logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie zworki Master/Slave na dysku IDE – jak poprawnie podłączyć drugi dysk?

brokieb 08 Cze 2013 09:36 4701 5
REKLAMA
  • #1 12394838
    brokieb
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!

Przeszukałem już tysiące for,i nigdzie mi nie odpowiedziano jak i gdzie polączyć 2 piny, mam płytę
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nmf-9/
    czy ktoś mógłby mnie ukierunkować gdzie to coś się znajduję? Od płyty głównej idzie taśma na pierwszym wejściu jest podłączony dysk a na ostatnim nie ma nic (PŁ.Główna --------Dysk----nic)- chciałbym drugi dysk tam podłączyć... czy moglibyście mi opisać jak zrobić zeby było dobrze? z góry dziękuje ;)
  • REKLAMA
  • #2 12394859
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    Zworki są na dysku.
    Jeśli rozmawiamy o dysku ATA.
  • REKLAMA
  • #3 12394898
    brokieb
    Poziom 14  
    No dobra... mam dysk... jest tu założona jedna zworka, ale gdy podłączam nie czyta mi obydwu dysków ;/. Tak jest zworek ustawiony; [:]::: . Poczytałem na forach i jest napisane coś o stacji dysków - mam ją podłączoną do oddzielnej taśmy: żółta na dysku, biała na stacji płytek :D
  • REKLAMA
  • #4 12394985
    Tommy82
    Poziom 41  
    Opis zworek znajduje się na dysku.
    Jeden z dysków musi być ustawiony jako master drugi jako slave.
    Jak masz dwie tasiemki i dwa gniazda na płycie możesz podpiąć dyski na różnych tasiemkach to rozwiązanie wydajniejsze.
  • REKLAMA
  • #5 12395040
    brokieb
    Poziom 14  
    aha.... na dysku jest napisane No juper = DS (SLAVE) niżej opisane które piny to co : master, enabled, limit któro to jest slave? czy ten dysk da się tylko podłączyć jako master? czyli jako dysk gdzie jest system?
  • #6 12395064
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ten dysk który ma być podstawowy ustawiasz jako master. Ten dysk który ma być dodatkowy jako slave.
    Dobrze jest jeśli dyskiem master jest wydajniejszy dysk.

Zworki muszą być prawidłowo ustawione na obydwu dyskach.
    Z tego co napisałeś:
    No juper = DS (SLAVE)
    Wynika ze ten dysk jest w trybie slave jak ma wyjęte zworki.
REKLAMA