logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor LG 42LB1R - piszczy po wyłączeniu (stan czuwania)

Dj_Milek 09 Cze 2013 17:35 7053 6
REKLAMA
  • #1 12399273
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam następujący problem z TV LCD LG 42LB1R - piszczy (cichutko ;) ) po wyłączeniu pilotem, czyli kiedy przechodzi w stan czuwania. Jeszcze jest jedna rzecz która mnie niepokoi. Mianowicie przy włączaniu oraz wyłączaniu słychać charakterystycze pyknięcie coś w podobnie pracującego przekaźnika - zastanawiam się czy to normalne. Co do pierwszego czyli piszczenia zastanawiam się czym jest to spowodowane.

Pozdrawiam
    Paweł...
  • REKLAMA
  • #2 12403621
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    Najpierw uspokoję - Wszystko jest ok.
    Dj_Milek napisał:
    piszczy (cichutko :wink: ) po wyłączeniu pilotem, czyli kiedy przechodzi w stan czuwania.

Przetwornica zasilacza piszczy (normalne)

Dj_Milek napisał:
    Mianowicie przy włączaniu oraz wyłączaniu słychać charakterystycze pyknięcie coś w podobnie pracującego przekaźnika

Zgadłeś - to przekaźnik. Tak ma być.

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #3 12406287
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Dzięki za pomoc ;)
    Co do przekaźnika to tak myślałem że ok. Ale co do tego piszczenia hmmm. Tek TV kilka lat już ma a to nawet nowe tak mają? Pytam bo jakoś jestem na ten dźwięk wyczulony i trochę mi przeszkadza a jakoś nie zawsze się chce za każdym razem listwę wyłączać. No chyba że się da z tym coś zrobić :P

Pozdrawiam
    Paweł M.
  • REKLAMA
  • #4 12406712
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Nic z tym nie zrobisz. Taki urok zasilaczy impulsowych.
    Posłuchaj Twojej ładowarki do telefonu :-D
  • #5 12407667
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    sebek3 napisał:
    Nic z tym nie zrobisz. Taki urok zasilaczy impulsowych.
    Posłuchaj Twojej ładowarki do telefonu :D

Dokładnie. Chociaż ja mam ładowarkę, którabardzo piszczy.
    A z telewizorem nic nie zrobisz. Niestety tak działają transformatory impulsowe(przetwornice).

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #6 12408283
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Hmmm jakoś mnie to nie satysfakcjonuje, że tak musi być ;(

A co z ewentualnymi luzami np na transformatorku albo na cewkach?

Może da się coś zrobić, z tego co sobie czytam najmniej inwazyjnym sposobem jest wstrzyknięcie odrobiny wazeliny technicznej lub zaklejenie i unieruchomienie "wibrujących elementów". Co o tym myślicie?
  • #7 12408591
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    To nie jest buczenie zwykłego transformatora sieciowego, który można skręcić. Ten dźwięk ma kilka kHz i raczej nie uda Ci się nic z tym zrobić. Są przypadki, ze nawet kondensatory we wzmacniaczach odtwarzają muzykę i też na to rady nie ma :-D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 42LB1R, który piszczy po wyłączeniu do stanu czuwania oraz wydaje charakterystyczne pyknięcia przy włączaniu i wyłączaniu. Odpowiedzi wskazują, że piszczenie jest normalne i związane z pracą przetwornicy zasilacza, a dźwięk pyknięcia pochodzi od przekaźnika. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością redukcji hałasu, sugerując wstrzyknięcie wazeliny technicznej lub unieruchomienie wibrujących elementów, jednak eksperci zauważyli, że dźwięk ten jest typowy dla zasilaczy impulsowych i nie ma prostego rozwiązania na jego eliminację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA