logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC WD5000BPVT-22HXZT1 - remap - mhdd nie rozpoznaje dysku

mlodzian1985 01 Cze 2013 14:10 2949 9
REKLAMA
  • #1 12369513
    mlodzian1985
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam taki oto dysk WDC WD5000BPVT-22HXZT1 500GB. Dysk ma 11 niestabilnych sektorów. Chciałem wykonać mu remap i zerowanie. Wydaje mi się, ze jako drugi dysk do mniej ważnych danych powinien jeszcze dać radę. Niestety mhdd nie rozpoznaje mi dysku. Dysk wpięty do komputera stacjonarnego. Probówałem zmieniać porty sata oraz zmieniać w biosie ustawienia trybu ahci/ide. Bez skutku.
    Co można zrobić ? Jak zrobić mu remap ? Może inny program ?
    Dołączam zrzut smart.

WDC WD5000BPVT-22HXZT1 - remap - mhdd nie rozpoznaje dysku
  • REKLAMA
  • #2 12371467
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Co to znaczy, że nie rozpoznaje dysku?
    Dysk wpięty w port SATA 0 lub 1 (zależy który port na plycie jest pierwszy)?
    Marka i model zasilacza.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 12371741
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Mhdd często nie widzi dysków na płytach VIA SIS czy niektórych nvidia ATI. Tak że jeśli to jest problemem to zostaje podpiąć dysk do innego kompa i tam go przeskanować.
  • REKLAMA
  • #4 12371768
    mlodzian1985
    Poziom 9  
    Wasilkowski napisał:
    Co to znaczy, że nie rozpoznaje dysku?
    Dysk wpięty w port SATA 0 lub 1 (zależy który port na plycie jest pierwszy)?
    Marka i model zasilacza.

To znaczy, że nie ma go na liście i nie da się go wybrać w oknie startowym.
    Co ma do tego zasilacz ? W komputerze siedzi Fortron 500W FSP-HE-500.

Brodi napisał:

Mhdd często nie widzi dysków na płytach VIA SIS czy niektórych nvidia ATI.

Komputer jest na P35. Może trzeba jakieś porty inne ustawić ? To nie pierwszy dysk którego nie chce mi wykrywac...
  • #5 12371792
    Łukasz_W

mlodzian1985 napisał:
    Co ma do tego zasilacz ?

C0, ale zapomniałem, że to dysk 2,5 cala. Gdzie wcześniej pracował?
    Sprawdzałeś z podłączonym tylko tym jednym dyskiem? Ewentualnie jak kolega wspomniał - inna maszyna.
    Jeżeli nie masz możliwości sprawdzenia dysku na innej maszynie, to do wykonania zerowania i remapu możesz użyć Victorii spod windowsa (system 32 bity).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 12371830
    mlodzian1985
    Poziom 9  
    Tak sprawdzałem tylko na tym jednym dysku. Innej maszyny pod rękną póki co nie mam. Victoria też odpada (na komputerze win 7 64bit).
    W ogóle da radę te niestabilne sektory zastąpić sprawnymi z puli zapasowej ? I dlaczego nie zrobiła tego elektronika dysku ?

Dysk wcześniej pracował w netbooku firmy Acer. Dokładnego modelu nie pamiętam.
    Co w tym przypadku C0 oznacza ?
  • #7 12371860
    Łukasz_W

mlodzian1985 napisał:
    I dlaczego nie zrobiła tego elektronika dysku ?

Bo to jeszcze nie sektory uszkodzone fizycznie.
    mlodzian1985 napisał:
    Co w tym przypadku C0 oznacza ?

Problemy z zasilaniem. Wysokie BF świadczy o wstrząsach.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #8 12371873
    mlodzian1985
    Poziom 9  
    Czyli np nagły zanik napięcia spowodowany np rozłoadowaniem akumulatora ? Powtarzający się ? Czy o coś innego chodzi ?
  • REKLAMA
  • #10 12371906
    mlodzian1985
    Poziom 9  
    "Ilość cykli zaparkowania głowic przy załączonym zasilaniu. Przy każdym wyłączeniu dysku głowice są parkowane w bezpiecznym miejscu. Ten atrybut zlicza ilość parkowań."

Nasuwa się pytanie, dlaczego głowice były parkowany jeśli dysk pracował ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma dysk WDC WD5000BPVT-22HXZT1 z 11 niestabilnymi sektorami i próbuje wykonać remap oraz zerowanie, jednak program MHDD nie rozpoznaje dysku. Użytkownik zmieniał porty SATA i ustawienia BIOS, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że MHDD może nie widzieć dysków na płytach VIA SIS lub niektórych nvidia ATI, a także zalecają podłączenie dysku do innego komputera. Wskazano również na możliwość użycia programu Victoria, jednak użytkownik ma system 64-bitowy, co może być problematyczne. Pojawiły się pytania dotyczące niestabilnych sektorów i ich remapowania, a także potencjalnych problemów z zasilaniem, które mogą wpływać na dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA