logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BENQ MP625P – projektor nie uruchamia lampy i wentylatora po wymianie panelu

Wojtek Łuszczki 26 Kwi 2013 18:17 6957 6
REKLAMA
  • #1 12242244
    Wojtek Łuszczki
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam! Po załączeniu projektora MP625P przyciskiem power przez kilka sekund miga lampka w przycisku power, następnie gaśnie i za moment znów zaświeca się. Lampa nie zaświeca się i nie działa wentylator. Został próbnie wymieniony na nowy panel z lampą, ale nic to nie zmieniło.
    Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki.
    Pozdrawiam - Wojtek z Lublina.
  • REKLAMA
  • #2 12246203
    cyryl85
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Sprawdź switch od klapy lampy, czasem w tym modelu klapa go nie dociska i są takie efekty, najlepiej zdejmij górną obudowę i ręcznie dociśnij, przy prawidłowym jego dociśnięciu powinieneś usłyszeć pracujący przekaźnik, ewentualnie odegnij tą blaszkę, tak aby miała większy ruch.
    Jeśli to nie pomoże to zapewne zasilacz główny do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 12263687
    Wojtek Łuszczki
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam !
    Sprawdziłem i upewniłem się czy ten switch jest załączony ale to nic nie zmieniło. Nadal po po naciśnięciu przycisku "power" lampka tego przycisku kilkakrotnie miga a lampa projektora nie zaświeca się i wentylatory nie kręcą się.
    Pomierzyłem napięcia na złączu J17 przy pozycji ON i tak :
    pin1 i pin2 - 0,13V ; pin3-0V ; pin4-0V ; pin5-0V ; pin6-3,17V ; pin7-6,16V
    pin8-3,17V ; pin9 - zmienia się 0 - '-'0,01V ; pin10 - masa.
    Co jeszcze należało by sprawdzić ?
    Pozdrawiam - Wojtek z Lublin
  • REKLAMA
  • #4 12266345
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Jaki zasilacz ?

W tych "nowych zmodernizowanych "benq jest na silniku jest odbłyskowy pasek _kole filtru swietlnego zamontowany opto (Color wheel motor) i przy obrocie filtru na jej wyjsciu masz mieć prostokatne impulsy
    -jesl ich brak lub zniekształcone to lampa sie nie "odpali" i wentylator
    -boczne wentylatory kręca ?

Popatrzw schemat blokowy MP625 zrozumiesz ile "czynników" jest potzrebnych do uruchomienia tego "wynalazku"B.
    gratis masz podłaczenai fan"ów

Reszta jak pisałem w poście z 20.04 Link
  • #5 12732039
    nobel24h
    Poziom 1  
    Miałem dokładnie takie same obiawy juz dwa razy. Za pierwszym razem ( po 2 dniach) został wtsłany do serwisu na gwaranchi i po 3 miesiącach ( dopiero po interwencji rzecznika praw konsumentów ) przysłali mi nowy. Drugim razem było już po gwarancji i poszedł w ludzi na przeszczepy. To standard w tych projektorach tak samo jak przepalający sie procesor dmd. .... NIGDY WIECEJ BENQ !!!!
  • REKLAMA
  • #6 13142879
    robbco
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    świeci już lampa ?
    gdzie było błędu ?

Pozdrawiam
  • #7 15509687
    dj_locco
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odświeżamtemat. I co z tą mrugającą lampką power? Mam ten sam problem. Ktoś coś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z projektorem BENQ MP625P, który po włączeniu nie uruchamia lampy ani wentylatora, a lampka przycisku power miga. Po wymianie panelu z lampą problem nie ustąpił. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problem z przełącznikiem klapy lampy, który może nie być prawidłowo dociśnięty, oraz konieczność sprawdzenia zasilacza. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z podobnymi objawami, które prowadziły do serwisu i wymiany projektora. Pojawiły się również pytania o stan lampy po dokonaniu sprawdzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA