logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyświetlić dzień tygodnia w formularzu Visual Basic Access?

galble 28 Lut 2005 23:30 1567 2
REKLAMA
  • #1 1275447
    galble
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Chcę zrobić tak aby w odpowiednim polu formularza wyświetlał mi się bierzący dzień tygodnia w formacie "poniedziałem, wtorek, środa ...". Nie wiem jak to zrobić? Proszę o pomoc.
    obiekt = date () ; powoduje to wyświetlnie bierzącej daty np 2005-02-28. (chciałbym aby zamiast tego był napis "poniedziałek"). Jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1276718
    galble
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Problem okazał się bardzo prosty. Wystarczyło jedynie samemu zdefinować format dla wyświetlanego pola. Pole zostało przyrównane =Date() a format do tego stworzony to dddd. :):)
  • #3 1282194
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    z tego co zrozumiałem chodzi o funkcję w VB.
    Ja to widzę jako Weekday(Date, vbMonday), co daje numer dnia tygodnia, w którym poniedziałek jest dnoiem pierwszym.

Poza tym dodaję mały moduł, który osobiście napisałem jakieś dwa lata temu jak się zaczynałem bawić VB, a teraz go dostosowałem do teog posta. Nie jestem pewien czy nie ma na to prostszych metod, ale ta powinna działać bez problemu. Proszę sie nie oburzać taką "rozłożystą" składnią, bo wtedy naprawdę miałem o tym marne pojęcie.
    Załączniki:
    • Tydzien.rar (530 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA