logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Afera na Allegro: Aukcja Motoroli z niską ceną za zdjęcie telefonu - szukam linku

compaq 24 Lut 2005 22:02 1467 17
REKLAMA
  • #1 1262684
    compaq
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Siema wszystkim :) slyszalem ze ostatnio wynikla na allegro pewna afera zwiazana z aukcja na ktorej uzytkonik wystawil najnowsze model motoroli po bardzo niskiej cenie ale jak sie pozniej okazalo chodzilo (chyba) o samo zdjecie tego telefonu...jesli ktos o tym slyszal i ma link do tej aukcji to wiecie...:D podawajcie...z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #3 1263197
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Co za nierozgarnięci ludzie kupują od kogos kto ma tyle negatywów.
    Podsumowując cytuję jeden z pozytywów: WIECEJ takich _U_C_Z_C_I_W_Y_C_H_ Ludzi na swiecie
  • #4 1264053
    ŁysyBMW
    Poziom 11  
    Niezły agent. Ciekawe tylko czy coś mu sie za to oberwało, bo z tego co można wyczytać z komentarzy to naciągnął wszystkich na ładną sumkę.
  • #5 1265077
    compaq
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    ja slyszalem o takiej aukcji gdzie niby gosc oferuje motorole najnowszej generacji za 450 zl kase teoretycznie za telefon dostaje na konto ale na maila wysyla tylko zdjecie bo na aukcji zamiescil opis niestety jak sie okazalo nie widoczny iz aukcja dotyczy tylko zdjecia tego telefonu...no wlasnie...jesli napisze w aukcji ze chodzi o samo zdjecie i bedzie to napisane w sposob malo widoczny to lamie regulamin allegro?? co grozi takiem gosciowi jak http://allegro.pl/show_item.php?item=37901102 za to co zrobil??
  • REKLAMA
  • #6 1265128
    gendajan
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Szok , poprostu nie mam słów, a ja zawsze płcę przedpłatą na konto żeby mieć szybciej towar. Nooooo kilka razy się naciąłem ale najwięcej jednorazowo na 130 zeta. Ale w środę przelałem 560 zł a dziś baterie w UPSach mam zamontowane. Nie wiem jak ten syf wytępić
  • REKLAMA
  • #8 1265158
    gendajan
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    No wiesz ? takie więzienie jak u nas ? lepiej niż niejednemu w domu za kasę podatników. A może niech to odrobi choćby przy zamiataniu ulicy i to z tablicą że okradał innych ? A wieczorem znęczony niech wcina suchy chleb dla konia. To samo gwałciciel siedzi za naszą kasę ledwie wyjdzie gwałci następną a jaja ciągle ma - a urwać mu bez znieczulenia może niejedna zachowa zdrową psychikę.
  • #9 1265179
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    "Zagłębione są pokłady ludzkiej niekumacji..." Sprzedający - hmm wałkaż od małego. Ale kupujący? Albo normalni inaczej albo... wogóle jak można licytować z kimś takim??? Ja się zastanawiam gdy ktoś ma 15% negatywów z ogółu nad zawarciem transakcji, a tu... No coments...

Pozdrawiam!
  • #10 1265205
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Nie nie, to nie jest tak ze ludzie kupuja od kolesia co ma 100000 negatywow. Na poczatku taki walkarz ma kilka-nascie pozytywnych komentarzy - od znajomych, potem wystawia aukcje - ludzie kupuja, dopiero pozniej sie pojawia taka masa komentarzy, wowczas najczesciej konto ma juz zablokowane
  • #11 1265240
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    To że start ma od kolegów to moge się zgodzić. Ale co do napływów negatywów to nie do końca... Bo normalnie w żeczywistości gdy po wygraniu aukcji przychodzą mi do domu zamiast telefonu ziemniaki - automatycznie posyłam negatywa. A (masę negatywów naraz) rozumiem poprzez to, że niby ten wałkaż po nałapaniu odpowiedniej ilości pozytywnych komentarzy, wystawia jednocześnie powiedzmy 50 aukcji, a nastepnie inkasuje PLN-Y, po czym dostaje te negatywy naraz. Co moim zdaniem jest niewiarygodne ale prawdziwe.

A delikwenta jak złapią to mu biedy nie zabraknie...
  • #12 1265379
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Normalnie brak słów... Sprzedawca skurwiały idiota i kupujący tez... Ja sam tez dosc duzo kupuje na allegro, ale zawsze patrze kto ma ile negatywów a ile pozytywów, i zazwyczaj pobranie... Mama nadzieje ze ten post przyda sie choc jednej osobie i bedzie jednego oszukanego mniej... Ludzie wystarczy logicznie pomyslec - to nie boli a dodatkowo mamy wieksza pewnosc ze nie stracimy kasy i dostaniemy to co trzeba :)
  • #13 1265404
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ale w tym przypadku czlowiek ten nawet sie nie pofatygowal, zeby isc na poczte, w jego przypadku poprostu bylo ZERO kontaktu, tak wiec negatywy naplywaly powoli (zalezy od cierpliwosci kupujacych), na poczatku wystawil kilka aukcji, po kilkanascie sztuk telefonu na kazdej, ludzie licytowali (czas trwania aukcji - dajmy ze te 10 dni) - w tak krotkim czasie nikt nie wystawil negatywa, bo mniej wiecej tyle trwa normalna tranzakcja (i jeszcze nikt nie zaczol nic podejrzewac), tak wiec nikt z kupujacych nie mogl wiedziec, iz ten skur*** okaze sie zlodziejem....

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 1265670
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Mimo wszystko dla mnie pozostaje dalej totalnym idiotą...
  • #15 1266039
    organ
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Idiotą to mało powiedziane?? A co uważacie o takich aukcjach w których sprzedający proponuje sposób na doładowanie za 5 zł ??
  • #16 1266438
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    morgan_exe -> sprzedawca dla mnie jest gorzej niz idiota...a mi chodzilo o kupujacych, ktorych ktos wyzej nazwal rowniez idiotami, czesc z nich napewno tak, ale reszta? poprostu dali sie naciagnac :/ a tych oszustow to powinni oslepic, albo odciac reke - jak za czasow hamurabiego !!!!!

pozdrawiam wszystkich uczciwych!
  • #18 1267427
    ŁysyBMW
    Poziom 11  
    Napisałem do jednego z oszukanych z zapytaniem jak próbuje odzyskać swoje pieniądze i co wogóle zrobił w tej sprawie:
    Oczywiście zgłosiłem na policję doniesienie o popełnieniu przestępstwa, a teraz oczekuje na informację od nich. Dalej zamierzam wystąpić do Allegro o zwrot gwarancyjny (300zł) i to wszystko co można w takiej sprawie zrobić. Nauczyło mnie to aby nie ufać ludziom którzy mają kilka komentarzy. Ponieważ nie szukam szczególnych okazji wolę kupić drożej ale od pewniaka.
    Pozdrawiam
    Juliusz

Może to coś kogoś nauczy na przyszłość:P

Podsumowanie tematu

✨ Na Allegro pojawiła się afera związana z aukcją, na której sprzedawca oferował najnowszy model telefonu Motorola za bardzo niską cenę (około 450 zł). W rzeczywistości jednak kupujący otrzymywali jedynie zdjęcie telefonu, ponieważ w opisie aukcji, napisanym mało widocznie, zaznaczono, że przedmiotem sprzedaży jest tylko fotografia urządzenia. Sprzedawca wykorzystywał metodę zdobywania początkowo pozytywnych komentarzy od znajomych, by następnie wystawić wiele aukcji i oszukać kupujących, którzy dopiero po czasie wystawiali negatywne opinie. Poszkodowani zgłaszali sprawę na policję i do Allegro, jednak odzyskanie pieniędzy jest trudne. Dyskusja porusza także kwestie łamania regulaminu Allegro, odpowiedzialności prawnej oszusta oraz ryzyka kupowania od sprzedawców z niewielką liczbą komentarzy lub dużą ilością negatywów. Wskazano na potrzebę ostrożności, weryfikacji sprzedawców oraz preferowanie płatności przy odbiorze, aby uniknąć strat finansowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA