logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostek H AVT1724 - brak działania z akumulatorem 12V, dioda PWR świeci

karkarkar1 24 Maj 2013 22:39 1512 5
  • #1 12342330
    karkarkar1
    Poziom 11  
    Witam.

Mam problem.
    Kupiłem mostki H z AVT (kit AVT1724 - link: http://sklep.avt.pl/p/pl/20440/uniwersalny+st...ikow+dc+-+uklad+zmontowany+i+uruchomiony.html ). Do tej pory uruchamiałem je z zasilacza impulsowego napięciem ok. 12,5V i wszystko było OK. Dzisiaj podpiąłem je pod akumulator 12V (dokładnie 12,7V) i nic nie rusza, świeci się jedynie dioda PWR. Układ 78M05 działa, wychodzi z niego te 5V, jednak jak napięcie na wyjściu silników nie pojawia się. Sprawdzałem też z drugiego akumulatora - to samo.

Proszę o pomoc, bo już naprawdę nie wiem co jest nie tak :cry:

P.S. Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie.
  • #2 12342440
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Zakładam że nie pomyliłeś biegunów zasilania oraz masz wymuszony stan H na wejściach Enable L298 oraz podajesz sygnały zgodnie z tabelą sterowania .
    Nie napisałeś czy sterujesz silnik krokowy czy DC , jeżeli DC to oba kanały nie działają ? , sprawdzenie zacznij bez silników masz diody Led które pokażą co się dzieje na wyjściu , warto sprawdzić jak zachowuje się napięcie na samym akumulatorze podczas testów .
  • #3 12342485
    karkarkar1
    Poziom 11  
    Bieguny są OK, stany też dobrze wysyłam, bo jak zasilam z zasilacza to wszystko jest dobrze.

Steruję silnikami DC.

Dokładnie, oba kanały nie działają, próbowałem bez silników, niestety, diody na wyjściu się nie świecą.

Podczas testów napięcie się nie zmienia, pobór prądu też.
  • #4 12342543
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Sprawdź diody zabezpieczające wyjścia , oraz jakie masz napięcia na wyjściach , czy przypadkiem nie podałeś 12V na wejścia sterujące bo wszystkie wejścia L298 pracują w standardzie TTL z możliwością max H = 7V . Najbardziej dziwne jest to że z zasilaczem pracuje a z akumulatorem nie oraz nie ma żadnych spadków napięć na akumulatorze , proponuje jeszcze jedną rzecz wymuś stan L na wejściach porzez połączenie wejść Input 1/2 przez rezystor 4,7÷10 kΩ do masy (GND ) następnie podanie stanu H ( +5V które masz dostępne na płytce ) . Sprawdź w ten sposób oba mostki i napisz co się dzieje .
  • #5 12343136
    karkarkar1
    Poziom 11  
    Na wejścia daję 5V.

Podpiąłem do Input1 5V, a do Input2 masę przez rezystor 10kΩ. Usłyszałem tylko delikatne zgrzytnięcie spowodowane prawdopodobnie stanami H na obydwu wejściach.
  • #6 12343256
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Nie do końca zrozumieliśmy się , może to zbyt ogólnie napisałem . Chodzi o to aby wejścia L298 nie "wisiały w powietrzu" czyli wejścia Enable wymuszasz stan H ( zworki na obu ) na wejściach In 1/2/3/4/ wymuszasz stan L przez rezystory na wszystkich . Następnie spróbuj sobie dowolnej kombinacji L / H ( GND / +5V ) na wejściach danego mostka i zobacz jakie są efekty . Nadal nie chce mi się wierzyć że układ działa z zasilaczem a z akumulatora nie oraz że nie ma żadnych zmian napięcia na akumulatorze w czasie pracy . Pozostaje jeszcze jeden pomiar zasil układ z zasilacza wysteruj wejścia w dowolny sposób i zmierz napięcia Vcc / Vs / Enable / Input 1,2,3,4 to samo zrób przy identycznej konfiguracji wejść tylko zasilane z akumulatora , nie ma cudów muszą być różnice albo coś źle podłączasz dlatego na spokojnie jeszcze raz sprawdź wszystkie połączenia .
REKLAMA