logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer MVH-150UI - Radio resetuje się po wyjęciu kluczyka, jak podłączyć przewody?

bobes 28 Kwi 2013 10:13 26175 11
REKLAMA
  • #1 12246950
    bobes
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Mam problem. Kupiłem radio samochodowe Pioneer MVH-150UI, podłączyłem wszystko gra. Ale po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się wyłącza, i potem trzeba wszystko od nowa programować. Próbowałem pozamieniać przewody aby przewód od podtrzymania (żółty) miał cały czas napięcie, ale dalej jest to samo-wyłącza się po wyciągnięciu kluczyków. Jedna osoba poradziła mi abym połączył przewody tak aby przewód żółty podłączyć do czerwonego, a czerwony do stałego napięcia. Czy to coś da ? I czy nie będzie się wtedy nic złego działo z radiem ? Mam na myśli przegrzewanie albo zwarcia.
  • REKLAMA
  • #2 12247099
    leonek4
    Poziom 29  
    Ocena: 636
    Sprawdź próbówką w złączu od strony auta na którym pinie masz stałe +12V oraz po stacyjce +12V.
    Żółty na stałe +12V, czerwony +12V po stacyjce.
    Możesz zewrzeć żółty z czerwonym tylko będziesz musiał pamiętać o wyłączaniu radia.
  • REKLAMA
  • #3 12247193
    bobes
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Sprawdziłem to. I podpiąłem tak jak napisałeś czyli Żółty na stałe +12V, czerwony +12V po stacyjce. Ale nic to nie dało. Czyli mówisz żeby zewrzeć ten żółty z czerwonym i dać je na stałe 12+ ?
  • #4 12247940
    leonek4
    Poziom 29  
    Ocena: 636
    Spróbuj nic się nie stanie.
  • #5 13184908
    MarcinMM84
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Mam podobny problem z tym modelem radia. Nie próbowałem zamiany czerwony-żółty, żółty-czerwony. Po prostu z braku czasu i obawy przed spaleniem radyjka, krótko - nie znam się na tym. Mam takie pytania:
    1. Które przewody zewrzeć wiem (żółty-czerwony) - czy ma znaczenie gdzie to się zrobi?? Na kostce czy na obejściu na krótko?
    2. W kostce z kompletu od radia jest jeden luźny przewód. Czarny z etykietą "memory". Do czego on??
  • #6 13184944
    erka456
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Najlepiej sprawdź na mierniku na którym z kabli w kostce iso masz napiecie bez kluczyka. Prawdopodobnie bedzie to żółty kabel ( u mnie w lagunie czerwony ). Następnie zamień ten kabel.
  • #7 13184956
    MarcinMM84
    Poziom 10  
    Tak zrobię jak znajdę chwile. A ten czarny, nie podłączony do kostki przewód z opisem "memory". Do czego on będzie???
    Jeśli ma to jakieś znaczenie, radio siedzi w Oplu Astrze 94r.
  • REKLAMA
  • #8 13185179
    erka456
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    od pamięci jak tak na nim pisze. Możesz go sprawdzić miernikiem czy jest na nim jakieś napięcie.
  • REKLAMA
  • #9 13185229
    MarcinMM84
    Poziom 10  
    erka456 napisał:
    od pamięci jak tak na nim pisze. Możesz go sprawdzić miernikiem czy jest na nim jakieś napięcie.

Ok. Jeśli napięcie będzie to do czego go podpiąć i jaki efekt będzie??Przy kostce wychodzącej z auta brak przewodów nie podpiętych.
  • #10 13188427
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    W samochodowej kostce iso zazwyczaj są 2 grubsze kable i to jest stały + i masa. W kostce iso stały plus jest koloru żółtego a stacyjka czerwonego, jeśli nic w kostce iso od samochodu nie było grzebane to powinna wystarczyć zamiana kabli w kostce iso od radia czerwony z żółtym ale tylko w niektórych samochodach.
    Jakbyś podał zdjęcia jak to wygląda to być może dostałbyś dokładniejszą odpowiedź.
    Co do łączenia kabli nie wolno tego robić !! Wtedy stałe napięcie idzie na stacyjkę i zasila urządzenia podpięte pod nią. Można rozdzielić stały plus z kostki samochodowej na 2 kable w kostce radiowej, jeśli nie potrzeba sterowania stacyjką.
  • #11 13188706
    MarcinMM84
    Poziom 10  
    Dzięki slawcioo88 za ostrzeżenie. Jak dam rade to jutro wkleje fotki kostek z auta i z radia.
  • #12 13198554
    MarcinMM84
    Poziom 10  
    Dobra. Zamiana kabli pomogła. Radio trzyma pamięć. Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem samochodowym Pioneer MVH-150UI, które resetuje się po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, co wymusza ponowne programowanie. W odpowiedziach zasugerowano, aby przewód żółty (stałe +12V) podłączyć do czerwonego (zasilanie po stacyjce), co miało na celu utrzymanie pamięci radia. Użytkownicy podkreślili, że zamiana kabli w kostce ISO może być skuteczna, ale należy zachować ostrożność, aby nie spalić radia. Ostatecznie, po zamianie kabli, radio zaczęło trzymać pamięć, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA