logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Nokia 6310i za pomocą kabla RS i programu?

West 26 Lut 2005 23:07 2903 14
REKLAMA
  • #1 1269340
    West
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam pytanko..
    Czy wystarczy do tego kabelek RS i odpowiedni program tak jak w Sl45i.
    Jeśli tak to prosiłbym o podanie jego nazwy :), i najlepiej instrukcji jak to zrobić. (nawisywałem siękodów o jeden raz za dużo:()

Z góry dzięki
    Paweł
  • REKLAMA
  • #3 1269780
    Urbas
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    JA bym złamał simloka nie używając kabla wpisujesz tylko numer seryjny model telefonu i na jaka sieć jest aktualnie programiik podaje ci kod wklepujesz go i simloka nie ma zostaje wyłączony pamiętaj żeby ten kodzik wklepać gdy już ne bedzie karty w telefonie to jest jeden warunek wkladasz karte i odpalasz, ja juz łamałem simloka w 4 nokiach i bez problemu a zwłaszcza przy starszych modelach.
  • #4 1270456
    emwugsm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    @ DJOstry
    Cytat:

chyba nie ma progosa do tego po mbusie....
    trza uzyć jakiegos boxa, gryffa czy tornado..

pozdro

Chyba Cie Bóg opuścił... jakim M-Busem ?! chyba F-Busem, tożto DCT-4 w rzeczy samej, nie DCT-3.

Po kablu (DAU-3P - F-Bus) zrobisz unlock Nokii 6310i do wersji bodajże 5.10 (nowsze nie, bo uwalisz). Oczywiście możesz unlock zrobić kodem, co chyba najłatwiejsze...
  • REKLAMA
  • #5 1270490
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    No on juz chyba kodem nie ściągnie bo przecież napisał
    West napisał:
    (nawisywałem siękodów o jeden raz za dużo:()
    także emwugsm a w szczególności Urbas trzeba uważniej czytać
  • #6 1270567
    West
    Poziom 14  
    ->kristoff10 dobrze kombinujesz :)
    W takim razie zostaje mi udanie się do serwisu i może nowego softa mi wgrają bo słyszałem że niedawno wyszła 7, ktoś może potwierdzić??
    ktoś się orientuje w cenach ?? ile to będzie kosztowało??
  • #7 1270624
    Kristoff10
    Potwierdzić mogę że jest nowy soft (7.00) ale widocznych różnic nie ma (zresztą ja nie znalazłem), koszt zależnie od serwisu...
  • #8 1270664
    West
    Poziom 14  
    A tak mniej więcej??
    Taniej usunąć simlocka czy taniej kupić nowy starter w plusie??
  • REKLAMA
  • #9 1270678
    Kristoff10
    Raczej usunąć simlocka (tak sądzę), to zależy za ile są startery... :)
  • REKLAMA
  • #11 1271607
    West
    Poziom 14  
    simplus najtańszy to koszt 18 zł jak to się ma do zdjęcia simlocka z 6310i??
  • #12 1271615
    Kristoff10
    Zależy ile Cię skasują, ale coś koło tego, poszukaj kogoś od Ciebie na elektrodzie i może Ci zrobi jakoś taniej... i dlatego właśnie dobrze jest mieć wpisaną miejscowość skąd się jest...
  • #13 1271623
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Powinienes sie wyrobić z minimalną roznicą ale zawsze zyskasz niezależność w kolejnych zmianach operatora.

Pozdrawiam.
  • #14 1272840
    emwugsm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    @ DJOstry
    bardzo ciekawe... ale powiedz w takim razie dlaczego linia dwukierunkowa NIE jest potrzebna do unlocku DCT-4 ? chodzi mi dokładniej o to, że w "DCT-4 Unlocker by JIC" albo "DCT-4 Unlocker by Kham" (to najprostszy przykład) wyaźnie masz zaznaczone F-Bus... chyba że dla ciebie to to samo, to wtedy mam bardzo duze wątpliwosci odnośnie Twojego poziomu wiedzy... (bez urazy)

Poza tym każda DCT-4 wykryje ci jeśli amsz podłaczony M-Bus "Urządzenie serwisowe" ale nie wejdzie w "local mode".
  • #15 1274818
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Hej !

No własnie chodzilo mi o program "DCT-4 Unlocker by JIC", chyba M-bus'em sie sciagało simlocka, no moze sie myle bylo to dawno ze 2 lata temu...No jednego kabla kiedys robilem na MAX232 ( ten chyba to Fbus ) a jednego robilem na 74LS04 , ten miał komunikację w jedną stronę.
    Faktycznie moze sie pomyliłem

Podsumowanie tematu

✨ Zdjęcie simlocka z Nokii 6310i wymaga użycia kabla RS (DAU-3P) z interfejsem F-Bus, a nie M-Bus, ponieważ Nokia 6310i to telefon z serii DCT-4. Unlock można wykonać za pomocą programu takiego jak "DCT-4 Unlocker by JIC" lub "DCT-4 Unlocker by Kham", jednak działa to tylko na wersjach oprogramowania do 5.10; nowsze wersje (np. 7.00) mogą uniemożliwić zdjęcie simlocka i wymagać aktualizacji softu w serwisie. Alternatywnie, simlock można zdjąć wpisując kod odblokowujący, który generuje się na podstawie numeru seryjnego telefonu i aktualnej sieci, bez konieczności podłączania kabla, pod warunkiem, że kod wpisuje się przy wyjętej karcie SIM. Koszt zdjęcia simlocka w serwisie jest porównywalny lub niższy niż zakup nowego startera sieciowego. Do zdjęcia simlocka z Nokii 6310i nie wystarczy sam kabel RS i program używany dla modeli takich jak SL45i; często potrzebne są specjalistyczne boxy (np. Gryff, Tornado). Komunikacja z telefonem odbywa się dwukierunkowo przez F-Bus, a nie jednokierunkowo przez M-Bus.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA