logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aver tv studio 303. Urządzenie przechwytywania wideo jest niedostępne.

martix15 27 Lut 2005 10:52 2491 18
REKLAMA
  • #1 1270131
    martix15
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    mam problem. ostatnio kupiłem tą kartę telewizyjną lecz nie mogę z niej korzystać:( posługując się instrukcją zaistalowałem wszystko jak trzeba włączam program a tu komunikat: Urządzenie przechwytywania wideo jest niedostępne. sprawdź czy sterownik został zainstalowany poprawnie. i tak za każdym razem gdy już zainstalowałem wg. instrukcji.
    mój system to windows 98SE.
    pomocy!!

tu coś znalazłem lecz nie wiem jak to zrobić:
    http://forum.mandrake.pl/index.php?showtopic=...pid=40588&mode=threaded&show=&st=&#entry40588
  • REKLAMA
  • #2 1270149
    STEFAN52
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Sprawdz czy napewno wszystko jest doinstalowane. Wejdz w menadzera urzadzen. I zobacz czy nie ma zadnych znakow zapytania.
    Warto tez zauwazyc przy starcie komputera w tabelce biosu czy jest pokazana ta karta wraz z jej przerwaniem.
    Warto tez sprobowac zmienic slot pci na inny. Czesto zdarza sie ze karta nie dziala w ostatnim lub przed ostatnim slocie.
    Ew. konflikt z innym urzadzeniem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1270227
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    usuń wszystko co zainstalowałeś i jeszcze raz- najpierw sterowniki ,potem soft[jest to czynność stresująca ,ale w końcu udajesię]
    wejdz na stronkę aver.com [google] i ściągnij najnowsze sterymoże wtedy ruszy
  • REKLAMA
  • #4 1270243
    martix15
    Poziom 16  
    mam aż 4 te znaki zapytania.
    1i 2. to nieznane urządzenie
    3. PCi ethernet controller
    4. universal serial bus
    co do 3 to mam internet, karta sieczowa jest wykryta i wszytko ok.
    kartę siecziową mam na ostanim slocie może przełoże na środkowy i zobacze co dalej.
    co to jest to 4 ??
    wszystkie moje urządzenia działają i niewiem skąd są te zółta pytajniki.
    pozdr

Dodano po 2 [minuty]:

sterowniki ściągnołem i też tak samom, ten sam błąd

Dodano po 31 [sekundy]:

sterowniki ściągnołem i też tak samo, ten sam błąd
  • REKLAMA
  • #5 1270310
    jannaszek
    Poziom 39  
    jakiś problem jest,może wyłącz w bisie usb jeżeli nie korzystaż,sterowniki płyty masz aktualne?-czyję że nie
    usuń to wszystk z pytajnikami ,daj odświerz jeszcze raz [uprzednio sterowniki płyty ,via pack 4.43]
    w kazym razie masz namieszane zdrowo
  • #6 1270353
    martix15
    Poziom 16  
    usb korzystam do skanera i od czasu do podłączenia aparatu cyfrowego. czyli chyba lepiej nie wyłączać go

Dodano po 4 [minuty]:

pci ethernet już znikło. zainstalowałem ponownie sterowniki do karty sieciowej. teraz mam "2 karty sieciowe" takie same:) ale trudno mi to nie przeszkadza i wszystko działa
  • #7 1270542
    einwohner
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    1 i 2 to jest napewno twoja karta TV więc stery napewno nie są zainstalowane poprawnie
    co do 4 to prawdopodobnie nie masz zainstalownych sterów od płyty głównej do USB 2.0, albo to twój aparat cyfrowy jak go podłączasz to wtedy znak zapytania zamienia sie na urządzenie OK
    co do 3 to usuń te dwie sieciówki i też zainstaluj ponownie i wtedy jak dojdziesz do ładu z tymi urządzeniami to powalczysz z TV
    Ja mam tez AVER TV/FM karte i mi nie chodziła na wszystkich slotach PCI w tej chwili mam ja na 2 slocie od AGP i wszystko jest OK
  • #8 1270973
    martix15
    Poziom 16  
    kurde. zmieniłem karte na 3 slot i nic. tak jak było tak jest. zaobserwowałem że przy wykrywaniu tej karty po chwili wykrywa następne urządzenie NIEZNANE. teraz w innych urządzeniach mam: Creative Gameport Device, PCi ethernet i PCi Universal serial busy. patrzyłem ale to ostanie nawet jak podłącze aparat jest nieznane

Dodano po 5 [minuty]:

zainstalowałem stery do usb. ok znikło. zostały te dwa pozostałe

Dodano po 8 [minuty]:

usunąłem karte sieciową i pci ethernet. zainstalowałem ponownie lecz nadal jest pod znakiem zapytania
  • #9 1271673
    jannaszek
    Poziom 39  
    a ty masz i używasz jednocześnie sieciówkę zintegrowaną i na pci? jeśli nie to wyłącz którąś ,albo wyjmij tą pci -przecież to pożera przerwania
  • #10 1271728
    martix15
    Poziom 16  
    masz racje mam 2. a jak wyłączyć tą zintegrowaną?? jakoś nigdy mnie to nieinteresowało i nie miałem problemów z kompem. dopiero jak chciałem mieć TV:(
  • #11 1271754
    jannaszek
    Poziom 39  
    szukaj w biosie> lan on board<>ustaw disabled,nie pamiętam gdzie -może w integrated periphelial
    wszystko odnośnie lan wyłącz ,walke lan, etc..
  • #12 1272477
    martix15
    Poziom 16  
    oki a jak usunąć Creative Gameport Device w nieznanych?
  • #13 1273254
    martix15
    Poziom 16  
    kur**. zainstalowałem zintegrowaną karte sieciową i wyłączyłem ją. nie ma już żadnego nieznanego urządzenia. zauważyłem jeszcze że przy wykrywaniu urządzenia i instalacji sterowników jest tak: wykrył aver video capture, wciskam ok potem wyświetla nieznane urządzenie, wykrył tuner, wciskam ok wykrył nieznane urządzenie wykrył crossbar 88x ok koniec instalacji sterowników. włączam program a tu dalej taki sam komunikat. mam karte na 3 slocie więc chyba powinna działać. nie ma żadnego nieznanego urządzenia. ktoś ma może z was tą karte i korzysta z systemu windows 98se.
    AVER TV STUDIO 303
  • #14 1274335
    jannaszek
    Poziom 39  
    może brak uje ci przerwań ,odłącz jakieś urządzenie,najlepiej to usb
    ja do tei pory używałem aver tv studio 303 na 98se i bez żadnych problemów[instalacja jest koszmarnato fakt]teraz mam na xp też no prob.
    są różne wersje sterowników i niektóre mogą nie iść
    powtarzam -najpierw stery ,potem instalujesz soft awer media -otym pisze nawet producent
  • #15 1276056
    martix15
    Poziom 16  
    w menadźerze urządzeń jest napisane że karta ma przerwania 11 co to oznacza?? czy to dobrze?
  • #16 1276307
    milosz47
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Odinstaluj wszystkie karty na PCI poza grafiką i zainstaluj avertv jako pierwszą. Jak będzie dobrze to doinstaluj resztę.
  • #17 1277107
    Sok
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Może ja ci pomogę.
    Mam ME i okazało się że w żaden sposób nie działał soft dostarczony na oryginalnej!!!!! płytce do karty od producenta. Nie chodzi do dzisiejszego czasu ani na 98 ani na ME chociaż pliki są podpisane przy instalacji że pasują do tych systemów. Stery i soft z oryginalnej płytki chodzą tylko na XP. Ja szukałem na necie takich sterów i softu żeby poszło na ME i od tej pory wszystko hula.
  • #18 1277588
    jannaszek
    Poziom 39  
    martix15 napisał:
    w menadźerze urządzeń jest napisane że karta ma przerwania 11 co to oznacza?? czy to dobrze?

-nijak po prostu system takie przydzielił temu urządzeniu i tak ma być , na pewno jest współdzielone z innym urządzeniem -sprawdz sobie w panelu
    AVerTV303 v5034MultiLanguage-przed chwila to instalowałem na xp -chodzi
    nie napisałeś czy te stery płyty zainstalowałeś
  • #19 1983319
    martix15
    Poziom 16  
    oki wszystko działa. Poprostu nie chodzi na 98 a na xp jest wszystko ok. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył karty telewizyjnej AVer TV Studio 303 działającej pod systemem Windows 98SE, która wyświetlała komunikat "Urządzenie przechwytywania wideo jest niedostępne" mimo poprawnej instalacji sterowników i oprogramowania. W dyskusji poruszono kwestie konfliktów sprzętowych, obecności znaków zapytania w Menedżerze urządzeń wskazujących na nieznane urządzenia, oraz konieczności wyłączenia zintegrowanej karty sieciowej w BIOS-ie, aby uniknąć konfliktów przerwań. Zalecano także zmianę slotu PCI, odinstalowanie i ponowną instalację sterowników, pobranie najnowszych sterowników ze strony producenta oraz sprawdzenie poprawności instalacji sterowników płyty głównej, zwłaszcza USB. Użytkownik potwierdził, że karta działa poprawnie na systemie Windows XP, natomiast na Windows 98SE problem pozostał nierozwiązany, co wskazuje na brak kompatybilności sterowników lub oprogramowania z tym systemem. Wskazano również, że przerwanie IRQ 11 jest normalne i nie powinno powodować problemów, a konflikty przerwań mogą wynikać z jednoczesnego używania zintegrowanej i PCI karty sieciowej. Ostatecznie problem rozwiązano przez przejście na system Windows XP, gdzie karta działa bez zarzutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA