logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP CP2025dn - Nadmiar magenty, kalibracja i firmware nie pomagają. Co robić?

nokia6310 17 Kwi 2013 11:25 3492 4
REKLAMA
  • #1 12208989
    nokia6310
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z drukarką HP CP2025dn za dużo podaje toneru magenty.
    W miejscach w których jest używane ten toner obrazy są za bardzo czerwone.
    Np szary jest z lekką domieszką czerwonego, kolor skóry jest zaczerwieniony.
    Zmieniałem już kilka tonerów z różnych firm i na wszystkich jest taki problem.
    Robiłem po kilka razy kalibrację, wgrałem nowy firmware ale to też nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 12209863
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    To może toner od firmy, która te tonery robi dobrze czyli od HP?

Oraz oczywiście pytania konieczne:

- jaka jest gęstość dla poszczególnych tonerów?
    - czy strona demo też jest zbyt czerwona?
    - engine test jest OK?
  • REKLAMA
  • #3 12212665
    nokia6310
    Poziom 10  
    Tonery zamienniki. Drukarka stała ok roku nie używana, wcześniej jak pamiętam też miała kłopoty z zabarwieniem wydruków na kolor czerwony, co prawda też były używane zamienniki i na każdych z nich też były przebarwienia na czerwono.
    Gęstość wszystkich tonerów jest na zero.
    Strona demo w częściach, w których jest używany czerwony też jest podbarwiona.
    Co do testu engine to nie wiem co to jest. Mam stronę diagnostyczną, a w niej macierz A-X na 1-27, a w niej jakieś cyfry w zapisie hex i dziesiętnym. Zauważyłem też, że na stronie diagnostycznej za mało jest zółtego.
    Jest to moja pierwsza drukarka laserowa kolorowa więc nie mam doświadczenia.
    Poniżej skany ze stroną diagnostyczną i demonstracyjną.
    Na skanie strony demonstracyjnej nie widać dokładnie tego przebarwienia (słaby skaner, jak znajdę lepszy to załącze))
    HP CP2025dn - Nadmiar magenty, kalibracja i firmware nie pomagają. Co robić? HP CP2025dn - Nadmiar magenty, kalibracja i firmware nie pomagają. Co robić?

Chciałem sprawdzić drukarkę dlatego nie kupowałem oryginalnego toneru bo jak uszkodzona drukarka to nie warto inwestować w komplet oryginalnych tonerów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12213503
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Toner Cyan wygląda na uszkodzony. Co do kasety Yellow - prawdopodobnie to także jej problem, ale nie wykluczymy zapylenia LSA.

Bez żółtego pomarańcz staje się czerwienią, a zieleń staje się niebieska. Co do koloru Magenta, to tak naprawdę z nim jest idealnie, tak jak z czarnym.

Wymień Cyan oraz Yellow, wykonaj 2-3x pełną kalibrację kolorów, zaktualizuj FW do najnowszej wersji (nie jest to konieczne ani zalecane jeśli bez tego jest OK).
  • #5 12284642
    nokia6310
    Poziom 10  
    Dokupiłem nowe tonery cyan i yellow i nastąpiła wyraźna różnica tam gdzie było zaróżowienie na stronie testowej (np. murek na tarasie, lub szary na obudowie drukarki - patrz skan) teraz mam prawidłowe kolory. Jeszcze nie wszystko sprawdzone ale już widać bardzo duża różnicę.

Wcześniej myślałem że jest to wina toneru magenty, ale okazało się że to wina pozostałych.

Dziękuję za pomoc.
REKLAMA