logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eaton/CLS6/B6 - Charakterystyka czasowa wyłączania obwodu.

K0ras 18 Maj 2013 13:04 7398 14
REKLAMA
  • #1 12320017
    K0ras
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Po kolei.

Obliczyłem prąd obwodu:

$$I_b= \frac{P}{Uf*cos\phi}$$

Wynik około 2.5A.

Sprawdziłem czy YKYżo 3*1.5mm^2 spełnia wymogi obciążalności (norma PN IEC 60364 5)

Aby dobrać zabezpieczenie posłużyłem się kryterium:
    $$I_b \leq I_n \leq I_z$$

Dobrałem więc, z zapasem bezpiecznik Eaton CLS6-B6

Dobór zabezpieczenia zwarciowego:

$$I_nw \geq I_k$$

$$I_k=\frac{c*U_f}{Uf*cos\phi}$$

Spodziewany prad zwarcia wyszedł mi około 1.3kA.

$$I_nw$$ dla CLS6-B6 z katalogu - 6kA.

Czyli ten warunek też jest spełniony.

Czas przepływu prądu zwarciowego przez przewód wyszedł około 0.02s (dla k=115).

Nie potrafię teraz sprawdzić czasu wyłączania dla tego obwodu.

Mam charakterystykę B,C,D dla bezpiecznika, obciążalność, oraz energie przenoszoną.

Rozumiem to tak, że jesli sprawdzę ten czas wyłączania to będe musiał sprawdzić czy:

(k*s)^2>i^2*t. Czyli czy wartośc energii przenoszonej nie przekroczy wartości dopuszczalnej przewodu.

Ale tak jak pisałem nie wiem skąd odczytać wartość wyłączania.
  • REKLAMA
  • #2 12320343
    Aroman
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Charakterystyka czasowo prądowa danego zabezpieczenia jest w katalogu producenta
  • REKLAMA
  • #3 12320453
    K0ras
    Poziom 10  
    Czyli z charakterystyk podanych w załączniku mogę to odczytać?

Jakoś nie bardzo to widzę.
    Załączniki:
    • CLS6_charakterystyka.pdf.pdf (548.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 12320467
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Oto chodziło ; Eaton/CLS6/B6 - Charakterystyka czasowa wyłączania obwodu.
  • #5 12320547
    K0ras
    Poziom 10  
    Mówiąc szczerze nie wiem jak stąd oczytać potrzebną mi informacje.

Dla mnie ta charakterystyka odnosi sie do ochrony przeciw porażeniowej. Gdzie odczytuje prad wyzwalania Ia=k*In.

Ponieważ mam ten prad zwarciowy = 1.3 kA i nie bardzo wiem jak niby mam go sobie nałożyć na ten przebieg i odczytać dla niego czas wyłączania.
  • REKLAMA
  • #6 12320660
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    A niby po co masz to robić ?
    To nie tak, jak Ci się wydaje.
  • #7 12320805
    K0ras
    Poziom 10  
    W zasadzie nie musze. Wykładowca kazał jedynie dobrać zabezpieczenia "tak jak się robi".

Jednak trafiłem na to i chce się tego nauczyć/zrozumieć skoro takie kryterium sprawdzania zabezpieczenia jest.
  • #8 12320867
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Skoro trzeba poznać kryteria doboru, zapraszam do F. Łasaka i jego opracowania "Zasady doboru urządzeń zabezpieczających w instalacjach elektrycznych"
  • #9 12320902
    K0ras
    Poziom 10  
    Tylko, że te kryteria juz poznałem a mimo to nie wiem z której charakterystyki niby mam to odczytać.

To opracowanie skąd można dostać bo nawet z wygooglowaniem jest ciężko.

Znalazłem książkę Prof . Henryka Markiewicza, "PODSTAWY PROJEKTOWANIA INSTALACJI
    ELEKTRYCZNYCH "

I w niej sa zupełnie inne charakterystyki przy wyznaczaniu tego kryterium.
  • #11 12320979
    K0ras
    Poziom 10  
    Tylko, że to to ja wiem. Mam tylko problem ze znalezieniem albo odczytaniem z dostepnych charakterystyk 1 rzeczy.
  • #12 12321055
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Bo nie odczytasz na podstawie charakterystyk.
    Popatrz na wartości/wielokrotności prądu znamionowego zabezpieczeń.
    Spodziewany prąd zwarcia jest większy od określonej wielokrotności znamionowego, dla poszczególnych charakterystyk, tak więc zabezpieczenie zadziała w dostatecznie krótkim czasie.
  • #13 12321067
    K0ras
    Poziom 10  
    Dziękuje za wyjaśnienie. Zmylił mnie chyba poradnik moellera, podawali tam wartości na podstawie charakterystyk, stad byłem przekonany, że sa jakieś inne charakterystyki jeszcze.
    Temat do zamknięcia.
  • Pomocny post
    #14 12321282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 12321362
    K0ras
    Poziom 10  
    Tak zgadza sie, na razie liczę w matlabie wszystko na sztywno, potem wykonuje poprawki. Dokładnie wychodzi, że (s*k)^2 jest równe i^2*t - bez poprawek.

Dziekuje za uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik obliczył prąd obwodu na około 2.5A i sprawdził, czy przewód YKYżo 3*1.5mm^2 spełnia normy obciążalności zgodnie z PN IEC 60364-5. Dobrał zabezpieczenie zwarciowe Eaton CLS6-B6, które ma zdolność zwarciową 6kA, co spełnia wymagania przy spodziewanym prądzie zwarcia wynoszącym 1.3kA. Użytkownik miał trudności z odczytaniem czasu wyłączania z charakterystyk B, C, D zabezpieczenia. Ostatecznie, po wyjaśnieniach, zrozumiał, że nie można odczytać czasu wyłączania bezpośrednio z charakterystyk, a jego obliczenia dotyczące minimalnego przekroju przewodu powinny uwzględniać poprawki związane z impedancją pętli i temperaturą przewodu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA