logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba A100 - brak obrazu przed logowaniem, problem z BIOS i zewnętrznym monitorem

flgmnft 06 Maj 2013 22:05 1929 9
REKLAMA
  • #1 12279508
    flgmnft
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam taki problem, dostałem od znajomego lapka. Nie świeciła matryca, poradziłem sobie z tym, przerwał się jeden przewód w taśmie, naprawiłem. Ale nie w tym jest problem. Otóż laptop wyświetla obraz tylko w windowsie. W momencie gdy włączam go to jest czarny ekran, nic kompletnie nic się nie wyświetla. Aż do momentu logowania się w systemie. Kolega prosił mnie o reinstalke systemu z płyty recovery. Ale się po prostu nie da. Dodam że podłączając zewnętrzny monitor obrazu na nim nie ma. Mimo że w Windowsie przełączam obraz klawiszami fukncyjnymi. Obraz znika na LCD laptopa ale nie pojawia się na zewnętrznym monitorze. Monitor jest sprawny bo działa z innym komputerem. Co zrobić, myślę że wystarczyło by przywrócenie BIOSu do ustawień fabrycznych, ale mimo że zwieram magiczne miejsce pod kartą WiFi oznaczone jako C88, to nic się nie dzieje. Laptop bootuje się normalnie. Pomóżcie !

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12279523
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Wyjmij na 20 minut baterię podtrzymującą pamięć biosu.
  • #3 12280132
    flgmnft
    Poziom 12  
    Nie próbowałem jeszcze ale spotkałem się z tym, że taka operacja nie przynosi skutku już w nie jednym laptopie. Jeszcze jakieś sugestie? Sprawdzę to ale j/w wątpie że zadziała.
  • REKLAMA
  • #4 12280310
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    flgmnft napisał:
    Sprawdzę to ale j/w wątpie że zadziała.

Zanim zwątpisz,spróbuj.
  • #5 12280851
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Jeśli reset CMOS nie pomoże, to przetestuj komputer na jakimś systemie LiveCD.
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
  • REKLAMA
  • #6 12281689
    flgmnft
    Poziom 12  
    RADU23 napisał:
    flgmnft napisał:
    Sprawdzę to ale j/w wątpie że zadziała.

Zanim zwątpisz,spróbuj.

Spróbowałem no i jak tak jak myślałem, czyli nic nie dało
    Baterie odłączyłem (odlutowałem) i zostawiłem na 30 minut. Ekran dalej ciemny. Próbowałem już odpalać ubuntu, mandrive. Podczas startu mieli napędem, ale ładuje się Windows. Wieczorem go znów rozbiorę i podam model płyty głównej. Dodam że laptop posiada "zewnętrzną" kartę graficzna. Ale skoro w Windowsie obraz jest ok w normalnej rozdzielczości to można ją chyba wykluczyć.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

Więc model płyty jedyny numer dłuższy jaki znalazłem na jej powierzchni,
    6050A2041301 MB A05
    REV 5.31
  • #7 12283423
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Diagnostyczne podgrzanie grafiki jeśli posiadasz odpowiedni sprzęt jak nie to lepiej nie kombinuj
  • REKLAMA
  • #8 12283653
    flgmnft
    Poziom 12  
    Niestety nie dysponuje hotair'em. Ściągnąłem wczoraj Toshiba HWSetup. Ale też nic nie wskórałem. Nic kolega będzie się już martwił sam, musi oddać w już fachowe ręce.
  • #9 12283680
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Lepiej tak zrób, bo płyty i układy BGA są dosyć drogie
  • #10 12283691
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    flgmnft napisał:
    Niestety nie dysponuje hotair'em. Ściągnąłem wczoraj Toshiba HWSetup. Ale też nic nie wskórałem. Nic kolega będzie się już martwił sam, musi oddać w już fachowe ręce.

To będzie najlepsze rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba A100, który wyświetla obraz tylko po zalogowaniu do systemu Windows, a przed logowaniem ekran pozostaje czarny. Po naprawie uszkodzonego przewodu taśmy matrycy, problem z wyświetlaniem obrazu na zewnętrznym monitorze również występuje. Użytkownik próbował zresetować BIOS, odłączając baterię podtrzymującą pamięć, oraz uruchomić systemy LiveCD, ale bez skutku. Wskazano na możliwość diagnostycznego podgrzania grafiki, jednak użytkownik nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Ostatecznie użytkownik decyduje się oddać laptopa w ręce fachowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA