logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB MTP problem - w Windows 7 przy podłączaniu nowego sprzętu (aparat cyfrowy).

paralipomena 01 Cze 2013 18:33 4347 4
REKLAMA
  • #1 12370421
    paralipomena
    Poziom 2  
    Cześć i czołem,

Może ktoś z was będzie w stanie pomóc.

Mam problem z podłączeniem aparatu cyfrowego Sony Rx100 do mojego stacjonarnego kompa z Windowsem 7 32 bit.

Urządzenie nie może zostać zainstalowane. Po podłączeniu pokazuje się okienko 'instalowanie sterownika oprogramowania', a po chwili komunikat "niepowodzenie instalacji oprogramowania sterownika urządzenia". Sprawdzałem różne porty. Za każdym razem pokazuje się ten sam komunikat.

Mam płytę Gigabyte p55-ud3. Sprawdziłem wszystkie nowe biosy i sterowniki na stronie producenta i mam je w aktualnej wersji. Próbowałem 'poprosić' system, żeby wyszukał sam rozwiązanie problemu, ale sobie z tym nie radzi.

Próbowałem również wyczyścić pamięć po wszystkich zapamiętanych i nieużywanych urządzeniach podłączanych przez USB przez cały czas, w którym używałem systemu, ale i to nie pomogło.

Nie mam już pomysłów, oprócz pomysłu reinstalacji systemu. Może ktoś zna jednak bardziej łagodne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 12370503
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Wgrałeś sterowniki do tego aparatu?
  • REKLAMA
  • #3 12370571
    paralipomena
    Poziom 2  
    Nie mam sterowników. Nic podobnego nie ma w pudełku. Aparat powinien działać jak należy i po podłączeniu powinien się zainstalować razem z jakimś oprogramowaniem Sony. Na 99 procent działa na innym sprzęcie (chociaż teraz nie mam możliwości sprawdzenia tego), ale u mnie jest jakiś problem.
  • REKLAMA
  • #4 12370607
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Poszukaj sterowników w googlach.
  • #5 12370633
    paralipomena
    Poziom 2  
    Nie ma sterowników na stronie Sony. Przed wstukaniem tematu na elektrodzie sprawdzałem googla i nic nie znalazłem, oprócz jakiejś wzmianki na stronie dpreview (forum), że ktoś miał identyczny problem, i zalecono mu, żeby korzystał z czytnika karty...co nie jest specjalnym rozwiązaniem.

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Sprawdzałem na laptopie żony (windows 7 32 bit) i aparat działa, jest wykrywany i sterownik się prawidłowo instaluje. Na moim komputerze stacjonarnym nie. Jest to dla mnie jakaś wielka zagadka. Sprawdzałem tryby 'safe mode' w windows 7, a także innego użytkownika i nic. Zaistalowałem nawet taki mały programik do USB, który pokazał mi wszystkie sprzęty instalowane via usb. Wszystko odinstalowałem oprócz myszy i klawiatury i dalej nic. Udało mi się też odinstalować wszystkie kontrolery usb. Po restarcie kontrolery zainstalowały się prawidłowo w systemie, ale system naal nie wykrywa aparatu. Co za przypadek :/
REKLAMA