logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5VD2-MX - brak dźwięku na Windows 7 po instalacji sterowników Visty

Mateusz.Skowronski 16 Maj 2013 13:34 11064 13
  • #1 12313108
    Mateusz.Skowronski
    Poziom 9  
    Witam serdecznie!

Panowie, i Panie, mam problem z płytą główną, a mianowicie:

Korzystałem na niej z Windowsa XP, wszystko chulało tak, jak powinno, żadnych problemów nie zarejestrowałem, ale, pewien program, przestał juz być wspierany dla Windowsa XP, i po aktualizacji, przestał po prostu działać. Obsługuje go już tylko Vista, z SP2 no i 7. Więc postanowiłem przeinstalować system, no i od tej pory zaczęły sie schody...

Na początek poszedł Windows 7. Po zainstalowaniu, nie znalazłem sterowników na stronie producenta, były tylko do Visty, więc ściągnąłem i zainstalowałem je. Wszystko działa, ok, oprócz dźwięku, co strasznie mnie irytuje. Kiedy odpali się, jakikolwiek plik dźwiękowy, dźwiek jest taki, jakby co pół sekundy, a nawet częściej coś go przerywało, a przy odtwarzaniu dźwieków, system zaczyna strasznie spowalniać. Dzieje się tak, na standardowej, zintegrowanej karcie dźwiękowej, jak i na innej, które podłączam w port PCI.

Byłem na początku przekonany, że może faktycznie siódemka nie jest wspierana, więc zainstalowałem Vistę, z nadzieja, że pod nią, wszystko będzie chodziło jak trzeba. Jednak, wszystko jest tak samo jak na siódemce. Przerywanie dźwięku, oraz dodatkowo, znaczny spadek wydajności kompa. Bez znaczenia, czy karta zintegrowana, czy ta, którą wkładam w PCI.

Na Windowsie XP ten problem NIE WYSTĘPUJE, wszystko działa jak trzeba.

Konfiguracja komputera:

- Procesor: Intel Pentium 4 3.0 Ghz-64 bit
    - Płyta główna: Asus P5VD2-MX, chipset VIA P4M890
    - Karta dźwiękowa zintegrowana: AD1986A
    - Pamięć RAM: Kingstone 2x 1024 MB
    - Karta graficzna: GeForce 9400 GT, 512 MB
    - Karta dźwiękowa nr2: VIA Vinyl Envy24

Wiecie co, próbowałem chyba wszystkiego, łącznie z aktualizacją BIOS-u, ale żadnego rezultatu.

Jeżeli ktoś ma pomysł, co z tym można było by to zrobić, to proszę, o podpowiedzi.

Chyba, że ktoś powie, czy ta płyta główna (chipset itp), są w ogóle zgodne z tymi systemami operacyjnymi?

--
    Z poważaniem,
    Mateusz Skowroński
  • #2 12313141
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Nie ma czegoś takiego jak nie wspierany komputer. Na Twoim da się zainstalować i 7 i Vistę bez problemu. Visty nie wspieram, bo to beznadziejny system, natomiast jak zainstalujesz windowsa 7 to nie ściągaj żadnych sterowników ze strony producenta - wejdź do menadżera urządzeń i podaj identyfikatory urządzeń których system nie rozpoznał. Podamy Ci linki do odpowiednich sterowników.
  • #3 12313208
    Mateusz.Skowronski
    Poziom 9  
    Ok, tak zrobię, jak tylko wrócę do domu, z pracy.

Tylko, co jest najdziwniejsze w tym wszystkim, dlaczego dzieją się takie ekscesy z dźwiękiem pod dwiema, różnymi kartami?

Po instalacji, system widzi urządzenie do odtwarzania dźwięku, ale tylko port S/PDIF, z którego nie korzystam.

Rzuce wszystkie identyfikatory, mam nadzieję, że to pomoże.

Spotkałem się jeszcze ze stwierdzeniem, że chipset tej płyty tworzy konflikt między tymi systemami, stąd problemy z dźwiękiem.

Usłyszałem również opinie, że za słaby sprzęt... Za przeproszeniem, no bez jaj... Instalowałem siódemkę, na różnych kompach, nawet na starych "trupach", i nigdy nie miałem sytuacji, w której by coś się działało niedobrego na nich. Owszem, może nie chodziły rewelacyjnie, ale dalo sie na nich spokojnie pracować, beż żadnych większych "irytacji".
  • #4 12313254
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Nie instaluj wersji 64 bit, tylko 32, i do tego najlepiej Windows 7 starter. Faktycznie to nie jest najmocniejszy komputer i trzeba oszczędzać zasoby.
  • #5 12313260
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Możliwe przyczyny:
    1. Brak zainstalowanych/działających poprawnie sterowników do chipsetu lub grafiki.
    2. Dysk przeszedł tryb PIO.
    Oba zjawiska na niektórych konfiguracjach powodują opisane przez Ciebie objawy. Sprawdź czy dysk nie jest w trybie PIO (zrób chociażby benchmark w HD Tune) oraz podaj jego SMART.
  • #6 12313282
    Mateusz.Skowronski
    Poziom 9  
    yang32 napisał:
    Nie instaluj wersji 64 bit, tylko 32, i do tego najlepiej Windows 7 starter. Faktycznie to nie jest najmocniejszy komputer i trzeba oszczędzać zasoby.

Zgadzam się, nie jest najmocniejszy, no ale bez przesady, żeby takie rzeczy odchodziły.

Miałem kompa 2.8 Pentium D, na płycie Gigabyte GA-8I915P Duo Pro , 1GB ram i grafikę GF 8400 gs, i 7 Ultimate śmigał bardzo dobrze. Oczywiście 32 bit.

helmud7543 napisał:
    1. Brak zainstalowanych/działających poprawnie sterowników do chipsetu lub grafiki.
    2. Dysk przeszedł tryb PIO.

W BIOS-ie, sprawdzałem, że nie ma włączonego PIO, a raczej jest ustawione na tryb AUTO. Wyłączę, i sprawdzę co się stanie.

Później wyślę identyfikatory, SMART-a itp. Może coś uda się z tego wyrzeźbić.
  • #7 12313323
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    yang32 napisał:
    ...instaluj... najlepiej Windows 7 starter

Komentarz do tej "rady" niech każdy sam sobie dopowie.

PS.
    Dyskutowanie na temat w tym poscie poruszony jest zbędne.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 12313483
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Problem z PIO może wystąpić w samym systemie. Pamiętaj, że współczesne systemy mają własne, niezależne procedury obsługi dysków, więc przełączenie w BIOS może tu niczego nie zmienić.
    Co do wydajności - Athlon XP 2600+ i 512MB + Radeon 9600SE wystarczył do Windows Vista/7 ze wszystkimi bajerami graficznymi - może nie było zbyt komfortowo ale na upartego i to by wystarczyło. Po dołożeniu pamięci (1GB DDR) praca była całkiem znośna, po zmianie HDD na szybszy - wydajność bez zarzutów.
    Co do konfliktu - słyszałem że VIA nie lubi się z kartami Sound Blaster - ile w tym prawdy nie wiem.
  • #9 12313875
    Mateusz.Skowronski
    Poziom 9  
    Już jestem, i pisze ze świeżutkiego systemu operacyjnego.

Oto urządzenia, których system nie widzi, tzn widzi jako nieznane:
    (Identyfikatory)

1.
    PCI\VEN_1412&DEV_1724&SUBSYS_24031412&REV_01
    PCI\VEN_1412&DEV_1724&SUBSYS_24031412
    PCI\VEN_1412&DEV_1724&CC_040100
    PCI\VEN_1412&DEV_1724&CC_0401

2.
    ACPI\ATK0110
    *ATK0110

Nic więcej tam nie ma.

Jeżeli chodzi o HDTune, wersja Pro, pokazuje mi właśnie, że aktywny tryb to: UDMA Mode 6. Błędów w S.M.A.R.T nie ma, średni transfer: 74,5 MB/s, czas dostępu: 23,7 ms (Dysk Seagate ST3250310AS).
  • #11 12313956
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
  • #12 12314146
    Mateusz.Skowronski
    Poziom 9  
    Panowie, niestety, po instalacji tych sterownikó wszystko jest tak jak było...

Żadnej poprawy.

Chyba trzeba wracać do XP
  • #13 12314520
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Wiesz co ostatecznie możesz spróbować programu driver easy. Ja ostatnio męczyłam się ze sterownikami do radeona poprostu nic nie pasowało ze strony AMD(ani pobrane sterowniki ręcznie, ani Driver Autodetect) i w końcu z nerwów użyłam tego programu poszło ok, choć nie jestem za nim ale ostatecznie można go spróbować.
  • #14 13823088
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Temat archiwalny, ale nie rozwiązany. Wykopuję, ponieważ ostatnio sam zetknąłem się z powyższym problemem, a porada może się komuś przydać.

Płyta, którą miałem okazję się zajmować posiadała kodek audio Analog Devices AD1986A. Rozwiązaniem dla mnie (Windows 7 Home Premium 32-bit) był sterownik z załącznika. Z "readme" wynika, że powinien również pracować na wersji 64-bit

Ponadto miałem też inny problem. Sam system działał bezproblemowo, ale w momencie uruchomienia jakiejkolwiek przeglądarki internetowej zaczynał pracować jak w zwolnionym tempie, niesamowicie powoli i nieresponsywnie. W bardzo dużym stopniu było to widoczne na Firefox/Chrome, w mniejszym na IE. Wyłączenie przeglądarki usuwało wspomniane efekty. Rozwiązaniem tego problemu w moim przypadku okazało się wyłączenie w BIOSie opcji HPET.
    Załączniki:
    • Analog_Device_SoundMAX_6_10_02_6585.exe (12.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z płytą główną Asus P5VD2-MX, na której po zainstalowaniu Windows 7 (z wcześniejszymi sterownikami Visty) występuje brak dźwięku. Dźwięk jest przerywany, a system spowalnia podczas odtwarzania. Użytkownik próbował różnych kart dźwiękowych oraz sprawdził ustawienia BIOS, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby nie instalować wersji 64-bitowej systemu, sprawdzić sterowniki chipsetu oraz dysku, a także rozważyć użycie programu do automatycznego pobierania sterowników. Użytkownik dostarczył identyfikatory urządzeń, które nie zostały rozpoznane przez system, oraz informacje o trybie pracy dysku. Ostatecznie, mimo prób z nowymi sterownikami, problem z dźwiękiem nie został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA