logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać makro w Excelu reagujące na kliknięcie hiperłącza?

Arturro21 24 Maj 2013 03:56 1761 6
REKLAMA
  • #1 12339301
    Arturro21
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Nie udało mi się znaleźć podobnego tematu, więc zakładam ten. Otóż kombinując ze swoim plikiem w excelu natrafiłem na problem. W jednym z arkuszy mam hiperłącza do poszczególnych arkuszy (zakładek). Wszystko działałoby dobrze, gdyby te arkusze nie były ukryte (ze względów estetycznych, w skoroszycie mam prawie 250 arkuszy i podczas pracy widoczny jest tylko jeden aktywny). Moje pytanie brzmi: czy da się napisać jakieś makro, które będzie reagowało na naciśnięcie konkretnego hiperłącza?? Makro do odkrywania i chowania arkuszy mam, brakuje mi tylko początku, czyli bodźca. Nie jestem jeszcze wystarczająco dobry, aby samemu wykombinować rozwiązanie, więc liczę na pomoc kogoś ogarniętego, gdyby było możliwe to prosiłbym też o kilka słów komentarza, to może czegoś się nauczę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12339486
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Jest zdarzenie arkusza FollowHyperlink, można je wykorzystać. Ukrywanie umieść w linkowanych arkuszach przy dezaktywowaniu...
    Prosty przykład w załączniku.
    Załączniki:
    • Arturro.xls (37.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 12348730
    Arturro21
    Poziom 8  
    Dzięki, wszystko fajnie działa, ale jak arkusze mają domyślne nazwy, jak zmieni się nazwę arkusza na jakąś inną to już niestety odpowiedni link się nie otwiera... Da się to jakoś obejść??
  • Pomocny post
    #4 12348938
    adamas_nt
    Jedynie odwołując się do indeksów arkuszy zamiast do nazw. Np po kolejności komórek w kolumnie.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Ale jeśli nie poprawisz nazwy (edytując hyperlink), Excel, mimo że makro zadziała, wyświetli komunikat tak czy owak...
  • REKLAMA
  • #5 12349936
    Arturro21
    Poziom 8  
    No niestety to nie rozwiązuje problemu, bo niektóre arkusze były dodawane i usuwane podczas tworzenia, czyli na przykład na liście jest 230 nazwisk (kolejność nazwisk jest ważna i nie mogę jej zmienić) i pierwsza osoba ma arkusz9, a druga osoba ma arkusz 11, a nie 10... A jest może zdarzenie które działa po zaznaczeniu wybranej komórki?? wtedy napisałbym zdarzenia dla wszystkich komórek osobno i działałyby jak przyciski. Od razu mówię, że normalne przyciski nie wchodzą w grę, bo przy ukrywaniu niektórych wierszy z nazwiskami dzieją się cuda (przyciski nie chowają się razem z wierszami, albo pojawiają się w dziwnych wierszach po ich odkryciu. Spróbuję jeszcze pokombinować z tym co właśnie dostałem, ale może mi się nie udać...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12350169
    adamas_nt
    Wykorzystaj dwie kolumny. W pierwszej nazwisko, w drugiej nazwa/indeks przydzielonego arkusza. Reszta w załączniku. Makro przy każdej aktywacji robi porządek z hiperłączami i ukrywa arkusze.
    Załączniki:
    • Arturro(1).xls (48.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12360240
    Arturro21
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie za pomoc, po wypróbowaniu wszystkich opcji zdecydowałem się zrobić wszystkie zakładki od początku w dobrej kolejności i wykorzystam sposób drugi z wyżej podanych, ten trzeci działał, ale strasznie długo.

Temat wyczerpany, zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z hiperłączami w Excelu, które prowadzą do ukrytych arkuszy. Poszukiwał rozwiązania, które pozwoliłoby na napisanie makra reagującego na kliknięcie hiperłącza. Odpowiedzi sugerowały wykorzystanie zdarzenia FollowHyperlink oraz odwołania do indeksów arkuszy zamiast ich nazw, co pozwala na uniknięcie problemów przy zmianie nazw. Użytkownik rozważał również inne podejścia, takie jak aktywacja makra po zaznaczeniu komórki. Ostatecznie zdecydował się na uporządkowanie zakładek i zastosowanie jednego z zaproponowanych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA