logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Logamax U052T - cieknąca woda z zaworu bezp.

ww67 20 Kwi 2013 23:44 5727 5
REKLAMA
  • #1 12222161
    ww67
    Poziom 2  
    Proszę o poradę.Piec Buderus Logamax U052T-problem z cieknącą wodą z zaworu bezp. podczas podgrzewania wody w zasobniku-instalator stwierdził, iż inżynierowie Buderusa pomylili się i zabudowali zbyt małe naczynie wzbiorcze(?), które notabene padło przy pierwszym uruchomieniu.
  • REKLAMA
  • #2 12222447
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Te naczyńka czasem padają. Była też kiedyś tez wadliwa seria. Zacząłbym jednak od sprawdzenia ciśnienia wody i ew. montażu reduktora. Najlepiej z filtrem.
  • REKLAMA
  • #3 12225975
    ww67
    Poziom 2  
    Zamontowałem reduktor i zredukowałem ciśnienie do ok. 4 bar. Mam także zamontowany filtr. Po telefonicznej reklamacji w oddziale Buderusa zostało sprawdzone ciśnienie w naczyniu przeponowym i wymieniony ów zawór bezpieczeństwa, co sytuacji nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #4 12226331
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    To zmniejsz ciśnienie do 3 :) i zobacz co będzie. Trochę to śmiesznie brzmi, ale małe manometry często kłamią. Spróbuj bez manometru wyczuć jakie ciśnienie wody w kranach jest odpowiednie i potem jeśli problemy nie ustąpią sam sprawdź ciśnienie w naczyniu. Wystarczy zwykły ciśnieniomierz samochodowy.
    AAAa. No właśnie, jak Kowalski :D
    Czy masz naczynie na ciepłą wodę? Bo może mierzą na naczyniu na co? Przejrzałem materiały dotyczące kotła i nie mogę znaleźć czy jest tam fabrycznie montowane naczynie na cwu. A jeśli nawet jest, to kiedyś montowałem podobny kocioł innej firmy i cały czas czegoś mi brakowało. Obudziłem się w środku nocy z myślą :) Mały biały baniaczek, czy on tam jest :D I ustal czy na pewno leci z zaworu od cwu czy z zaworu od wody. Buderusowe naczynie do tego typu kotłów ma chyba nr katalogowy 8 716 745 490 0. Buderus Logamax U052T - cieknąca woda z zaworu bezp.
  • REKLAMA
  • #5 12231137
    ww67
    Poziom 2  
    To właśnie ten "baniaczek" był wymieniany przy pierwszym uruchomieniu kotła. Co do ciśnienia wody to już na różne sposoby mierzyłem i raczej bez różnicy (woda wycieka po całkowitym opróżnieniu zasobnika podczas podgrzewania "nowego załadowania" - z zaworu cwu). A tak przy okazji jakie powinno być prawidłowe ciśnienie i pojemność tegoż zbiornika. Zasobnik na cwu jest pojemności 48l.
  • Pomocny post
    #6 12235077
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ciśnienie, mierzone po spuszczeniu wody, powinno wynosić ok. 3,5 bara/atmosfery. Pojemność zależy między innymi od ciśnienia zadziałania zaworu bezpieczeństwa. Obliczyć sam możesz tu: Link Mi tak na oko wyszło, że powinno starczyć. Ale nie znam właśnie ciśnienia zaworu i ciśnienia w instalacji. Strumień przepływu przyjmij 0,6-0,8.
REKLAMA