logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq nc6320 - Wymiana karty a/b/g/ WiFi na b/g/n.

r.10 05 Maj 2013 22:31 3408 7
REKLAMA
  • #1 12276326
    r.10
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    W notku siedzi Intel 3945ABG (5GHz a + 2,4GHz b/g, z rynku amerykańskiego). Działa OK, w szczególności program Intel Narzędzie do połączeń internetowych PROSet/Wireless WiFi Connection Utility jest przyjemny. Naturalne byłoby zrobić upgrade karty WiFi do Intela BGN, ale:
    Karta w notku ma dwa wyjścia antenowe (złącze białe i złącze czarne) i podobnie nc6320 ma dwa przewody antenowe zakończone wtykami (nie wiem jak jest w innych standardowych czy europejskich nc6320, mój 'amerykański' ma jeszcze dodatkowowo anteny CDMA nad matrycą), a dostępne w tym wymiarze (wąska PCI-e, wysoka, nie połówkowa) karty Intel 4965BGN mają trzy złącza antenowe (dodatkowo środkowe).
    Z uwagi na tylko dwa w sprzęcie złącza antenowe wybiorę więc kartę Broadcom 4322 BGN (2,4GHz b/g + 5 GHz n z rynku europejskiego), która też ma na sobie tylko dwa wyprowadzenia antenowe (białe i czarne).
    I tu pytanie:
    Czy i jakich ukrytych niespodzianek mam się spodziewać przy wymianie karty WiFi z Intela a/b/g na Broadcom b/g/n? System to Win XP sp3.
    Najpierw 1. wypnę Intela, później 2. wykasuję strerowniki i oprogramowanie WiFi Intela, kolejno planuję 3. wpiąć kartę Broadcom (lepiej wpiąć kartę przed czy po instalacji sterowników do Broadcom?). Sterowniki do Broadcom lepiej ściągać od HP (ręcznie? w automacie?), czy ze strony Broadcom?
    Diabeł często tkwi w takich szczegółach ;)
  • REKLAMA
  • #2 12278390
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    No tak ale po co ją wymieniać jak wszystko jest OK?
  • REKLAMA
  • #3 12278413
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Karta może u Ciebie w ogóle nie działać jeśli nie jest na liście obsługiwanych kart.
  • #4 12278787
    r.10
    Poziom 14  
    M.in. chcę z nowym routerem pracować na 5GHz.

-----
    Argennto_1 napisał:
    No tak ale po co ją wymieniać jak wszystko jest OK?
  • REKLAMA
  • #5 12288699
    r.10
    Poziom 14  
    I wykrakałeś :-(
    Nie poszła w nc6320:
    "104-Unsupported wireless network device detected. System halted. Remove device and restart".
    Ten komunikat nawet, gdy wyłączy się WLAN w BIOS-ie.
    I zastanawiam się, dlaczego?
    Karta ponoć wyciągnieta z [nowszego] HP, europejskiego.
    Mój nc6320 z rynku amerykańskiego (jakąś inną listę obsługiwanych urządzeń może mieć?).
    Właściciwe to zasdnicze pytanie:
    Czy ta lista obsługiwanych urządzeń jest w komputerze (gdzieś w BIOS-ie), czy na karcie (jakaś cyferka oznaczająca HP Compaq i może region świata)?

-----
    Pan Szyszka napisał:
    Karta może u Ciebie w ogóle nie działać jeśli nie jest na liście obsługiwanych kart.
    Załączniki:
    • HP Compaq nc6320 - Wymiana karty a/b/g/ WiFi na b/g/n. DSCN9066.gif (481.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq nc6320 - Wymiana karty a/b/g/ WiFi na b/g/n. DSCN9063.gif (155.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq nc6320 - Wymiana karty a/b/g/ WiFi na b/g/n. DSCN9062.gif (145.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 12828102
    irekdz
    Poziom 11  
    r.10 napisał:
    I wykrakałeś :-(
    Nie poszła w nc6320:
    "104-Unsupported wireless network device detected. System halted. Remove device and restart".
    [...]

Witaj r.10,
    mam podobną sytuację jak Twoja. Laptop Toshiba A100-811 z 2007 r i kartę wi-fi wifi Intel 3945ABG (2 złacza pod antenę), którą chciałem wymienić na intel 4965AGN (3 złącza pod antenę).
    Dlatego chciałem zapytać jak skończył się Twój epizod z wymianą. Czy udało się to zrobić?
    Jeśli tak to jaką kartę "N" kupiłeś?
  • #7 12954027
    johnny99
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Trzeba edytować bios. Ewentualnie wgrać taki bez jak to jest nazwane "whitelist".
  • REKLAMA
  • #8 14159927
    _Kros_
    Poziom 1  
    Odkopuję stary temat.
    Właśnie zakończyłem walkę z moim nc6320. Kupiłem ostatnio router z WiFi 300Mbps i chciałem zmodernizować też lapka. WiFi po USB niezbyt dobrze działało. Znalazłem info, że karta Intel WiFi Link 5100AGN pasuje do mojego modelu pod warunkiem wgrania zmodyfikowanego biosu. Za 5 PLNów kupiłem kartę i ściągnąłem bios sp38742_SLIC21_SLPon_no_whitelist i zrobiłem upgrade. Niestety laptop z nową kartą wogóle nie uruchmiał się. Po podłączeniu baterii ruszał wiatrak i dwie kontrolki. Ze starą kartą wszystko OK. Kilka godzin z Google przyniosło efekt.
    Trzeba zakleić piny od 37 do 51 na karcie. Nie ma komunikatu o niekompatybilności karty. System rusza bez najmiejszego problemu. Trzeba zaktualizować sterownik do najnowszej wersji i WiFi łączy się z prędkością 300Mbps.

Mam nadzieję, że jeszcze komuś przyda się ta informacja.

Pozdrawiam - _Kros_

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planował wymianę karty WiFi w laptopie HP Compaq nc6320 z Intel 3945ABG na kartę Broadcom 4322 BGN, aby uzyskać lepszą wydajność na 5GHz. W trakcie dyskusji pojawiły się obawy dotyczące kompatybilności nowej karty, ponieważ nc6320 ma tylko dwa złącza antenowe, podczas gdy wiele kart, jak Intel 4965BGN, wymaga trzech. Użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem laptopa po wymianie karty, co sugeruje, że może istnieć "whitelist" w BIOS-ie, który ogranicza obsługiwane urządzenia. Inny uczestnik podzielił się doświadczeniem z modyfikacją BIOS-u, co pozwoliło na użycie karty Intel WiFi Link 5100AGN, jednak wymagało to zaklejenia pinów na karcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA