logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla do połączenia Composite z SCART w TV - jaki typ i długość?

paszczak 13 Mar 2003 10:09 2152 6
REKLAMA
  • #1 125806
    paszczak
    Poziom 13  
    Witajcie!

Pare pytan:
    - jakiego kabla uzyc do polaczenia karty graficznej (wyjscie Composite) z wejsciem Scart w TV? Czy wystarczy zwykly mikrofonowy/sluchawkowy (cienki) ekranowany, czy tez musi byc koncentryk telewizyjny?
    - jakiej dlugosci moze byc taki kabel, zeby nie bylo zaklocen i strat jakosci?
    - jak sprawa wyglada w przypadku polaczenia wyjscia SVHS karty graficznej z wejsciem Scart w TV (podwojny kabel ekranowany)?

Dziekuje z gory za odpowiedzi i rady
    Andrzej Paszkowski
  • REKLAMA
  • #2 125850
    Bocianowski
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witaj!

ad1 - nie wystarczy :(
    ad2 - z powodzeniem stosowałem cienki kabel do sieci komputerowych (imp. 50 ohm) kupiony na metry w Mikrotroniku (innych po prostu nie mieli) o dlugoścu 10 mb
    ad3 - najlepsze rozwiązanie, obecnie uzywam takiego, z tym, że fabrycznego (f-my Freitag z mediamarkt 70 PLN za 10 m) ale nie na euro w TV tylko na s-video(tak mi wygodniej). Moje próby wlutowania dwóch kabli ekranowanych do wtyczki s-video spełzły na panewce - nie mieści się! Musi być podwójnie ekranowany ze względu na pojemności między żyłami.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 125858
    paszczak
    Poziom 13  
    ad3 - czyli musza byc dwie zyly w jednym ekranie czy kazda w swoim? Jaka masz jakosc obrazu na TV przez ten kabel i jakiej jest on dlogosci?

A.P.
  • REKLAMA
  • #4 125907
    paszczak
    Poziom 13  
    Mam jeszcze jeden problem - na mojej karcie (Sapphire Radeon 9000) wyjscie SVHS jest zrobione na jakims dziwnym zlaczu - nie jest to ani 4- ani 7-pinowe, tylko 8-pinowe, w dodatku bez tego plastikowego bolca.
    Wie ktos, jaka jest rozpiska tego zlacza i gdzie ja znalezc?

A.P.
  • #5 125918
    Bocianowski
    Poziom 13  
    ojoj :arrow: paszczak przecież napisałem, ale nich Ci będzie:
    długość kabla 10 metrów, każda żyła w ekranie (na końcach ekrany zwarte) impedancja falowa 75 Ohm, miałem trudności w zdobyciu takiego kabla z "metra" dlatego zdecydowałem się na zakup gotowego.
    Jakość obrazu b.dobra, właśnie ze względu na rozdzielenie luminancji (Y) od chrominancji (C) - stąd często na OSD w TV (np. SONY) pojawia sie nazwa wejścia YC.

Dodatkowa uwaga, tak dla porządku ad1. - zwróc uwagę na częstotliwości przenoszone przez kable mikrofonowe, magnetofonowe itp. - to pasmo akustyczne czyli 20Hz do 20 kHz (mniej więcej), natomaist sygnał wizji to min. 5MHz, stąd przewód zachowuje się jak tzw. linia długa i występują w nim wszystkie zjawiska falowe (np. odbicia), dlatego też ważne jest jego dopasowanie. Uff. Mam nadzieję, że to pomoże.

Opis złącza znajdziesz na stronie producenta (jak to zwykle bywa) www.ati.com w dziale Products wpisz Sapphire 9000.

Pozdrowienia i ... sukcesów.
  • REKLAMA
  • #6 126115
    Bocianowski
    Poziom 13  
    a zresztą - jeżeli masz gniazdo takie jak na załączonym zdjęciu (oryginalne wyjście z karty Sapphire 9000), to tam jest 7 pinów
    a ich opis znajdziesz tutaj
    http://moo.pl/hwb/connector/av/applesvideoout.html
    http://www.ampartner.pl/techline/hardware/svideo.htm
    Załączniki:
    • Wybór kabla do połączenia Composite z SCART w TV - jaki typ i długość? connectorsvideooutput.gif (15.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 132553
    paszczak
    Poziom 13  
    wielkie dzięki za wszystkie informacje
    jeśli chodzi o długość kabla to rzeczywisćiesię powtórzyłem :)

co do gniazda - to na stronie ati nie ma rozpiski, bo ta karta jest tylko "powered by ati" a wyprodukowana przez firme saphire, ktora zreszta na swojej stronie tez nie publikuje opisu zlacza

dzieki za rozpiske zlacz, bede eksperymentowal

na razie podlaczylem przez composite, kabel ma 7 metrow i zastosowalem jednak nie koncentryk antenowy, tylko bardzo dobrej jakosci, "gruby" kabel mikrofonowy. obraz jest rewelacyjny. teraz musze sprobowac puscic chrominancje i luminancje oddzielnie.

wielkie dzięki za informacje i podpowiedzi, bardzo mi pomogles
    pozdrawiam
    A.P.

Podsumowanie tematu

✨ Do połączenia wyjścia Composite karty graficznej z wejściem SCART w telewizorze nie wystarczy użycie zwykłego cienkiego kabla mikrofonowego lub słuchawkowego ze względu na niską impedancję i brak odpowiedniego ekranowania. Zalecany jest kabel koncentryczny o impedancji falowej 75 Ω, najlepiej ekranowany, aby uniknąć zakłóceń i strat jakości sygnału. Długość kabla do 10 metrów jest optymalna, przy dłuższych odcinkach mogą pojawić się problemy z odbiciami sygnału. W przypadku połączenia wyjścia S-Video (SVHS) z wejściem SCART konieczne jest użycie podwójnie ekranowanego kabla, gdzie każda żyła sygnałowa jest osobno ekranowana, co minimalizuje pojemności między żyłami i poprawia jakość obrazu. Jakość obrazu przez odpowiednio dobrany kabel jest bardzo dobra, zwłaszcza gdy luminancja (Y) i chrominancja (C) są przesyłane oddzielnie (sygnał YC). W dyskusji pojawił się problem z nietypowym 8-pinowym złączem S-Video w karcie Sapphire Radeon 9000, które nie jest standardowe i nie posiada plastikowego bolca. Opis złącza można znaleźć na stronach producentów lub w zasobach internetowych dotyczących złączy AV. Praktyczne testy wykazały, że użycie grubego kabla mikrofonowego wysokiej jakości na długości 7 metrów daje bardzo dobre efekty obrazu przy połączeniu Composite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA