logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy monitor FullHD zadziała z AMD Sempron i GeForce 8600 GT?

Vitteq 07 Cze 2013 20:01 1392 5
REKLAMA
  • #1 12393492
    Vitteq
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Piszę tu, ponieważ chcę przedstawić konkretną sytuację.

Mój stary sprzęt:
    Procesor:
    AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2800+

Płyta główna:
    Gigabyte K8 Triton
    GA-K8NE

Karta Grafiki:
    NVIDIA GeForce 8600 GT

System: Win XP Pro

Muszę dokupić monitor i pomyślałem, że warto byłoby już na przyszłość kupić FullHD, tylko pytanie czy aby na pewno będzie współpracował z tym sprzętem?

Na chwilę obecną chodzi tylko o normalne użytkowanie (podstawowe programy, strony www). Jeśli chodzi o FullHD to czy będą chodziły filmy na youtube w 1080p na tym sprzęcie jak dokupię monitor FullHD? Kompletnie nie chodzi mi o gry.

Przy tym pytanie jaki monitor polecacie? Nie musi być duży, powiedzmy 19-23 cale. Cena najlepiej do 400, max 500 zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12393564
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Tak da radę do podstawowych zastosowań, ale filmy w F.HD mogą się przycinać ze względu na CPU
  • REKLAMA
  • #3 12394531
    Vitteq
    Poziom 9  
    CPU?
    Co to konkretnie? ;)
    Jakoś nie rozszyfrowałem skrótu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12394760
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Central Processing Unit
  • REKLAMA
  • #5 12394808
    Vitteq
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź.

W tej chwili tymczasowo jadę na starym kineskopowym monitorze z rozdzielczością natywną 1024x768, zrobiłem mały test i teledysk na youtube w fullhd idzie całkiem nieźle tylko troszkę jakby momentami obraz spowalniał a potem nadganiał ale dosłownie minimalnie, jak się człowiek nie przypatruje to nawet można nie zwrócić uwagi (może nie najlepiej opisałem, ale ciężko tak, wiem - najlepiej byłoby samemu zobaczyć). Dźwięk jest zupełnie ok. Podobnie w filmie z dysku (po aktualizacji kodeków ;) ). I teraz pytanie:
    Czy to "minimalnie" już tak zostanie, czy też monitor full hd to naprostuje?

I jeszcze jedna kwestia:
    Czy po podłączeniu monitora full hd z opcji znikną niskie rozdzielczości? Tzn gdybym chciał dodać drugi monitor/projektor na zasadzie klonowania to czy będę w stanie tymczasowo obniżyć rozdzielczość nawet do 800x600? (pytam tym bardziej, że przecież proporcje nie te). Czy może to zależy od konkretnego modelu monitora?
  • Pomocny post
    #6 12394819
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Powinno być podobnie bo to karta generuje obraz.
    Rozdzielczość można zawsze zmienić tylko przy tym typie ekranów będzie pikseloza, na CRT tego tak nie widać.
REKLAMA