logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ pola magnetycznego na taśmy VHS i zapis cyfrowy VHS

nysontension 19 Maj 2013 00:36 7440 9
REKLAMA
  • #1 12322230
    nysontension
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.

Czy tasmy w kasetach VHS moga sie zniszczyc w "domowym" polu magnetycznym ?
    Czy zapisane cyfrowo vhs sa rowniez sa podatne na magnesy ?
  • REKLAMA
  • #2 12322243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12322250
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 12322641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12323177
    nysontension
    Poziom 13  
    Domowe pole magnetyczne mialem na mysli zwykle magnesy ktore mozna spotkac w domu (glosniki itd), a nie magnesy przemyslowe.

Dwie odmienne odpowiedzi :) to jak jest naprawde ?
  • REKLAMA
  • #6 12323213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12326268
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Kiedyś szukałem szybkiego sposobu na skasowanie taśm vhs i aby taką taśmę skasować za pomocą magnesu z głośnika trzeba całą taśmę przesunąć po takim magnesie czyli trzeba by np. włączyć przewijanie w vcr przyłożyć do taśmy magnes i całą kasetę przewinąć w ten sposób wtedy dopiero zapis się skasował.
  • #8 12347323
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    egon42 napisał:
    szukałem szybkiego sposobu na skasowanie taśm vhs

Ja używałem do tego silnego i dużego elektromagnesu przez którego rdzeń przesuwało się kasetę video/audio. Po przesunięciu 2x nic nie pozostawało na kasecie i można było ją ponownie używać jak nową. Sam magnes nie wiele szkód zrobi choć w wielu miejscach pojawią się błędy i zakłócenia. Ale do skasowania całej kasety zwykły magnes się nie nadaje.
    A co do "domowych pól magnetycznych": sam mam kasety nagrane w 1988 roku i nadal mają znakomitą jakość obrazu (nagrywane na 2-głowicowym Hitachi). Stoją w różnych miejscach i nic im sie nie stało przez 25 lat :) . Od czsu do czasu tylko je przewijam tam i z powrotem.
  • #9 12491708
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Nie da się zniszczyć nagrania na kasecie VHS. To jeden z najmocniejszych i najtrwalszych nośników danych w historii. Namagnesowanie spowoduje jedynie pogorszenie jakości nagrania. Jedynie wilgoć (spleśnienie taśmy) uszkadza w znaczny sposób zawartość kasety.
  • #10 13991456
    nysontension
    Poziom 13  
    Dzięki za interesującą dyskusję :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu domowego pola magnetycznego na taśmy VHS oraz zapis cyfrowy. Uczestnicy debaty wskazują, że standardowe magnesy, takie jak te w głośnikach, nie są wystarczająco silne, aby wykasować nagrania na taśmach VHS. Nawet bezpośrednie przyłożenie silnego magnesu do kasety nie prowadzi do jej usunięcia, chociaż może spowodować pogorszenie jakości odtwarzania. Wskazano, że niska temperatura i wilgoć są znacznie bardziej szkodliwe dla taśm. Aby skutecznie skasować nagranie, konieczne jest użycie silnego elektromagnesu i przesunięcie taśmy przez jego rdzeń. Ogólnie, VHS uznawane są za trwałe nośniki danych, a ich jakość może być zachowana przez wiele lat, o ile są odpowiednio przechowywane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA