logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA - Jak wypisać wartości z kolumny B do UserForm spełniające warunek?

winettou 10 Kwi 2013 15:49 2001 9
REKLAMA
  • #1 12181556
    winettou
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, staram się stworzyć skrypt który będzie mi wypisywał do UserForma wartości z kolumny B z wierszy które spełniają konkretny warunek.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jakieś pomysły będę wdzięczny za każdą pomoc.[/code]
  • REKLAMA
  • #2 12181589
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Ale co to ma robić? ;) W UserForm podajesz warunek, a w TextBox pojawiają się po kolei zawartości komórek spełniające ten warunek?
  • REKLAMA
  • #3 12181628
    winettou
    Poziom 14  
    tak dokladnie tak,
    Mam arkusz w którym mam rożne kolumny, wyszuje w nim poprzez textboxa po kolumnie powiedzmy "O" wartosci w kolumnie 75 i chcę żeby w kolejnych textboxach kolejno wypisalo mi np nr tych kolumn w których jest ta wartość(docelowo będzie to nie nr wiersza ale zawartość komorki z wiersza "B".
  • Pomocny post
    #4 12182623
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Jeżeli chcesz tylko to o czym piszesz to nie wiem po co chcesz łączyć te kody.
    Pierwszy jest nieprawidłowy i po poprawce w zupełności wystarczy a drugi ma całkiem inne zadanie - wpisać ze wszystkich tekstboxów w danym okienku informacje do aktywnej komórki.

Popraw pierwszą część i ci wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 12183682
    winettou
    Poziom 14  
    chodzilo mi o to ze nie wiem ile bedzie wynikow o danej wartosci a chcialbym zeby kazdy kolejny byl w osobnym boxie dlatego jezeli mam 3 wyniki to mam je w boxie 2,3,4 jak 5 wynikow to w boxach od 2-6. Jutro rano zobacze jak dziala kod co poprawiles, dzieki za pomoc
  • #6 12184363
    winettou
    Poziom 14  
    Skrypt działa to rozwiązanie napewno przyda mi się w przyszłości a jeszcze pytanie jak zrobić żeby kolejne wartości nie były w textboxie2 tylko żeby "wpisywaly się do kolejnych textboxów np 2, 3, 4, 5?
  • Pomocny post
    #7 12186887
    marek003
    Poziom 40  
    A ile jest wszystkich tekstboxów w oknie?
    Poniżej kod do dodawania info do kolejnych tekstboxów.
    Uwaga - nie ma zabezpieczeniajeżeli wyników będzie więcej niż okienek - wtedy pojawi się błąd.

Nudziłem się więc dla zabawy dodałem czyszczenie tekstboxów i zabezpieczenia w razie przekroczenia danych (większej ilości danych spełniających warunek niż jest textboksów w okienku.
  • #8 12189427
    winettou
    Poziom 14  
    Był tam mały błąd ale ogólnie działa super! Błąd polega na tym, że w momencie jak jest taka sama ilość potrzebnych okien co i okien i tak pokazuje komunikat ze jest zbyt mało okien.

Dzięki wielkie za pomoc!
  • REKLAMA
  • #9 14336008
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Chciałbym odgrzebać temat.
    Powyższe makro bardzo mi się przydało.
    Chciałbym dorobić przycisk NEXT.
    Jak przerobić to makro żeby w textboxie pokazywała kolejno jedną znalezioną pozycję?
    Po wciśnięciu następną aż do końca, a wtedy msgbox z info, że to koniec obszaru?
  • #10 14336486
    marek003
    Poziom 40  
    Nie wiem czy o to chodzi:

Nie wiem jak wcześniej poradziłeś sobie z błędem (co poprawiłeś) ale błędem było tez top że podawana była błędna ilość brakujących okienek (zawsze 1)
    Poprawiłem to.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu skryptu VBA, który wypisuje wartości z kolumny B do UserForm na podstawie warunku zdefiniowanego w TextBox1. W odpowiedziach podano poprawki do kodu, aby umożliwić wyświetlanie wyników w kolejnych TextBoxach oraz dodano funkcjonalność czyszczenia TextBoxów. Użytkownicy dzielą się również pomysłami na dodanie przycisku do przeglądania wyników jeden po drugim oraz na obsługę sytuacji, gdy liczba wyników przekracza liczbę dostępnych TextBoxów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA