logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpocząć karierę DJ-a: pierwsze kroki, sprzęt, promocja i zdobywanie zleceń

ziombekk1998 23 Kwi 2013 22:35 9465 18
REKLAMA
  • #1 12232737
    ziombekk1998
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam. Mam pytanie. A mianowicie jak zacząć swoją kariere DJ? Załóżmy, że mam sprzęt wszystko ładnie i co mam zrobić żeby zacząć grac imprezy? Jak się zareklamować ?
  • REKLAMA
  • #2 12232784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12232794
    ziombekk1998
    Poziom 14  
    Nie jest zachcianka. Konsole w domu mam, pasja samym dj mam juz z ponad 4 lata.. Niedlugo kupuje nagłośnienie.
  • #4 12232846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12232860
    ziombekk1998
    Poziom 14  
    Jeszcze muszę poćwiczyć.;)
  • REKLAMA
  • #6 12233237
    Brydzio12346
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    I pamiętaj , graj legalnie . Pewnie o tym wiesz :)
    ZAIKS !
  • #7 12233436
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Brydzio12346 napisał:
    I pamiętaj , graj legalnie . Pewnie o tym wiesz :)
    ZAIKS !

ZUS i skarbówka, jak Cię dupną gdy ktoś z życzliwej konkurencji podkabluje na imprezie to "po ptokach" :)
  • #8 12233528
    ziombekk1998
    Poziom 14  
    Wiem, wiem. Pamiętam.
  • #9 12233821
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Fajnie też jak byś miał jakieś kursy/warsztaty djskie w przyszłości porobione bo są takowe chyba :P
  • #10 12235009
    ziombekk1998
    Poziom 14  
    No jakieś kursy są. Ale na czym one polegają? Do czegoś są potrzebne?
  • REKLAMA
  • #11 14072946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14073218
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Kursy kursami - większość i tak na papier nie patrzy tylko idą zlecenia pocztą pantoflową...
  • #13 14079807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14080064
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Poważni ludzie raczej w necie nie siedzą tylko z polecenia DJa zapraszają

W net możesz sety wrzucić tylko celem oceny/wskazówek
  • #15 14081605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14082335
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Dla mnie to bujda na resorach z ZACZYNANIEM w klubach ale niech będzie ;)
  • #17 14082700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14083016
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    To postaw jedną 800tkę na kolumnę a drugą oprzyj o kolumnę i zrób foto na JBL jakimś ;)
  • #19 14123574
    @mariusz@
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Początki nie są łatwe.
    Kluczem do sukcesu to mieć w miarę schludny sprzęt jakąś konsole bo to podnosi prestiż
    Warto mieć również mieć własne nagłośnienie oraz oświetlenie.
    Ale niezaprzeczalnie jednym z najważniejszych elementów to muzyka.
    Ja miałem ostatnio imprezę z okazji 18 urodzin.
    Niby impreza łatwa ludzie młodzi to naszykowałem muzykę komercyjną oraz disco polo.
    Ale co to? Rozczarowanie ludzie nie bawią się nie chcą takiej muzyki, bo woleli hity lat 80, 90.
    Dobrze że miałem taka muzykę i umiałem dobierać utwory to jakoś uratowałem sytuacje.
    Ale co przez to chce powiedzieć?
    Trzeba być przygotowanym na wszystko, warto obracać się w praktycznie każdym gatunku muzycznym.
    Warto równiez na imprezach eksperymentować.
    Ale uwaga!! Trzeba być z tym ostrożnym!
    Nie dawno miałem dyskotekę w gimnazjum wydaje się impreza prosta, czyli tak samo komercja i disco polo, ale coś mnie tchnęło żeby wylecieć z zupełnie czymś innym zobaczyć jak ludzie zareagują. Postanowiłem puścić mocną muzykę elektroniczną największych klubów i festiwali.
    A tu zaskoczenie! pełny parkiet, ale żeby ludzi nie zanudzić przeplatałem disco polo. Warto dodać ze nigdy wcześniej nie prowadziłem tego typu imprezy to był 1 raz. Uczniowie i nauczyciele mówili że to była jedna z najlepszych dyskotek w szkole, ale tylko dlatego że odrzuciłem standardy wyszedłem z czymś zupełnie nowym.
    Warto być przygotowanym na wszystko.
    Np. jedna osoba mówi ci disco polo inna komercja, a jeszcze inna house musisz to wszystko pogodzić.
    Warto budować klimat imprezy w sytuacjach gdy ludzie np siedzą, a Ty już grasz później to się w czasie imprezy wynagrodzi ludzie szybciej wyjdą na parkiet.
    Warto grac równiej bardziej muzykę ambitna typu house, trance itp
    Chodź na imprezy bacznie się przyglądaj i słuchaj co robi dj bo to również pomaga
    Ważne rzeczy to wyczucie rytmu, dobry słuch, dobra prezencja
    Reklama:
    Proponuje wizytówki, naklejki, baner, który wieszasz w miejscu w którym grasz, po imprezie go zwijasz ze sobą, bo niektórzy ludzie wstydzą się podejść do dj'a a zobaczą baner spiszą sobie np nr. telefonu
    Dogadaj się z jakimś obrotnym w świecie człowiekiem np tak jak ja że on mi załatwia granie a ja mu odpalam do 30% wypłaty, a później już nie będziesz go potrzebował bo jeśli ludzie zobaczą, że jesteś dobry w tym co robisz sami będą do ciebie przychodzili.
    Dj nie jest czasem łatwa czasem jest na imprezach niebezpiecznie, ale czasem jest cudownie jak masz pełny parkiet i wiesz że to tylko dzięki Tobie i jak ludzie ci mówią po imprezie że świetnie grałeś to napędza aby iść dalej doskonalić swoje umijętności.
    Pamiętaj, że nie każda impreza będzie udana nie zawsze ludzie wyjdą na parkiet bo za dużo alkoholu wypija, nie chce im się, lub nie możesz trafić w ich gust. nie zniechęcaj sie ale sie zmotywuj, że musisz jeszcze coś udoskonalić.
    Pamietaj nie sprzęt jest najważniejszy, owszem jest ważny ale ja wyznaje zasade taka człowiek który nie umiejący trafić w gusta publiki, a choćby miał sprzęt za 30'000 nie ruszy raczej ludzi na parkiet, a człowiek znajacy sie na muzyce umiejący trafić w publikę choćby na przysłowiowym laptopie i media playerze będzie miał pełny parkiet, a wiem to z własnych doświadczeń oraz obserwacji.
    Owszem sprzęt daje więcej możliwości.
    Musisz również znać pojęcia w używane w tej branży.
    Sprzęt, proponuje zacząć od początku czyli CDJ 100s i prosty mikser, początki będą na tym bardzo trudne lecz wyrobisz sobie wyczucie rytmu i słuch. J niestety zaczynałem od końca czyli od kontrolera, ale proponuje ci od tego ie zaczynać. W miarę ilości imprez składaj pieniądze na coś lepszego i nie mówię tutaj od razu o CDJ 2000nexus, ale np CDJ 400, jakiś lepszy mikser np. behringer.
    Spróbuj również swoich sił w radiu internetowym nauczysz się pracy z mikrofonem, dykcji itd. bo to na imprezach dość ważne.
    Mam nadzieje że moje rady wskazówki będą pomocne w jakikolwiek sposób
    Pozdrawiam i powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Aby rozpocząć karierę DJ-a, ważne jest, aby mieć odpowiedni sprzęt oraz pasję do muzyki. Kluczowe kroki to nagrywanie setów i publikowanie ich na platformach takich jak SoundCloud czy MixCloud, co może przyciągnąć zainteresowanie. Należy również pamiętać o legalności grania, w tym o opłatach dla ZAIKS. Warto zainwestować w kursy DJ-skie, które mogą pomóc w zdobyciu certyfikatu, chociaż wiele zleceń pochodzi z polecenia. Dobrze jest mieć własne nagłośnienie i oświetlenie, a także być elastycznym w doborze muzyki, aby dostosować się do oczekiwań publiczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA