logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lacie 1TB - Czy dyski wymagają specjalnych kabli USB?

Ufozst 07 Cze 2013 18:16 1743 4
REKLAMA
  • #1 12393165
    Ufozst
    Poziom 9  
    Witam mam problem z dyskiem firmy Lacie 1tb a dokładniej z kablem usb dedykowany kabel do tego dysku popsuł się ( biały i czarny kabel oderwał się od wtyku i nie da rady tego scalić ) próby podłączenia dysku innymi kablami usb nie przynoszą efektów led na dysku się zalapa ale nie czyta dalej i nie znajduje urządzenia w komputerze próbowałem trzema kablami i żadna próba się nie powiodła a wiem że to wina kabla bo kiedyś zapomniałem orginalnego podłączyłem usb od aparatu i też nie działał. moje pytanie: czy kable do dysków mają jakieś inne rodzaje podłączenia ?
  • REKLAMA
  • #2 12395111
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Ufozst napisał:
    czy kable do dysków mają jakieś inne rodzaje podłączenia

Posiadają dodatkową wtyczkę zailającą z USB, może się zdarzyć że przy podłączeniu jednej dysk nie startuje. Swoją drogą przydało by się chociaż zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #3 12395897
    Ufozst
    Poziom 9  
    Dra98 dzięki za zainteresowanie

Chodzi ci o tak zwany kabel " Y" ? niestety nie posiadam takiego ale spróbuje zrobić może to pomoże, choć orginalny kabel był dwu końcówkowy USB - USB mini. Zdjęcia mogę wysłać ale czego konkretnie ? nie mam nic do pokazania oprócz kabla i dysku, moim zdaniem to chyba za mało prądu dostaje dysk bo pod jednym wejściem usb w kompie pali się tylko led a pod drugim dysk robi rozruch ale po chwili przerywa, niestety nie jestem elektronikiem nie mam miernika żeby strawdzić ile v wychodzi mi z usb.Ale ciągle jest sprawa kabla bo na orginalnym działał nawet pod tym pierwszym wejściem co niby daje mniej prądu.
  • REKLAMA
  • #4 12395926
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    To jest dysk 2,5 czy 3,5 cala ?
  • #5 12395948
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    A może po prostu uwaliłeś elektronikę dysku podłączając go tym uszkodzonym kablem.
    Jeśli w środku siedzi standardowy dysk ( a pewnie tak) to wyciągnij go z obudowy i podepnij bezpośrednio. Będziesz miał pewność.
REKLAMA