logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ebook Vedia eReader K7M - nie ładuje się w pełni, szybkie rozładowanie

piotrkol7 03 Cze 2013 21:18 2055 1
  • #1 12378836
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Witam!
    Piszę w imieniu swojej mamy, która na święta dostała czytnik Vedia eReader K7M. Używa go raczej dużo, ale nigdy go nie upuściła ani nie obtłukła. Ostatnio przestała go używać przez jakiś miesiąc, a gdy wieczorem podlączyła go do ładowania i zostawiła na noc, widząc, że się ładuje. Rano odłączyła go i spróbowała włączyć, niestety bez efektu. Było z tym trochę zamieszania, ale wydedukowałem, że ebook ładuje się do połowy, a następnie rozładowuje. Podłączając go do ładowania przez USB mieliśmy złudzenie, iż urządzenie się ładuje, lecz po odłączeniu go po około 7-10 godzinach ładowania był nadal naładowany do połowy i się rozładował dość szybko. Pomierzyliśmy napięcia z ładowarki (4V) i z USB (6V), ale to raczej nie miało znaczenia. Proszę o pomoc, mojej mamie bardzo zależy na tym sprzęcie :P
    P.S. Dodam, że mój ebook z empika ma rozbity ekran, przerobione wejście jack, ale nadal działa i się ładuje. Tyle razy spadł albo oberwał...
    EDIT:
    Dodam, że po ładowaniu wskaźnik naładowania jest pełen, ale po kilkunastu sekundach nagle spada...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #2 12422975
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Problem rozwiązany, zastąpiłem akumulatorek baterią od starego telefonu, która miała 0,1 V mniej i połowę podanej pojemności na baterii ebooka, ale urządzenie teraz normalnie się ładuje. Podejrzewam, że ten spadek pojemności spowodowany był ładowaniem ebooka ładowarką, która miała chyba 1A, miast dwóch.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA