, które okazały się skuteczne w rozwiązaniu problemu. Wskazano również na konieczność używania sterowników z certyfikatem WHQL oraz sprawdzenie poprawności działania karty graficznej za pomocą narzędzi diagnostycznych. Ostatecznie instalacja sterowników Omega 1.61.77 rozwiązała problem i gra działała poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA