logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczna oprawa LED do stolarni - jak uniknąć przegrzania i pożaru?

kenzol 17 Kwi 2013 01:21 6327 7
REKLAMA
  • #1 12208321
    kenzol
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Od pewnego czasu sukcesywnie wymieniam zwykłe żarówki żarowe na energooszczędne LED-owe. Jednak mam pewien problem z wymianą żarówek w stolarni. Jest wymóg aby wszystkie żarówki znajdowały się tam w zamkniętej oprawie oświetleniowej, bo wiadomo jest kurz, pył, a żarówka się nagrzewa i może dojść do pożaru. W stolarni mam dwie żarówki po 150W każda i chciałbym je wymienić na dwie żarówki LED po 20W każda. I tutaj pojawia się problem, bo na wszystkich żarówkach LED jest podana informacja, aby nie stosować ich w zamkniętych oprawach oświetleniowych, bo musi być swobodny obieg powietrza w celu chłodzenia żarówki. Jeśli taką żarówkę zamontuję bez szczelnego klosza to też istnieje ryzyko pożaru. Co prawda żarówki LED mniej się nagrzewają od zwykłej żarówki żarowej o mocy 150W ale zawsze jest wysoka temperatura, na tyle wysoka że przy dotknięciu jej parzy. Więc gdy taka żarówka zakurzy się pyłem ze stolarni to po pierwsze mniej efektywnie będzie chłodzona a po drugie może dojść do pożaru. Z tego powodu muszę stosować zamknięte oprawy oświetleniowe, których nie zaleca producent. Co w takiej sytuacji zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 12208338
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    Może więcej , ale słabszych żarówek LED, wówczas mniej się będą nagrzewać ;)
  • REKLAMA
  • #3 12208734
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Możesz spróbować wymienić tradycyjne żarówki na energooszczędne świetlówki kompaktowe. (nie led) Je można zamykać w kloszach hermetycznych. Tylko nie wiem czy Twoje kombinacje z oświetleniem nie pogorszą bezpieczeństwa. Nie wszystkie źródła światła nadają się do warsztatów gdzie używane są urządzenia z szybko obracającymi się elementami.
  • #4 12208825
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Albo możesz kupić lampy LED które już sa w zamkniętym kloszu....
  • #5 12209395
    tomiok
    Poziom 33  
    Ja przerabiałem Halogeny LED, dużo mniej mimo wszystko nagrzewały się np 10W od 20W czy 30W (hermetycznie zamknięte).
    Stąd polecam stosować więcej mniejszych źródeł niż jedno większe.
    Często obudowy są takie same , a moc wydzielana (straty/ciepło) dużo większe przy większej mocy ;)
    A może można zastosować wodoszczelne listwy/paski LED ?
    Prawie wcale się nie nagrzewają
  • REKLAMA
  • #6 12211030
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    750kV napisał:
    Proponuję dwa naświetlacze LED o mocy 30W. Na przykład takie:

W tych naświetlaczach będą się grzały radiatory (umieszczone za naświetlaczem) co może być niebezpieczne w pomieszczeniu w którym będzie używany... Autor już o tym wspomniał.
  • REKLAMA
  • #7 12211416
    tomiok
    Poziom 33  
    BILGO napisał:
    750kV napisał:
    Proponuję dwa naświetlacze LED o mocy 30W. Na przykład takie:

W tych naświetlaczach będą się grzały radiatory (umieszczone za naświetlaczem) co może być niebezpieczne w pomieszczeniu w którym będzie używany... Autor już o tym wspomniał.

Ja też wspominałem, użytkowałem i już 20W grzeje się nieźle
  • Pomocny post
    #8 12211842
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    kenzol napisał:
    Od pewnego czasu sukcesywnie wymieniam zwykłe żarówki żarowe na energooszczędne LED-owe. Jednak mam pewien problem z wymianą żarówek w stolarni. Jest wymóg aby wszystkie żarówki znajdowały się tam w zamkniętej oprawie oświetleniowej, bo wiadomo jest kurz, pył, a żarówka się nagrzewa i może dojść do pożaru.

Słuszny wymóg. Dlatego nie powinieneś robić niczego na własną rękę, tylko zwrócić się do kogoś, kto posiada uprawnienia budowlane projektowe w zakresie instalacji elektrycznych, aby Ci pomógł.
    Nie zapominaj, że droga na skróty najczęściej prowadzi w bagno.
    A tego Ci nie życzę.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany tradycyjnych żarówek żarowych na energooszczędne LED w stolarni, gdzie istnieje ryzyko przegrzania i pożaru z powodu zamkniętej oprawy oświetleniowej. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, takie jak stosowanie mniejszych żarówek LED, które mniej się nagrzewają, lub wymianę na świetlówki kompaktowe, które można zamykać w hermetycznych kloszach. Zwracają również uwagę na możliwość zakupu lamp LED już w zamkniętych kloszach oraz na zastosowanie wodoszczelnych listew LED, które generują minimalne ciepło. Podkreślono znaczenie konsultacji z osobą posiadającą uprawnienia budowlane w zakresie instalacji elektrycznych, aby zapewnić bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA