logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC-NX3AV tapedeck - jak ustawić zębatki po wymianie paska?

walder30 16 Maj 2013 17:26 2061 8
REKLAMA
  • #1 12313889
    walder30
    Poziom 1  
    sony MHC-NX3AV Tape deck: wymienilem pasek (byl zerwany pasek od motoru do tape A). teraz po wlaczeniu tape A albo tape B nie funkcjonuje tylko przelacza jakby robil rewind w prawo/w lewo, i po paru razach wylacza wszystko. podejrzewam ze musze jakos ustawic kolka aby pasowaly polozenia kolek i zabkow na zebatkach. w zadnym schemacie nie znalazlem info jak to zrobic. Moze ktos wie jak to poustawiac aby zadzialalo. poza tym wieza funkcjonuje dobrze incl. CD. Serdeczne dzieki za pomoc.
    Waldek

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    GM
  • REKLAMA
  • #2 12314251
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Z tego co pamiętam, to raczej nie ma żadnego ustawiania, tylko tam jest chyba razem 5 pasków, jeżeli wymieniłeś tylko ten szeroki to sprawdź jeszcze pozostałe !
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #3 15388875
    rovelove
    Poziom 2  
    Hej kolego.
    Zajrzyj na ten link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2506273.html
    Miałem podobny problem wymieniłem wszystkie paski i jest ok.
    Przy czym nie miało znaczenia ułożenie kół zębatych względem siebie. Może powinieneś wymienić najdłuższy pasek i najcieńszy. A może ten który zakładałeś jest niepoprawnie prowadzony. Te paski po 20 latach dobrze wymienić wszystkie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18237305
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mam ten sam problem, wymieniłem wszystkie paski, też przewija po czym się wyłącza, raz na jakiś czas normalnie odtwarza z decku B, z decku A dzwięk jest spowolniony. Co do ułożenia posków to może ktoś się podzielić ułożeniem? Raczej ułożone są dobrze ale nie jestem pewny. Pozdrawiam
  • #5 18237425
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Did you try it manually after changing the belts if the engine worked correctly? The part (459) and the head block tend to be slightly thickened and give problems
    Załączniki:
    • MHC-NX1.pdf (8.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18238963
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Paski już ogarnąłem, mechanizm działa tak jak powinien z jednym ale. Deck A dalej odtwarza w zwolnionym tempie, deck B normalnie odtwarza. Da się coś z tym zrobić czy pozostaje oddanie do serwisu?
  • REKLAMA
  • #7 18238973
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    In your country there is no ASWO? They provide the straps
  • #8 18238987
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Straps are ok now, deck A play slower than deck B
  • REKLAMA
  • #9 18239003
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    To do so, either you have a belt that is causing problems or your pressure rollers are damaged, Note the larger belt running from motor to part 457, see supplied manual page 86

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił pasek w odtwarzaczu taśmowym Sony MHC-NX3AV, co spowodowało problemy z działaniem tape A i B, które przełączają się jakby w trybie przewijania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego prowadzenia paska lub z uszkodzenia rolek dociskowych. Wskazano również, że po 20 latach warto wymienić wszystkie paski, a nie tylko jeden. Użytkownik zauważył, że deck A odtwarza dźwięk w zwolnionym tempie, podczas gdy deck B działa poprawnie. Wskazówki dotyczące sprawdzenia mechanizmu i paska napędowego również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA