logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC MultiSync LCD 2010 - jak wymienić, odłączyć świetlówkę.

mirekpl 05 Cze 2013 02:36 3153 8
REKLAMA
  • #1 12383545
    mirekpl
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.

Przed kilkoma laty kupiłem dla domowników 4 używane monitory NEC MultiSync LCD 2010.

Jeden z monitorów ma "pionową pręgę" to znaczy ciemniejszy obszar.
    Zjawisko to jest w pewnym stopniu widoczne na załączonym zdjęciu po środku prawej części monitora.
    Jako że nie jestem wymagającym użytkownikiem nauczyłem się z tym żyć.

Gorzej sytuacja wygląda w monitorach mojego syna i żony.

Pionowy "obszar" (w tej samej części monitora) mruga z dużą częstotliwością.
    Na jednym z monitorów co jakiś czas usterka zanika (nawet na kilka dni).

Mieszkam w Londynie i nie mam namiarów do profesjonalnego serwisu, (poza tym to stary sprzęt i nie przedstawia dużej wartości).

Proszę o opinie na temat uszkodzenia.
    Usatysfakcjonowałoby mnie nawet "zaciemnienie" tych obszarów czyli doprowadzenie do stanu opisanego na wstępie postu.

Będę wdzięczny za udostępnienie kontaktu do osób zajmujących się profesjonalnie elektroniką w Londynie (w tej i innych sprawach).

Pozdrawiam -Mirek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12383687
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam ja bym stawiał na świetlówkę, nie znam tego monitora ale wyczytałem że tam jest 10 sztuk świetlówek i co najważniejsze ustawione są pionowo.
    Jedna lub więcej świetlówek świeć słabiej lub w ogóle nie świeci i dlatego masz ciemny pionowy pas.
    Dodatkowo piszesz że miga a to już typowy objaw dla uszkodzonej świetlówki.
    Czasem pomaga polutowanie końcówek przewodów zasilających lampę ale to tego trzeba rozebrać matryce.

No i rzecz oczywista, standardowa wymiana kondensatorów w zasilaczu.
    Jak możesz to wrzuć zdjęcie zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 12385310
    mirekpl
    Poziom 10  
    Wczoraj rozebrałem jeden z monitorów ponieważ w przeszłości miałem podobny problem z MultiSync LCD 2000.
    Nie pamiętam jak zakończyło się to poprzednio ale w tamtym przypadku świetlówki były widoczne "na obrzeżach" matrycy.

Ponieważ umieszczone przeze mnie wczoraj zdjęcie jest mało czytelne, dzisiaj zrobiłem zbliżenie.

Jak odciąć zasilanie wadliwej świetlówki?

Odnośnie zasilacza (kondensatorów), to te monitory mają zewnętrzne zasilacze DC 24V, 2.5A i gdy testowałem uszkodzony monitor z zasilaczem od tego, który pracuje poprawnie nic się nie zmieniło.
  • #4 12386389
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Na podstawie tych zdjęć to nie wiele można powiedzieć, tak jak pisałem nie znam tego monitora i nie wiem jak dobrać się do lamp.
    Oglądnij matryce powinno się dać zdjąć panel ekranu a pod nim pewnie są folie rozpraszające no i same świetlówki.
    Gdzieś w końcu powinien tez być inwerter i płytka sygnałowa podpięta taśmą do elektroniki matrycy.
    Wyłączenie samej pojedynczej świetlówki możne być niemożliwe gdyż może zadziałać zabezpieczenie inwertera, poza tym nadal zostanie ci ciemny pas a w końcu to chcesz naprawić.
  • REKLAMA
  • #5 12387693
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Po otwarciu matrycy zastanów się czy nie warto podmienić świetlówki? Cena nie jest zbyt wygórowana i zawsze to taniej niż nowy monitor.
  • #6 12388299
    mirekpl
    Poziom 10  
    Dziękuję wam za wyrozumiałość.

Elektronika nie jest moją mocną stroną mimo to gdy czytam swoje posty z poprzednich dni to czuję się zażenowany.

Przed rozpoczęciem tego tematu rozebrałem monitor żeby mieć "orientację" w temacie który zamierzałem poruszyć.

Zdemontowałem matrycę, folie rozpraszające i NIE ZAUWAŻYŁEM 10 ŚWIETLÓWEK na tle białego odbłyśnika.

Nie dość że brakowało mi elementarnej wiedzy to nawet spostrzegawczością się nie wykazałem.

Jutro wrzucę trochę zdjęć dla podobnych sobie majsterkowiczów.

Użyję jednego monitora jako dawcy i jeśli podmiana świetlówek przyniesie oczekiwany efekt to postaram się dokupić brakujące.

Niepokoi mnie że we wszystkich monitorach pada czwarta od prawej świetlówka i mam nadzieję, że to zużyte świetlówki a nie przypadłość inwerterów.
  • #7 12416330
    mirekpl
    Poziom 10  
    Neonówki "zamieszane", nic się nie zmieniło.
    Może to inwertery są uszkodzone?

Nie mam czasu tego badać, poza tym nie potrafię.

W najbliższym czasie wrzucę zdjęcia z "wnętrza" Nec MultiSync LCD2010.

Pozdrawiam -Mirek.
  • REKLAMA
  • #8 12416861
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Jeśli nie masz odpowiednich narzędzi oraz wiedzy zastanów się czy nie przekazać monitora do naprawy do osoby bardziej doświadczonej.
  • #9 12417885
    mirekpl
    Poziom 10  
    Zgadzam się ale jak pisałem mieszkam w UK, na Ebayu sprawny MultiSync LCD 2010 kosztuje 30-50 funtów, czyli równowartość 1-3 godzin pracy elektronika do tego koszt przesyłek (lub dostarczenia/odbioru) a na koniec okaże się że części zamienne są nieosiągalne lub łączne wydatki przekraczają wartość monitora.

Poza tym jak pisałem na wstępie chętnie poznałbym kogoś kto zajmuje się profesjonalną elektroniką (w rozsądnej cenie) w Londynie.

Kupiłem przedwczoraj używanego Samsunga SyncMaster 2232BW 22" i jestem niemile rozczarowany.

Moje NEC-ki to kawał solidnego sprętu (MultiSync LCD 2000 i LCD 2010 używało NASA http://www.nec.co.jp/press/en/9810/2901.html ), przy którym jakość wykonania Samsunga SyncMaster 2232BW jest zatrważająca (skrzypiące, "wyginające się" plastiki, itd).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorami NEC MultiSync LCD 2010, w których występują pionowe pręgi i migotanie obrazu, co sugeruje uszkodzenie świetlówek. W odpowiedziach podano, że problem może wynikać z uszkodzonej świetlówki, a także z inwertera. Użytkownik rozebrał jeden z monitorów, ale nie znalazł 10 świetlówek, co wzbudziło jego wątpliwości co do ich lokalizacji. Zasugerowano wymianę uszkodzonych świetlówek, a także sprawdzenie kondensatorów w zasilaczu. Użytkownik poszukuje również kontaktu do specjalisty w Londynie, który mógłby pomóc w naprawie. Wspomniano o porównaniu jakości wykonania z innymi modelami, takimi jak Samsung SyncMaster 2232BW.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA