logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć PG M3 z Siemens S5 bez interfejsu?

Ravender 02 Maj 2013 21:07 3540 10
  • #1 12264219
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Mam PG M3 bez interface'u do S5.
    W następnym tygodniu jadę do jednej maszyny, gdzie zainstalowany jest sterownik S5.
    Czego potrzebuję, by się z nim połączyć i zgrać program?
  • #2 12264768
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, ale analiza problemu wymaga podania więcej szczegółów. Nie wspomnę o tym że chyba już wszystko o tym systemie napisano.
  • #4 12265508
    Ravender
    Poziom 20  
    radsat -> wiem tyle co i ty :).

Dzięki plichta za tip. Możecie mi jeszcze powiedzieć, czy można zgrać program z S5 bez problemów czy jest za tym jakaś magia lub hasła?

Generalnie jadę do frezarki która jest uszkodzona. Wsadzony jest tam S5 który nie wiem co robi. Plan jest taki, żeby podpiać się do S5 i ustalić co nie działa. Ostatecznie chciałbym podmienić to S5 na S7
  • #5 12265895
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Ravender napisał:
    Generalnie jadę do frezarki która jest uszkodzona. Wsadzony jest tam S5 który nie wiem co robi. Plan jest taki, żeby podpiać się do S5 i ustalić co nie działa. Ostatecznie chciałbym podmienić to S5 na S7

Jak ustalisz co nie działa jak nie wiesz co ten S5 tam robi?
    Jak już dowiesz się po co tam jest, to nie będzie potrzeby co ustalać. :D

Masz dwie opcje:
    Albo jest uszkodzenie w maszynie - czujnik itp.
    Albo jest uszkodzony sterownik S5.

Jeżeli to pierwsze, to wystarczy ci schemat i torba narzędziowa.
    Jeżeli to drugie to wybór jest twój co zrobisz.

Przypominam że należy korzystać z funkcji "szukaj" - po co kolejny enty raz pytać o to samo?
  • Pomocny post
    #6 12266047
    marcinegon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Potrzebujesz programu STEP 5! i programator z RS232, oraz kabel do sterownika. Wszelkie interfejsy działają bardzo różnie. W STEP 5 wybierasz tylko COM i lecisz. Istnieją różne opcje przedstawiania programu. Step działa pod DOSEM więc lepiej mieć starszy system operacyjny. Powodzenia!
  • #7 12266423
    Ravender
    Poziom 20  
    marcinegon -> dzięki za info.

radsat -> to stara maszyna wiec o schemacie mozna zapomniec. Najprosciej podlaczyc sie do s5, podejrzec w online jakich sygnalow brakuje a potem szukac fizycznie na maszynie. Jak walniety bedzie s5 to bede musial szafe zrobic pewne od nowa.

Uruchamialem juz wiele roznych starych maszyn zawsze bez schematu :) ale nigdy z s5 wiec pytam by sie sprzetowo przygotowac.
  • #9 12275713
    marcinegon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    S5 to raczej stabilna maszyna. Prędzęj brakuje jakiegoś warunku, lub jakaś karta wejść/wyjść walnięta. Powodzenia! (mam to na codzień bo obsługuję kilka takich sterowników)
  • #10 12284695
    marbac
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Ravender napisał:
    Mam PG M3 bez interface'u do S5.
    W następnym tygodniu jadę do jednej maszyny, gdzie zainstalowany jest sterownik S5.
    Czego potrzebuję, by się z nim połączyć i zgrać program?
    Kiedyś używałem takiego:
    http://www.proaut.pl/sklep/sklep?page=shop.pr...=flypage-ask.tpl&product_id=25&category_id=15

marcinegon napisał:
    S5 to raczej stabilna maszyna. Prędzęj brakuje jakiegoś warunku, lub jakaś karta wejść/wyjść walnięta. Powodzenia! (mam to na codzień bo obsługuję kilka takich sterowników)
    Z programatorem zawsze łatwiej znaleźć :wink:
  • #11 12508331
    Ravender
    Poziom 20  
    Już jestem po uruchomieniach. Musieliśmy tam pojechać aż 3 razy ale udało się.
    Generalnie szafa sterująca poklejona była wszystkim czym mogła. Przekaźniki i styczniki miały tendencję do zatrzymywania się gdzieś w połowie i trzeba było im pomóc. Nauczyliśmy się załączać sterowanie i niektóre urządzenia.

Program udało się zgrać ze sterownika programem S5S7 for Windows. Niestety jak to w rodzinie Siemensa bywa, bez tablicy symboli.

Skończyło się tak, że sprawdziliśmy różnymi metodami działanie mechaniczne i będziemy tworzyć sami układ sterowania na czymś nowszym. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie PG M3 z kontrolerem Siemens S5 bez interfejsu. W odpowiedziach zasugerowano użycie konwertera CLC-5431 oraz oprogramowania S5 for Windows. Wskazano również na potrzebę programu STEP 5 oraz programatora z RS232. Użytkownik planuje zgrać program z S5, jednak obawia się o ewentualne hasła lub problemy z dostępem do danych. Po kilku wizytach udało się zgrać program, ale bez tablicy symboli, co utrudniło dalszą pracę. Użytkownik zamierza stworzyć nowy układ sterowania na nowszym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA