logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać Ubuntu na pendrive z Partition Magic live CD?

EpicElion 01 Maj 2013 17:59 2583 7
REKLAMA
  • #1 12259749
    EpicElion
    Poziom 2  
    Witam posypal mi sie system i siedze obecnie na Partition magic live cd nie mam do dyspozcji zadnego systemu wiec pobralem ubuntu i teraz pytanie jak z poziomu tego live cd jak nagrac ubuntu na pendrive ( bootable ) nie mam tu zadnej aplikacji do tego przeznaczonej a na linuxie sie znam kiepsko a to to juz w ogole czarna magia, jest niby SimplyBurner ale gdy chcialem wypalic na DVD_DL nie idzie, ze o polskich znakach nie wspomne wybaczcie.
  • REKLAMA
  • #2 12260430
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Partition Magic czy Parted Magic?

Jak ten drugi to można wpisać w emulatorze terminala unetbootin [enter], wskazać pobrane ISO, pendrive...

Jak nagrać Ubuntu na pendrive z Partition Magic live CD?
  • REKLAMA
  • #3 12261772
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam.
    Można tak. Pobierz ubuntu ratunkowe.
    http://ubuntuone.com/7MDjaCyw1Kx8xXI07kdX4T
    Wystartujj z tego komputer. Wybierz opcję wypróbuj bez instalacji. Po zamontowaniu partycji masz dostęp do partycji. Na filmiku zamontowałem partycję ext i partycję windowsa NTFS.
    Przy pomocy unetbootin zrobisz pena z iso linuksa. Pen powinien być sformatowany na FAT32. Zrobiłem przykładowo pena z partedmagic bo jest mały i szybko poszło
    Filmik poniżej

Pozdrawiam
  • #4 12261871
    marbac
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    EpicElion napisał:
    jak nagrac ubuntu na pendrive ( bootable )

Służy do tego polecenie dd.
    Poniżej link do opisu:
    Link
  • REKLAMA
  • #5 12262136
    linuks
    Spec od komputerów
    marbac napisał:
    EpicElion napisał:
    jak nagrac ubuntu na pendrive ( bootable )

Służy do tego polecenie dd.
    Poniżej link do opisu:
    Link

Robiłeś bootowalne peny z obrazów iso CD kiedyś ? Dałeś opis do dd i co z tego wynika ?
  • #6 12262325
    marbac
    Poziom 15  
    linuks napisał:
    Robiłeś bootowalne peny z obrazów iso CD kiedyś ?

Tak, zrobiłem takich penów około setki, wszystkie poleceniem dd. Wpisuję w konsoli:
    sudo dd if=sciezka_do_obrazu_iso of=sciezka_do_napedu_wymiennego

Np.:
    sudo dd if=/home/User/Pobrane/ubuntu-12.04.2-desktop-i386.iso of=/dev/sdb
  • REKLAMA
  • #7 12262654
    linuks
    Spec od komputerów
    Takie to proste :) Aż dziwne ,że trzeba używać programów typu unetbootin.
    Dobry sposób podałeś. Szkoda ,że nie działa :)
    To tylko zadziała gdy masz obraz pena. Obraz CD/DVD a obraz pena to dwie różne rzeczy i w ten sposób nie zrobisz pena bootowalnego. Może się mylę i czegoś nie wiem. Daj link do pliku iso z którego zrobiłeś w ten sposób pena to zaraz zrobię i się okaże. Zawsze lubię wszystko osobiście sprawdzić zanim cokolwiek napiszę.
    Pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

Sprawdziłem. Ubuntu 12.04 bootuje. Zrobiłem z innego iso i już nie. Z unetbootin botują oba.
    Pozdrawiam
  • #8 12287830
    marbac
    Poziom 15  
    Faktycznie, sprawdziłem, nie wszystkie bootują. Kiedyś było to prawie 100/100, robiłem to z Ubuntu, Fedorą, PCLinuxOS, LinuxMint itd. Teraz bootuje mniej niż połowa. Nie wiem niestety od czego to zależy.

Natomiast jeśli chodzi o system ratunkowy, to polecam Hiren's BootCD. Najnowsza wersja to 15.2
    Używałem tego wielokrotnie, można łatwo zrobić bootowalny USB. Przed chwilą testowałem z USB i działa. W sieci jest dużo opisów jak uruchomić z USB, ale w razie problemów służę pomocą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na nagranie Ubuntu na pendrive z poziomu Partition Magic live CD. Odpowiedzi sugerują użycie narzędzi takich jak unetbootin oraz polecenia dd w terminalu. Wskazówki obejmują formatowanie pendrive'a na FAT32 oraz podanie ścieżki do obrazu ISO. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z tworzeniem bootowalnych pendrive'ów oraz zwracają uwagę na problemy z bootowaniem niektórych obrazów ISO. Rekomendowane są również inne systemy ratunkowe, takie jak Hiren's BootCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA