logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat nie rozpoznaje formatu zdjęć po obróceniu na komputerze - jak to naprawić?

Natts 07 Cze 2013 13:03 3735 9
REKLAMA
  • #1 12392172
    Natts
    Poziom 2  
    Hej, mam pytanie nie wie ktoś może co się stało i jak to naprawić? Otóż to mam pewien problem, wczoraj włożyłam kartę pamięci od aparatu do komputera, żeby zgrać parę zdjęć i kiedy je oglądałam (jeszcze na karcie, w komputerze) obróciłam je, gdyż były do góry nogami że tak powiem no i potem zgralam je do komputera, ale kiedy spowrotem włożyłam kartę do aparatu i próbowałam zobaczyć tę parę zdjęć, pojawiał się napis "unrecognized file format" probowałm spowrotem obrócić zdjęcia, ale nic to nie dało, nadal pojawia się ten napis, a te zdjęcia których nie obracałam, normalnie czyta, czy nie wie ktoś może co zrobić, aby zdjęcie znów wyświetlało się na aparacie? bardzo mi na tym zależy...

Dodano po 29 [minuty]:

Baaardzo proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 12392433
    krocze
    Poziom 25  
    Ocena: 149
    W jakim programie obracałaś koleżanko te zdjęcia? W zwykłej przeglądarce windows, czy innym programie?
  • REKLAMA
  • #3 12392434
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Nie da się tego prosto "naprawić".
    Manipulując zdjęciami poza aparatem zmieniłeś zawartość EXIF/IPTC, które są charakterystyczne dla każdego aparatu.
    Po takich "zmianach" aparat nie rozpoznaje zdjęć jako "swoich".

Można kombinować, ale "nie warta skórka za wyprawkę".
  • #4 12392448
    krocze
    Poziom 25  
    arnoldziq napisał:

Manipulując zdjęciami poza aparatem zmieniłeś zawartość EXIF/IPTC,

Nie wszystkie programy tego dokonują, dlatego wystarczy w prostym programie graficznym (np. Irfan) zaznaczyć opcję pozostawiająca dane bez zmian.

PS. Kolega moderator - wypadałoby zauważyć, że odbiorcą jest kobieta...
  • REKLAMA
  • #5 12392468
    Natts
    Poziom 2  
    krocze napisał:
    W jakim programie obracałaś koleżanko te zdjęcia? W zwykłej przeglądarce windows, czy innym programie?

Przerabiałam poprostu w "galeria fotografii systemu windows" czy da się to jakoś naprawić?
  • #6 12392497
    krocze
    Poziom 25  
    Musisz Koleżanko poczekać, aż głos zajmie ktoś , kto potrafi stwierdzić w jaki sposób dokonać zmian w EXIF'ie, ale raczej tak jak napisał to arnoldzik.
  • REKLAMA
  • #7 12393052
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Zainteresuj się programem EXIF Pilot.
    Pozwala on na edycję zawartości EXIF, a także na eksport i import tych danych z i do pliku.
    Wyeksportuj całość z pliku obrazka, który aparat rozpoznaje, obróć (to nie widziane przez aparat) zdjęcie do takiej postaci jaką miało w aparacie i zaimportuj EXIF/IPCT do tegoż.
    Sprawdź czy to pomoże.
  • #8 12393105
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Te odwrócone zdjęcia, zapisane na komputerze, jakie mają rozszerzenie ?

Tak na wszelki wypadek - rozszerzenie - w nazwie pliku 3 lub 4 litery po kropce - na końcu nazwy danego zdjęcia.

Można to również sprawdzić PPM mając dane zdjęcie zaznaczone i "Właściwości" .
  • #9 12400641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 12400883
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    anmedia napisał:
    Poza tym @Natts napisala :
    Natts napisał:
    pojawiał się napis "unrecognized file format"

a to oznacza ze zdjecie zostalo zapisane do innego formatu niz jpg, lub jpg z iloscia kolorow nie obslugiwnaych przez aparat.

Do tego zmierzałem w moim pytaniu. Zmiana formatu zdjęcia byłaby widoczna w nazwie - w jego rozszerzeniu. Oprogramowanie Windows np. Paint narzuca jako standard format .png . Można nieświadomie przekonwertować zdjęcie z .jpeg do .png. W takim przypadku aparat nie otworzy takiego zdjęcia.

Ale koleżanka Natts chyba straciła zainteresowanie tematem, heh ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z aparatem, który nie rozpoznaje zdjęć po ich obróceniu na komputerze. Po przeniesieniu zdjęć z karty pamięci do komputera i ich obróceniu w "Galerii fotografii systemu Windows", aparat wyświetla komunikat "unrecognized file format". Uczestnicy dyskusji wskazali, że manipulacja zdjęciami mogła zmienić dane EXIF/IPTC, co powoduje, że aparat nie rozpoznaje tych zdjęć. Sugerowano użycie programów do edycji EXIF, takich jak EXIF Pilot, aby przywrócić oryginalne dane. Zwrócono również uwagę na możliwość zmiany formatu zdjęcia, co może uniemożliwić jego odczyt przez aparat. Użytkownicy podkreślili, że najlepiej nie pracować na oryginalnych zdjęciach, aby uniknąć takich problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA