logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić programy Windows na Linuxie? Szukam emulatora lub narzędzia

piotrd90 26 Lut 2005 10:23 1250 7
REKLAMA
  • #1 1266945
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Słyszałem że jest taki program pod linuxa że gdy go sie zainstaluje to wszystkie programiki do Windowsa będą chodziły również na linuxie. Może znacie jakies linki skąd go można sciągnąć???????? Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 1266988
    dzoper23
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mysle ze chodzi ci o "wine" http://www.winehq.com
    Soft jest dostepny jako zrodlo, jak i "pakiety" pod dane dystrybucje.
    Pozdrawiam

Jak go rozpakujesz przycztaj plik README (mozesz go rozpakowac np /tmp). Pozniej juz zwyczajnie

./configure
    make depend
    make
  • REKLAMA
  • #3 1267038
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Sciągnałem tego wina. Tylko gdzie teraz mam go wgrać ??????/
  • REKLAMA
  • #4 1269406
    ozzon
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jak źródła to do np: /usr/src/
    Jak pakietu binarne, to użyj RPM lub TARa.
  • #5 1269745
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    To coś też se instalnąłem i sądze że działa wyśmienicie:D:D
    około 8/10 programów kończy sie brutalnie informacją o błędzie:)

Ale nie ma co. uruchomił sie program któego za nic nie mogłem odpalić na Windowsach:)
  • #6 1270576
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Najlepiej ściagnij sobie wersję binarną w postaci pakietów przeznaczonej dla konkretnej dystrybucji. Wówczas oszczędzisz sobie zbędnych kłoptów. Np. w Slackware zainstalujesz taką paczkę installpkg .
  • #7 1270725
    wiku
    Poziom 2  
    Jesli chodzi o mnie to ten program mozemy wykorzystac dla dobrego ubawu. :) Programy ktore mozna uruchomic na tym sofice pod Linem to bardzo ubogie i banalne wersje sofu... Poza tym, Tam gdzie Linux niechaj Windows sie nie miesza :) Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #8 1271410
    indus
    Poziom 10  
    wine to dobry program jendka z tego co pamietam po kompilacji i instalacji programu trzeba skonfigurowac jego plik konfiguracyjny. Wymagany jest tez windows na dysku (trzeba bedzie w tym pliku podac katalog do windowsa albo do windows/system). Aha nalezy etz wiedziec ze nawet jka gra/program uruchomi sie przez wine bedzie ono znacznie wolniej chodzic nzi pod windowsem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchamiania programów Windows na systemie Linux za pomocą emulatora o nazwie Wine. Wine jest dostępny na stronie http://www.winehq.com i można go zainstalować zarówno ze źródeł, jak i w formie pakietów binarnych dostosowanych do różnych dystrybucji Linuksa (np. Slackware). Instalacja ze źródeł wymaga standardowych kroków: rozpakowania, konfiguracji (./configure), kompilacji (make depend, make). Po instalacji konieczna jest konfiguracja pliku konfiguracyjnego Wine, w którym należy wskazać katalog z systemem Windows lub jego folder systemowy. Wine pozwala uruchomić wiele programów Windows, choć nie wszystkie działają stabilnie – około 8 na 10 może zakończyć się błędem. Programy uruchamiane przez Wine działają wolniej niż natywne pod Windows. Mimo pewnych ograniczeń, Wine umożliwia uruchomienie aplikacji, które na Windowsie były problematyczne. Zaleca się korzystanie z wersji binarnych pakietów dla konkretnej dystrybucji, aby uniknąć problemów z instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA