logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg Wi-Fi w dużym mieszkaniu z routerem TP-LINK TL-WR941N?

Jacko0o 19 Maj 2013 13:28 6399 4
  • #1 12323340
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam.

Posiadam router TP-LINK TL-WR941N i bardzo duże mieszkanie w bloku (połączone 2). Kiedyś z zasięgiem nie było problemu - z internetu w laptopie można było korzystać w każdym pomieszczeniu. Jakiś czas temu jednak to się zmieniło i obecnie w 3 najdalszych pokojach jest problem z zasięgiem, czy raczej z siłą sygnału, bo w zasadzie laptop pokazuje dwie kreski, jednak internet albo nie działa w ogóle, albo przerywa. Łącze póki co 8MBit, ale niedługo będzie 16.

Co zatem można zrobić? Wymieniłem na start wszystkie anteny w routerze na mocniejsze (8 dBi) i przyniosło to minimalną poprawę sytuacji (w dwóch pokojach w których neta w ogóle nie było teraz można przeglądać np. google, ale o filmach np. z YT można zapomnieć).

Wolałbym zacząć do najtańszych i najmniej inwazyjnych rozwiązań. Transmiter sieciowy czy dodatkowy extender sieci to rozwiązania ostatecznie ze względu na koszty. Jeśli konfiguracja routera nie przyniesie zmian, będę zapewne wiercił ściany i ciągnął kable bardziej na środek mieszkania, jednak również jest to kłopotliwe, więc pomyślałem, żeby spróbować jeszcze pobawić się z routerem... Do tego potrzebuję jednak drobnej pomocy.

Po lekturze forów naszła mnie pewna myśl... Że być może coś zakłóca mój sygnał. Wszak u mnie się nic nie zmieniło, a siła sygnału spadła z dnia na dzień, bez wyraźnej przyczyny. Laptop wyłapuje ok. 10 sieci (czasem więcej), z czego prawie wszystkie (włącznie z moją) dają siłę na 1-2 kreski. Jest jednak jedna, która nadaje zdecydowanie najmocniej (mam na niej pełny zasięg), nie ma zabezpieczeń i opisana jest jako NETIA_FREE_INTERNET czy jakoś tak. Po podłączeniu do niej, można wykupywać internet "na godziny" ;] Nie przypominam sobie, żebym ją wcześniej widział, więc jeśli coś faktycznie zakłóca mój sygnał, obstawiałbym właśnie Netię (mieszkam na przedostatnim piętrze i domyślam się, że na dachu mogą mieć jakiś nadajnik).

Co zatem dalej? Jak/czym zeskanować "eter", aby wyłapać sieci i kanały na jakich nadają? Jaki kanał wybrać w moim routerze (obecnie mam na auto)? I jak ustawić Channel Width (obecnie również na auto)?

W ogóle jest sens się w to bawić, czy szkoda zachodu, bo zmiana kanału niewiele pomoże?
  • #2 12323365
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Zainstaluj inSSIDer-a i zrób pomiary blisko routera i w dalszych częściach mieszkania. Opisz obrazki i wrzuć na forum przez guzik "Dodaj obrazek"
  • #3 12350500
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Trochę późno odpisuję, gdyż miałem problemy techniczne... Otóż wygląda to tak:

KUCHNIA: tutaj sygnał jest najlepszy i nigdy z internetem nie było problemów (ściana nośna + działowa od routera)

POKÓJ (jeszcze jedna ściana nośna dalej): tutaj sygnał jest, ale bardzo słaby. I tutaj najbardziej mi zależy, aby sygnał był. Podczas skanowania inSSIDer-em pojawiały się ciągle i znikały nowe sieci. Siła sygnału mojej sieci również skakała mniej więcej w przedziale 65-95 dBm. Tak jak wspominałem, w opcjach routera wybór kanałów mam ustawiony na Auto. Gdy próbowałem ustawić go ręcznie, wypróbowałem chyba z 10 różnych (jak najbardziej oddalonych od tych najsilniejszych, nadających na 6 czy 8), ale zmian nie było praktycznie żadnych.

Poza tym tak wyglądają u mnie ustawienia wifi:
    Może coś powinno być inaczej? Mode? Tx Rate? Router Radio, SSID, WDS? Niewiele mówi mi opis tych opcji, gdyż w kwestii konfiguracji routerów ograniczam się głównie do wklepania cyferek od providera sieci ;)
  • #4 12561007
    K920
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam dla Ciebie 2 wiadomości : złą i złą.

Z pobieżnych obserwacji widać że masz tam nieźle nawalone innych sieci.

Wyjścia masz dwa - niestety wydatki :

1. Dokupujesz drugi router - może być TP-LINK za około 50 złociszy ( np WR720N )
    i stawiasz go w drugiej części mieszkania łącząc go po Wifi z obecnym routerem ( opcja WDS ). Masz pokrycie całego mieszkania. I żadnych kabli - tylko zasilanie drugiego routera.

Wada rozwiązania - routery pracują na sztywno na jednym kanale ( coś za coś )

2. Obecny router kierujesz do kubła i kupujesz za cirka ebałt 200 PLN router z faktycznym standardem N tj. pracującym na paśmie 5Ghz.
    Jeżeli Twoje komputery nie potrafią hulać na tym paśmie znowu masz wydatki na karty sieciowe na tym paśmie.

3. Masz źle skonfigurowaną sieć - daj tylko 11g lub 11 n only - channel with 20 MHz.
  • #5 12562089
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Zmiany zaszły u mnie dwie:
    1. Wykupienie 2 razy szybszego łącza.
    2. Zmiana ustawień anten w routerze.
    Problem zniknął i w zasadzie nie wiem dlaczego. Czy szybkość łącza wpływa na jakość sygnału? Wydaje mi się to nielogiczne. Czy nakierowanie anten (dosłownie, nakierowanie czubkiem) na miejsca, gdzie zasięg był słaby, mogło pomóc? Również wydaje mi się to nielogiczne, skoro to anteny dookólne a nie kierunkowe, więc prędzej spodziewałbym się pogorszenia sytuacji...
    Tak czy inaczej sieć już mam. Dziękuję wszystkim zainteresowanym za próby pomocy :)
REKLAMA