logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie pobrać lekką dystrybucję Linuxa na stary komputer?

korbis 02 Mar 2005 21:21 1176 12
REKLAMA
  • #1 1280867
    korbis
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Skąd mogę sciagnąc linuxa na stary komputer jest bardzo wolny, chodzi mi tylko o to zebym mogł sie troche pobawic w linuxie pozznac go a tak sei składa ze mam taki komp ktory stoi bezuzytecznie prosze o pomoc i rady z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1280916
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    stary to pojedzie wzgledne sprecyzuj bardziej... jesli jakis wyjatkowo stary to bedziesz musial sie pozegnac z trgybem graficznym i bawic sie tylko tekstowym ale jesli to jest komp klasy PII i 128 ramu mozna pobawic sie knoppixem jest dobry na pcozatek bo wcale nie musisz go instalowac pelny ssytem uruchamia sie z plytyt

http://knoppix.7thguard.net/

pozdrawiam
  • #4 1281029
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    www.linuxiso.org

wybierz distro i możesz ściągać.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #6 1282412
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    NApisz jkaki to jest komputer...
  • REKLAMA
  • #9 1282887
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    albo jeszce prosciej www.google.pl i tam wpisz interesujaca cie dystrubucje linuksa + download np. knoppix download samo ci znajdzie
  • REKLAMA
  • #10 1282889
    korbis
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    najlepszy to on nie jest pentium 1 75 8 mb remu 1 mb karta graficzna ;] az wstyd pisac..
  • #11 1283001
    darekgorecki
    Poziom 11  
    Wiec ja polecam debiana :)
    aktualnie posiadam P1 i 64MB ramu
    Jaki rowniez 1MB karta graf.
    DO tego dochodz 50mb swap ;)
    Na tym cudzie ida mi X'y i WindowMaker :) Mi tam wystarczy :]
    Ma on coprawda 8 plyt ale do instalacji wymagana jest tylko jedna. Ale zapewniam WARTO!
  • #12 1283024
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm maly opis dystrybucji:
    http://www.jakilinux.prv.pl/

NA taki wolny komp - moze gentoo - dluga i nie taka prosta instalacja, ale najlepiej dopasowany pod sprzet.
  • #13 1284867
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    ostatnio natrafilem na taka stronke
    http://www.distromania.com/
    duzo dystrybucji tam jest nawet o nazwach jakich sie nie spodziewalem:D
    ja osobiscie sciagam wlasnie slackware'a -transfery sa calkiem dobre

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lekkiej dystrybucji Linuxa odpowiedniej dla bardzo starego i wolnego komputera, takiego jak Pentium 1 z 8-128 MB RAM i 1 MB karty graficznej. Zalecane są dystrybucje działające bez instalacji na dysku, uruchamiane z nośników takich jak płyta CD lub dyskietka, np. Knoppix, który jest dobry na początek i uruchamia się z płyty. Inne propozycje to Debian, który działa na minimalnej konfiguracji sprzętowej i pozwala na uruchomienie środowiska graficznego WindowMaker, oraz Gentoo, które jest bardziej zaawansowane i wymaga dłuższej instalacji, ale pozwala na optymalne dopasowanie do sprzętu. Wspomniano także dystrybucje takie jak Fedora (dostępna na mirrorach), CDlinux (nie wymaga dysku, ale potrzebuje więcej RAM), Slackware oraz różne dystrybucje dostępne na stronach linuxiso.org, distromania.com i pld.org.pl. Wskazano również, że na bardzo starych maszynach może być konieczne korzystanie z trybu tekstowego bez środowiska graficznego. Użytkownik powinien dokładnie określić parametry swojego sprzętu, aby dobrać odpowiednią dystrybucję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA