logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1,9 Tdi - Luz na górnym mocowaniu Macphersona

markslew 06 Maj 2013 21:03 5082 3
REKLAMA
  • #1 12279178
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 478
    Witam, mam problem ponieważ zauważyłem luz na górnym mocowaniu kolumny Macphersona. Czy to łożysko do wymiany czy wystarczy dokręcić mocowanie?

Proszę obejrzeć film, luz widać dokładnie.

http://youtu.be/iadOgw1XCog

Dodam że na drugiej stronie auta taki sam luz. Podczas jazdy słychać głuche stuki na dziurach.

Po opuszczeniu auta poduszka podnosi się jak na zdjęciu.

VW Vento 1,9 Tdi - Luz na górnym mocowaniu Macphersona

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12279742
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Luz występuje bo przy podniesionym aucie poduszka nie siedzi w gnieździe tylko wisi na górnym "kapslu". Odkręć kapselek i obejrzyj poduszki, sprawdź czy nie mają luzu na łożyskach, a jak coś stuka to polecam przejrzeć całe zawieszenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12279816
    rafal412
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Dopiero co ten temat przerabiałem
    To co widać na filmie to normalne zachowanie przy uniesieniu auta na lewarku nawet przy nowej poduszce.
    Uszkodzone łożysko najczęściej słychać przy skręcaniu, wówczas występuje opór i dziwny pisk.
    Proponuje sprawdzić dokładnie zawieszenie a szczególnie gumy na drążku stabilizatora i łącznik stabilizatora.

Objawy, o których piszesz mogą być przyczyną wypracowanych już amortyzatorów - sprawdź czy nie sączy się olej z tłoczyska.

Stary i sprawdzony patent to wyeliminowanie luzu na czas testu pomiędzy kielichem a kapslem poprzez zastosowanie podkładek z gumy.

Ja wymieniłem gumy, łożyska i nie pomogło. Dopiero nowe amortyzatory załatwiły sprawę. Dodam, że na stacji moje miały około 65%
  • #4 12280032
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 478
    Dziękuję za informacje, już wszystko jasne. Pozdrawiam :)
REKLAMA