logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Technics - spalony element, jak naprawić i co mogło być przyczyną?

drzozeffo 08 Maj 2013 19:44 2679 13
REKLAMA
  • #1 12285740
    drzozeffo
    Poziom 9  
    Wzmacniacz wygrzebałem jakiś miesiąc temu ze strychu, podłączyłem mp3 i głośniki i wszystko grało elegancko. Wczoraj odpaliłem wzmacniacz i grało z jakieś 3 minuty, nagle muzyka przestała grac a z głośników wydobywało się jednostajnie buczenie. Nie reagowało nawet na regulację głośności, a po kilku sekundach buczenia zauważyłem ,że ze wzmacniacza wali biały dym, więc od razu wyciągnąłem wtyczkę z sieci. Gdy rozkręciłem wzmacniacz zauważyłem takie spalone coś:
    Można to gdzieś kupić i samemu przylutować? I czemu to się spaliło?? Ze starości czy jakieś zwarcie? Bo głośność nie była duża.

A tu model:Wzmacniacz Technics - spalony element, jak naprawić i co mogło być przyczyną?

Zdjęcie ogólne:Wzmacniacz Technics - spalony element, jak naprawić i co mogło być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 12285939
    lobuzy
    Poziom 12  
    jest to rezystor ciężko określić wartość gdyż jest spalony trzeba było by dorwać schemat , ale to nie jedyny problem rezystor ten nie spalił się bez przyczyny najprawdopodobniej jakiś element który zasilany jest przez ten rezystor jest zwarty
  • REKLAMA
  • #3 12286026
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12286066
    drzozeffo
    Poziom 9  
    Szkoda, myślałem że się samemu da radę zrobić. :(
  • #5 12286096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12286129
    drzozeffo
    Poziom 9  
    A opłaca się to dawać do serwisu, ile to by kosztowało? Ile jeszcze może pociągnąć taki sprzęt?
  • #7 12286306
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Napisz na PW, czy chcesz go sprzedać i za ile ;)
  • REKLAMA
  • #8 12286327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12286339
    lobuzy
    Poziom 12  
    Na pewno opłaca się naprawiać nawet gdyby padły STKi, dziś nie są już tak drogie.
  • #10 12288448
    drzozeffo
    Poziom 9  
    A moglibyście jeszcze powiedzieć jak zmierzyć wytrzymałość wzmacniacza i głośników? Np. skąd ma wiedzieć, jaki poziom głośności wytrzymają głośniki i czy wzmacniacz to wytrzyma??
  • #11 12288934
    lobuzy
    Poziom 12  
    Dla wzmacniacza ważna jest rezystancja kolumn - jeśli na wzmacniaczu napisane jest że podłączamy kolumny 8ohm to nie możemy podłączyć kolumn o mniejszej rezystancji np. 4 ohm, natomiast o większej rezystancji można . Co do mocy kolumn optymalnym rozwiązaniem jest stosowanie kolumn o dwa razy większej mocy niż moc wzmacniacza lub chociaż większych o 50 % mówimy oczywiście o mocy RMS, więc gdy wzmacniacz ma 2X50W to stosujemy kolumny najlepiej 2X100W . Gdy podłączamy kolumny o mniejszej mocy niż moc wzmacniacza możemy doprowadzić do spalenia kolumn przy słuchaniu z dużą mocą a w konsekwencji nawet do uszkodzenia wzmacniacza a gdy stosujemy dwa razy większe kolumny możemy słuchać z dużą mocą muzyki i nic nam nie charczy nie .:)
  • #12 12289546
    drzozeffo
    Poziom 9  
    EE.. na kolumnach znalazłem takie coś, po rusku,
    te 4 Om to jest Ohm? Wzmacniacz Technics - spalony element, jak naprawić i co mogło być przyczyną?
    A na wzmacniaczu Ohm nigdzie nie znalazłem..., ustawione jest na 240V, czyli głośniki są za słabe?Wzmacniacz Technics - spalony element, jak naprawić i co mogło być przyczyną?
    A te kolumny mam dwie to pod co podłączać? Main czy remote??
  • #13 12289588
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Kolumny masz bardzo dobre i poszukiwane - Radiotehnika S-90 z Rygi na Litwie. Mają niesamowity bas i bardzo trudno je przeciążyć ( oczywiście z umiarem ). Zobacz filmiki na youtube co one potrafią. Z takim basem to słyszałem tylko kolumny MB Quart. Jeśli będziesz chciał je sprzedać, daj mi znać.
    Głośniki podłączasz albo pod Main albo pod Remote, przełącznikiem z przodu wybierasz które mają grać.
    Sam jak widać z opisu, nie naprawisz. Koszt nie powinien być wysoki, elementy są tanie, np. końcówki mocy STK-0039 są od 20 do 26,- zł. Ale koszt robocizny to już indywidualna sprawa.
    A wzmacniacz oddaj do serwisu, masz pewność, że będzie grać i dostaniesz gwarancję na wykonaną usługę.
  • #14 12289695
    drzozeffo
    Poziom 9  
    To jak się da maksymalną głośność to wytrzyma czy nie???? A przy podlaczeniu jednej?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics, po długim okresie nieużywania, uległ uszkodzeniu po krótkim czasie pracy, co objawiło się buczeniem i wydobywaniem dymu. Użytkownik zidentyfikował spalony element, który okazał się rezystorem, jednak nie jest to jedyny problem, ponieważ mogły ulec uszkodzeniu inne komponenty. Wskazano na możliwość zwarcia spowodowanego zanieczyszczeniami, kurzem lub wilgocią. Zaleca się oddanie wzmacniacza do serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń, a także uzyskania wyceny naprawy. Użytkownik pyta również o wytrzymałość wzmacniacza i głośników, co wiąże się z odpowiednią rezystancją kolumn oraz ich mocą w stosunku do wzmacniacza. Wzmacniacz powinien być używany z kolumnami o odpowiedniej rezystancji, aby uniknąć ich uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA