logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie zrestartować komputer w sieci LAN z uprawnieniami admina?

slyboogie 05 Cze 2013 21:25 1962 6
REKLAMA
  • #1 12386625
    slyboogie
    Poziom 10  
    Witam, mam poważny problem z którym muszę się uporać do rana, a mianowicie muszę wymusić restart komputera do którego fizycznie nie mam dostępu.
    Mam pełną kontrolę nad innym komputerem, który jest w tej samej sieci LAN oraz posiadam uprawnienia administratora na komputerze na którym chcę przeprowadzić restart. Siedzę już nad tym kawałek czasu i próbowałem zdalnie wymusić restart przez wiersz poleceń:

shutdown /r /m \\nazwa_komputera/t 60 /d p:4:2

Po tej komendzie polecenie wykonuje się i jest komunikat, że trwa zamykanie systemu. Jednak na tym się kończy. Komputer się nie restartuje, dalej jest widoczny w sieci i niczym nie mogę się do niego podłączyć. Podejrzewam, że jakiś proces wisi i uniemożliwia ponowne uruchomienie. Proszę o porady co jeszcze mogę zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 12386747
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Może zalogować się przez Zdalny Pulpit i zresetować maszynę?
  • REKLAMA
  • #3 12386807
    slyboogie
    Poziom 10  
    Przez zdalny pulpit podłączyłem się za pierwszym razem i normalnie dałem uruchom ponownie, pojawił się komunikat że spowoduje to wylogowanie użytkowników, klik na ok i tyle. Teraz nie mam dostępu innego niż przez cmd z innego komputera, ani komputer się nie uruchomił ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 12386859
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    No to klapa, do niezawodnego resetowania komputera służa GSM restarter-y.
    Jak teraz komp wisi w jakims stanie czy błędzie to nic zdalnie go nie resetnie. Warto by sprawdzić na konsoli czy jest jakiś komunikat.

U mnie czasem przy restarcie komputer się zawiesi i tylko wyłącznik mu wtedy daje radę.
  • REKLAMA
  • #5 12386913
    slyboogie
    Poziom 10  
    A zdalne zabicie wiszącego procesu? Orientuje się ktoś czy da się to zrobić?
  • #6 12386990
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jak system dostanie sygnał shudown/zamknięcia/restartu to usługi sieciowe (zdalne sterowanie) przestają działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny restart komputera w sieci LAN, do którego nie ma fizycznego dostępu, mimo posiadania uprawnień administratora. Próba użycia polecenia `shutdown` nie przyniosła rezultatu, ponieważ komputer nie uruchomił się ponownie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie Zdalnego Pulpitu, jednak użytkownik nie ma do niego dostępu. Wskazano, że w przypadku zawieszenia systemu, zdalne restartowanie może być niemożliwe, a jedynym rozwiązaniem może być twarde wyłączenie komputera. Zasugerowano również użycie urządzeń GSM do zdalnego restartu oraz sprawdzenie wiszących procesów, które mogą blokować restart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA