Od pewnego czasu sukcesywnie wymieniam zwykłe żarówki żarowe na energooszczędne LED-owe. Jednak mam pewien problem z wymianą żarówek w stolarni. Jest wymóg aby wszystkie żarówki znajdowały się tam w zamkniętej oprawie oświetleniowej, bo wiadomo jest kurz, pył, a żarówka się nagrzewa i może dojść do pożaru. W stolarni mam dwie żarówki po 150W każda i chciałbym je wymienić na dwie żarówki LED po 20W każda. I tutaj pojawia się problem, bo na wszystkich żarówkach LED jest podana informacja, aby nie stosować ich w zamkniętych oprawach oświetleniowych, bo musi być swobodny obieg powietrza w celu chłodzenia żarówki. Jeśli taką żarówkę zamontuję bez szczelnego klosza to też istnieje ryzyko pożaru. Co prawda żarówki LED mniej się nagrzewają od zwykłej żarówki żarowej o mocy 150W ale zawsze jest wysoka temperatura, na tyle wysoka że przy dotknięciu jej parzy. Więc gdy taka żarówka zakurzy się pyłem ze stolarni to po pierwsze mniej efektywnie będzie chłodzona a po drugie może dojść do pożaru. Z tego powodu muszę stosować zamknięte oprawy oświetleniowe, których nie zaleca producent. Co w takiej sytuacji zrobić?