logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówko-zamrażarka Amica ACZ3101 - nie włącza się po krótkim odłączeniu

Crazy ahmed 26 Lut 2005 15:54 4121 6
REKLAMA
  • #1 1267836
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam, padła mi lodówka jak w temacie, problem polega natym że normalnie się włancza i startuje ale po chwilowym jej wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu w odstępie 5 sek. nie załancza się tylko słychać buczenie, wymieniłem jakiś bzdet okrągły (prawdopodobnie jakiś regulator znajduje się on na agregacie z wiązką kabli) i dalej to samo. Powiedzcie mi co mogło siąść, podejżewam też że mógł pujść aparat rozruchowy ale moge się mylić, czekam na waszą opinię.
  • REKLAMA
  • #2 1267857
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1267918
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    zapomniałem napisać że wymiana tego elementu była spowodowana tym że dzień wcześniej na wieczór przestała chłodzić, poprostu nie chciała się załonczyć. Chłodziła normalnie, kimnełem się na 3 godź. i po wejściu do kuchni nic nie działało, żarówka spalona, termostat nie reagował, więc ją odączyłem z sieci na noc, rano włączyłem zaczeła działać, teraz załączyłem ją spowrotem, jestem ciekawy czy po krutkiej przerwie chłodzenia załączy się samoczynnie.
  • #4 1267949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1268032
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    Narazie ją włączyłem, czekam jak bedzie się zachowywać, jeśli chodzi o włączenie po 5 sek. to to jest już przeszłość- brak znajomości mechanizmu, teraz chodzi mi tylko o to czy będzie normalnie pracować. Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

lodówka działa bez problemu, okazało się że padnięty był okrągły bzdecik przy agregacie (fachowego określenia nie znam, prawdopodobnie jakiś regulator)
  • REKLAMA
  • #6 1268107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1269255
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    dokładnie tak to wygląda. Narazie mam spokuj, lodówka działa.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówko-zamrażarka Amica ACZ3101 po krótkim odłączeniu od sieci (ok. 5 sekund) nie włącza się natychmiast, a słychać buczenie. Jest to normalne zachowanie wynikające z działania przekaźnika rozruchu, który wymaga czasu (5-15 minut) na rozprężenie układu chłodniczego i schłodzenie pozystora. Wcześniej lodówka przestała chłodzić i nie reagowała na termostat, a po odłączeniu na noc i ponownym włączeniu działała poprawnie. Wymieniono okrągły element przy agregacie, prawdopodobnie przekaźnik nadmiarowy (zabezpieczenie prądowe i termiczne), co przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Problem mógł też dotyczyć aparatu rozruchowego lub termostatu, jednak ostatecznie uszkodzony był przekaźnik rozruchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA