logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Hyundai DV2X227DU - Uszkodzona przetwornica/alternatywne zasilanie

chinesespall 23 Maj 2013 11:04 2058 3
REKLAMA
  • #1 12336477
    chinesespall
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Jest to mój pierwszy post na tym forum. Wyszukiwanie podobnych tematów nie przyniosły mi żadnych konkretnych odpowiedzi, zapoznałem się z regulaminem, więc jeśli coś opisałem mało precyzyjnie to proszę o wyrozumiałość.

Padło moje DVD (Hyundai DV2X227DU), a konkretnie płytka na której znajduje się przetwornica.
    Na płytce na której znajduje się przetwornica przepalił się bezpiecznik (F2AL250V), lecz za każdym razem gdy go wymieniam (na bezpiecznik o takich samych wartościach), on od razu się przepala.
    Nie ma chyba sensu naprawiać tej płytki, bo nie wiem co dokładnie jest na niej uszkodzone, a uszkodzenie te powoduje przepalanie się nowego bezpiecznika za każdym razem gdy podłączam DVD do zasilania.
    Do płyty głównej muszę doprowadzić 4 kabelki oznaczone wartościami napięć: -12V, +12V, +5V i GND.
    Z tego co do tej pory wyczytałem na tym forum to -12V i +12V to po prostu napięcia które uzyskam z dwóch biegunów zasilacza 24V, lecz nie wiem jak mam uzyskać to drugie napięcie +5V i GND. GND to uziemienie, lecz nie wiem jak bym to miał podłączyć z innego zasilacza.
    Dodaję w załączniku zdjęcie płytki na której znajduje się bezpiecznik, oraz zdjęcie płytki do której muszę doprowadzić zasilanie.
    Prosił bym o pomoc w znalezieniu alternatywnego rozwiązania na zasilenie tego DVD, lub wskazanie innej możliwej usterki na płytce z przetwornicą, która mogłaby powodować przepalanie się bezpiecznika :)

Pozdrawiam, chinesespall

Czerwony: +12V
    Żółty: -12V
    Niebieski: GND
    Pomarańczowy: +5V

DVD Hyundai DV2X227DU - Uszkodzona przetwornica/alternatywne zasilanie DVD Hyundai DV2X227DU - Uszkodzona przetwornica/alternatywne zasilanie DVD Hyundai DV2X227DU - Uszkodzona przetwornica/alternatywne zasilanie DVD Hyundai DV2X227DU - Uszkodzona przetwornica/alternatywne zasilanie
  • REKLAMA
  • #2 12336497
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Użyj zasilacza komputerowego.
  • REKLAMA
  • #3 12336581
    chinesespall
    Poziom 2  
    Zasilacz komputerowy jest dość duży, a poza tym głośny przez jego wentylator.. myślałem nad czymś bardziej kompaktowym jak połączenie ładowarki USB, która jako output ma 4 piny, na jednym z nich +5V a na drugim GND (dwa pozostałe piny z 4 tej ładowarki usb były by niewykorzystane) i jakiś zasilacz który na wyjściu by miał +12V i -12V. Czy było by coś takiego możliwe? Jakieś inne sugestie?
  • #4 12338359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA